Capital.ba

Oprez na Wall Streetu uoči sjednice Feda

13.03.2012. / 10:07

NJUJORK, U ponedjeljak su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 blago porasli, a trgovalo se oprezno uoči sjednice čelnika američke centralne banke.

Dow Jones Industrial Average ojačao je 0,29 odsto, na 12.959 bodova, a Standard & Poor's 500 samo 0,02 odsto, na 1.371 bod. Nasdaq Composite oslabio je, pak, 0,16 odsto, na 2.983 boda. Cijene akcija već nedjeljama polagano, ali sigurno rastu, podržane jačanjem američke privrede. No, usporava se rast drugih najvećih svjetskih privreda.

Juče su ulagače pokolebali podaci o slabijem nego što se očekivalo rastu kineskog izvoza i uvoza, što je, među ostalim, posljedica recesije u evrozoni. S obzirom na otežane poslovne uslove u svijetu, najvažnije je pitanje na tržištu ima li osnova za dalji rast cijena akcija?

Zbog toga su ulagači oprezni, pa su juče u njihovom fokusu bili tzv. defanzivni sektori. S&P indeks uslužnog sektora ojačao je 1,1 odsto, a osjetnije su porasle i cijene akcija u sektoru proizvođača roba za široku potrošnju. S druge strane, pojeftinile su akcije u rudarskom i energetskom sektoru, zbog slabljenja cijena sirovina i nafte. Pod pritiskom je bio i bankarski sektor, pa je KBW indeks tog sektora oslabio 0,7 odsto.

Ulagači s oprezom čekaju i sjednicu čelnika Feda u utorak. Nadaju se signalima o daljem labavljenju monetarne politike. No, pitanje je hoće li se centralna banka odlučiti na nove takve poteze, s obzirom na stabilan rast američke privrede.

Na oprez ulagača ukazuje izuzetno mršav obim trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo samo oko 5,15 milijardi akcija, dok prosječan dnevni obim ove godine iznosi 6,9 milijardi.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,09 odsto, na 5.892 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,31 odsto, na 6.901 bod, a pariški CAC 0,07 odsto, na 3.490 bodova. Hina

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!