Vesti

0

Ukidanje institucija uslov za pregovore s EU

Autor: IJ

Izvor: Danas/Novi Magazin

Ukidanje institucija uslov za pregovore s EU

"Za Srbiju to nisu paralelne institucije, već jedine ustavne na severu Kosova, čijim ukidanjem lako može doći do egzodusa. Očekujem da Nemačka, ali i neke druge zemlje, traže dogovor s nama oko tog izuzetno osetljivog pitanja. Moramo da obezbedimo da se ti eventualni uslovi pojave što pre, crno na belo", rekao je Đelić za dnevnik Danas.

Verujem da i ta prepreka neće biti nepremostiva, ali moramo ubrzo početi dijalog i pronaći kompromis s međunarodnom zajednicom, naveo je on.

Prema njegovim rečima, formalni uslovi za početak pregovora proizilaze iz mišljenja Evropske komisije i odnose se na oblasti telekomunikacija i energetike iz dijaloga s Prištinom.

"Nesumnjivo je da će biti teško, ali ultimatuma neće biti. Mnogi su govorili da će biti ultimativna i za dobijanje statusa kandidata, ali se potvrdilo da međunarodna zajednica priznaje i interese Republike Srbije. Tražila je na početku da se odreknemo Rezolucije 1244, na šta nismo pristali, i na kraju smo došli do možda pomalo neprijatnog, ali prihvatljivog kompromisa", naveo je Đelić.

On je odbacio mogućnost postizborne koalicije sa SNS, ocenivši da je saradnja sa socijalistima bila moguća jer je reč o strankama levice.

"Treba pozdraviti evoluciju ideologije u SPS i činjenicu da oni čvrsto i konkretno stoje na proevropskom putu. To je dokazalo njihovo angažovanje u završetku saradnje s Haškim tribunalom, glasanje za rezoluciju u Skupštini koja je osudila zločin u Srebrenici, odgovorna politika u vezi s Kosovom. Sve to za razliku od naprednjaka, koji su deklarativno proevropski orijentisani, ali to nisu pokazali na delu", rekao je Đelić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR