Capital.ba

Bjelorusija izdala novčanicu od 200.000 rubalja

13.03.2012. / 8:50

MINSK, Bjelorusija, pogođena žestokom inflacijom, izdala je juče novčanicu od 200.000 bjeloruskih rubalja kako bi pomogla potrošačima u njihovim kupovinama, mada je vrijednost te banknote manja od 25 dolara (20 evra).

Bjelorusija je prošle godine bila zahvaćena dubokom ekonomskom krizom, sa godišnjom inflacijom od 108 odsto. Centralna banka te zemlje je u jednom trenutku bila povećala kamatnu stopu na 45 odsto.

“Nova banknota će riješiti izazove sa kojima se suočavamo”, izjavio je zamjenik guvernera Narodne banke te zemlje Vladimir Senko.

Novčanica od 200.000 rubalja vrijedi svega 24,40 dolara. Prethodan rekord držala je novčanica od 100.000 rubalja, dok bi banknota od 500.000 rubalja mogla da bude sljedeća, rekao je Azarov.

Inflacija u Bjelorusiji je početkom ove godine blago oslabila, ali je u januaru na mjesečnom nivou i dalje bila na visokih 1,9 odsto, a u februaru na 1,5 odsto. Kamatna stopa centralne banke sada iznosi 38 odsto. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!