"Podaci o Jasenovcu- govor mržnje"

Hrvatski helsinški odbor ocenio je danas da podaci Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu i izjave njenog predsednika predstavljaju "jezik mržnje".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.03.2012.

21:19

Default images

U izjavi za javnost koju je potpisao predsednik HHO Ivan Zvonimir Čičak, ocenjeno je da su tvrdnje predsednika MKIJ-a Srboljuba Živanovića i, kako se kaže, družine, "plod bolesne zlonamerne mržnje".

"One su samo nastavak pisanja o ustaškom režimu tokom jugoslavensko-komunističkog režima. Kroz sve te natpise od 1945. do danas provlači se teza o genocidnosti hrvatskog naroda", tvrdi HHO.

"Koliko nam je poznato, do danas postoji samo jedna presuda o genocidu, a to je presuda Medunarodnog suda pravde u Hagu koji govori o genocidu što su ga počinili srpski vojnici u Bosni i Hercegovini nad Bošnjacima u Srebrenici", navedeno je u izjavi HHO.

Ova nevladina organizacija pritom negira podatke Komisije za istinu o Jasenovcu o umešanosti katoličkih sveštenika iz franjevačkog reda u genocid počinjen u konclogoru Jasenovac.

Tako navodi da su "vođe franjevačkih provincija od kojih je svaka delovala u nekom od delova NDH, 12. juna 1941. godine zaključili da franjevci ne mogu biti članovi ustaškog pokreta, da im se brani politička delatnost kao i učešće u progonu Srba, Jevreja i Roma".
HHO je zaključio da delovanje Živanovića i MKIJ "predstavlja ozbiljnu indiciju da stanoviti krugovi u Srbiji i Republici Srpskoj pripremaju teren za nove regionalne sukobe i stvaraju za njega 'osvetnički okvir'".

Uz tvrdnju da ne želi učestvovati "u stigmatizaciji nijednog naroda, niti u produbljivanju mržnje između Hrvata i Srba, što bi samo moglo pripremiti teren za nove ratne sukobe", Čičak je najavio da će posle sednice Izvršnog odbora, krajem sedmice predložiti hrvatskom Saboru, Vladi i drugim političkim, društvenim, kulturnim i verskim nstitucijama konkretne mere "za suzbijanje širenja ove opasne mržnje".

Čičak je inače veoma angažovan u traženju istraga zbog navodnih zločina nad kvislinzima na kraju Drugog svetskog rata, a protivi se i inicijativi da Sabor više ne bude pokrovitelj komemoracije kvislinzima kod Blajburga koja se pretvara u veličanje ustaša i njihove države.

HHO je izjavom reagovao na izveštaje srpskih medija sa promocije priloga i tekstova sabranih u dve knjige s Pete konferencije Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu, održane krajem maja u Banjaluci.

Prof. Živanović je na promociji u Beogradu naveo da je prema podacima Komisije u Jasenovcu stradalo nešto više od 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i oko 80.000 Roma, a do sličnih procena došla je posle Drugog svetskog rata Državna komisija bivše SFRJ.
Živanović je u naveo i da je, na osnovu još nepotpunih istraživanja, u logorima ustaške NDH za decu, stradalo 42.791 srpsko dete, 5.737 romske i 3.710 jevrejske dece uzrasta do 14 godina, kao i da je 1.371 katolički svestenik "činio grozne, prosto neverovatne zločine u NDH".

"Ako se zna da ih je bilo oko 2.000, to znači da su od tri katolička sveštenika, dvojica bili koljači. A gotovo svi su bili pripadnici franjevačkog reda", objasnio je ovaj profesor londonskog univerziteta.

On je u intervjuu listu "Politika" ukazao i da nisu tačni podaci Spomen područja Jasenovac, prema kojima je u tom logoru umoreno svega 80.000 ljudi i objasnio da je to posledica stava Hrvatske "da je zločin počijen samo ako je poznata žrtva, odnosno počinilac zločina".

"Kako ćemo utvrditi imena onih žrtava koje su izgorele u Pećilijevim pećima u Jasenovcu ili koje su u kazanima kuvane, a od njihove ljudske masti dobijan sapun", zapitao je Živanović i naveo da je u Smederevu u ruci držao te sapune pomešane s peskom jer su ih Nemci delili preko Crvenog krsta.

On je dodao da još "ne znamo ni imena žrtava koja su kao ostrva leševa plovila Savom i Dunavom iz Jasenovca", koje je lično gledao kada ih je voda izbacivala na obale ovih reka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: