Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 14.03.2012.
00:02 >> 00:05h
Večernje novosti A

Dačić: Tadić može da prođe kao Milošević 2000.

"Ne kažem da se mi socijalisti plašimo izbora u paketu, naprotiv. Što se tiče demokrata, njima je važno da kandidatura Tadića da podsticaj stranačkoj listi. Upozoravam ih da u to uđu veoma pažljivo, kako im se ne bi desila sudbina Miloševića iz 2000. On je tada sam sebi skratio mandat da bi dao podršku listi SPS, ujedinio protiv sebe celu opoziciju i doživeo poraz", poručuje u intervjuu za "Večernje novosti" Ivica Dačić, zamenik premijera, ministar policije i lider socijalista.

Dobronamerni konkurent aktuelnom predsedniku: Ivica Dačić
 

- Ne bacam rukavicu u lice Borisu Tadiću. Samo tražim fer-plej. Ako želimo korektne odnose, on mora što pre da se odluči da li ćemo imati i predsedničke izbore. Ako se odluči da hoćemo, onda ne sme da kalkuliše i čeka, već mora odmah da podnese ostavku. Ukoliko bude kalkulacija, SPS će na to imati odgovor - ističe Dačić.


I kakav će biti odgovor socijalista u slučaju ovakve strategije DS?

- Pokazalo se da Tadić i Nikolić u ovom slučaju imaju zajednički interes. Oni žele predsedničke izbore pre roka da bi podelili Srbiju kao slavski kolač. E, pa, neće moći! Srbija je mnogo veća nego što su njih dvojica. U meni i socijalistima imaće žestokog protivnika. Borićemo se da pobedimo i DS i naprednjake.


"Zapretili" ste da bez vas ne može da se tempira datum predsedničkih izbora, jer njih raspisuje predsednica parlamenta, koja može da preseče po svome. Kakvu reakciju Tadića očekujete na ove vaše poruke?

- Ne pretim, samo upozoravam Tadića da nema kalkulacija. Ako neko želi da se igra sa nama i narodom, poručujem da i mi imamo adute za igru. Neće proći ideja da se zahukta parlamentarna i lokalna kampanja, pa da on onda početkom aprila podnese ostavku i da se krene i u predsedničku kampanju. On može da podnese ostavku, ali to mu ne garantuje da će Slavica Đukić Dejanović raspisati izbore za 6. maj. Ona to može da učini 30 do 90 dana od podnošenja ostavke. Znači, za šefa države može se glasati i na leto.

Bira Gedžin Han, a ne Brisel ili Vašington

Koliko će na formiranje buduće vlade uticati "signali" koje budu slali Brisel i Vašington?
- Ni Brisel, ni Vašington, ni Moskva, ni Peking nijednoj stranci ne mogu da pomognu da osvoji vlast u Srbiji. Buduću vladu sastaviće seljak iz Gadžinog Hana, Merošine, a ne diplomate iz Evrope i Amerike. Pita se narod.


Zašto ste toliko protiv objedinjavanja izbora?

- Ako imamo redovne izbore za parlament i lokal, onda ne vidim koji je to logičan argument da se raspišu vanredni predsednički. Ali, ako se već to želi, onda karte moraju odmah da se otvore.


Imate li vi uopšte komunikaciju sa Tadićem na ovu temu?

- Razgovarao sam sa njim i jasno izneo svoj stav.


I kakav ste odgovor dobili - hoće li biti izbora za šefa države?

- Oni još nisu načisto sa tim. Ta odluka još nije doneta, ali bi morala brzo da se donese. U svakom slučaju, rekao sam Tadiću da ću se boriti i protiv njega i Nikolića. Ne mogu da učestvujem na izborima, a da navijam za jednog ili drugog.


Postoji li bojazan od toga da bi narednu vladu mogli da formiraju DS i SNS, mada i jedni i drugi to isključuju...

- Ne kažem da oni žele u koaliciju, već samo da su njihovi interesi slični. A to je da i jedni i drugi eliminišu što više stranaka, da dominiraju na političkoj sceni. Srbija se ne može podeliti na demokrate i naprednjake, u Srbiji postoji i treći put.


A, SPS u vladi sa naprednjacima - da ili ne?

- Mi ne učestvujemo na izborima da bismo bili treći ili da bismo pomogli Tadiću. Učestvujemo da bismo pobedili. Odluku s kim ćemo eventualno ući u novu vladu donećemo posle izbora, na osnovu broja osvojenih glasova i, naravno, političkog programa i odnosa potencijalnih partnera prema nama.


Pa, zar niste zadovoljni dosadašnjom saradnjom sa DS i njihovim odnosom prema socijalistima?

- Iskreno, bilo je tu dosta šumova na vezama. Naš doprinos za sve što je postignuto u protekle četiri godine ne ceni se dovoljno. Imam korektne odnose sa predsednikom Tadićem, i to nije sporno, iako nekada imamo suprotstavljene političke interese i stavove. Manje-više smo zadovoljni kako je funkcionisala koalicija, ali o našim odnosima u budućnosti se mora razgovarati na potpuno novim osnovama. Ako je odnos DS prema SPS da u vreme predizborne kampanje rehabilituju Dražu Mihailovića, onda mi na to ne možemo da ćutimo.


Na izbore idete u istom društvu, sa PUPS i JS. Kako ste zadovoljili "apetite" lidera PUPS Krkobabića, koji je tražio trećinu osvojenih mandata?

- Protekle četiri godine potvrdile su svu vitalnost naše koalicije. Uz dužno poštovanje svih ostalih, da nije bilo odluke naše koalicije da uđe u vladu, stvari bi danas izgledale znatno drugačije u Srbiji. Mi se nismo sakupili sa različitih političkih opcija samo zarad boljeg izbornog rezultata. Naši stavovi povezani su u jedinstven blok.


Na čemu temeljite optimizam da će vaša koalicija na izborima ostvariti duplo bolji rezultat nego 2008?

- Na svim rezultatima istraživanja javnog mnjenja, na vrednovanju onoga što smo radili. DOS je imao 12 godina da poboljša život u Srbiji. Da li se danas živi bolje nego 2000? Bojim se - ne mnogo. Uostalom, politički osećaj me nikada nije prevario za svih ovih 20 godina.

Bićemo onakvi kakvi drugi budu prema nama

Kako će uopšte Vlada funkcionisati u narednom periodu s obzirom na zahuktavanje kampanje?

- Ne očekujem nikakve veće probleme. Nema tu nikakve ljutnje. Svi učestvujemo na izborima. Ne možete očekivati da idemo u izbornu trku, a kažemo idealan je DS ili odličan je Toma Nikolić. To je nemoguće.

Očekujete li prljavu kampanju?

- Ne verujem da će kampanja biti prljavija od svakodnevnog odnosa među strankama, koji je prljav. Što se tiče kampanje SPS, ona će zavisiti od toga kako se drugi budu odnosili prema nama.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.03.2012. 00:27
A koferce ?
Sreda 14.03.2012. 07:17
Koalicioni partneri se ograđuju od svog predsednika?
Sreda 14.03.2012. 11:35
Ужасава ме ситуација у којој се иста банда пред сваке изборе распада на гомилу појединачних поштењачина код којих све врви од оштрих критика на рачун оних са којима су се до јуче талили. Такође ми се гаде и они за које основано сумњам да ће променити стотину вера и учинити све да коначно и они, после толиких неуспеха дођу на власт. Укратко: Једина особа која ми улива поверење и за време чије власти се најбоље живело је: Размислите и знаћете...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online