Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori biće raspisani danas, a trebalo bi da budu održani 29. aprila ili 6. maja.

Izbore za narodne poslanike raspisaće predsednik Srbije Boris Tadić, lokalne predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić Dejanović, a pokrajinske predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši. Da li će svi izbori ovog proleća biti objedinjeni, o čemu se uveliko spekuliše u javnosti, a razgovara u Predsednišvu Srbije, ostaje potpuno neizvesno.

Sve stranke koje planiraju da izađu na izbore u koalicijama ili samostalno uveliko završavaju pripreme i dogovore. Do sada su poznati kandidati za premijera SNS i URS, naprednjaci i SPS istakli su i predsedničke kandidate, a za gradonačelnika Beograda svoje adute javnosti su predstavili DS, naprednjaci i DSS.

Lider demokrata Boris Tadić je najavio da će koalicioni partneri DS na ovim izborima biti SDPS Rasima Ljajića, LSV Nenada Čanka, Demohrišćanska stranka Srbije, Stranka zelenih i neke partije nacionalnih manjina. Ova stranka i dalje nema kandidata koji bi trebalo da nasledi predsednika vlade Mirka Cvetkovića.

Srpska napredna stranka će predvoditi koaliciju u kojoj su Nova Srbija Velimira Ilića, Pokret socijalista Aleksandra Vulina, Pokret snaga Srbije Bogoljuba Karića, a podršku su im dali Asocijacija malih i srednjih preduzeća i Koalicija udruženja izbeglica u Srbiji Miodraga Linte. Ako se ovog proleća održe i predsednički izbori, kandidat naprednjaka za to mesto biće njihov lider Tomislav Nikolić. Ako tih izbora ne bude, Nikolić će u slučaju pobede SNS biti premijer. Trku za gradonačelnika Beograda trčaće njegov zamenik Aleksandar Vučić.

Lider SPS Ivica Dačić biće nosilac zajedničke izborne liste SPS, PUPS i JS. Dačić će biti i kandidat za predsednika Srbije, ukoliko budu raspisani i predsednički izbori. Predsednik JS Dragan Marković najavio je da će se kandidovati za treći mandat gradonačelnika Jagodine.

I Ujedinjeni regioni Srbije imaće svog favorita za prvog čoveka vlade. Biće to predsednik URS Mlađan Dinkić. Ekonomski program koji će ovo udruženje sprovoditi biće baziran na bržem radu administracije, podršci malim i srednjim preduzećima, ukidanju parafiskalnih nameta, reformi sistema PDV-a, jačanju finansijskih institucija, razvoju saobraćajne infrastrukture i obrazovnom sistemu prilagođenom potrebama privrede.

Listu koalicije Preokret činiće LDP, SPO, SDU, Bogata Srbija, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, Demokratska partija Sandžaka i Zelena ekološka partija-Zeleni, kao i neke regionalne manjinske stranke. Prvi na listi Preokreta biće lider LDP Čedomir Jovanović, a odmah posle njega Žarko Korać (SDU), Ranka Savić (ASNS), Zaharije Trnavčević (Bogata Srbija), kao i još nepoznati predstavnik SPO. Vuk Drašković lično neće biti na listi Preokreta, jer ne želi mesto u parlamentu, rekao je juče Jovanović. SPO će posle izbora imati samostalni poslanički klub, a ASNS će dobiti dva sigurna poslanička mesta u republičkom parlamentu.

DSS će najverovatnije samostalno izaći na izbore. Ova stranka je za sada istakla potpredsednika Aleksandra Popovića za kandidata za gradonačelnika Beograda, a svoju kampanju će zvanično i simbolično početi 15. marta, sednicom Glavnog odbora u Sava centru. SRS će tradicionalno na izborima nastupiti samostalno.

Parlamentarni izbori 2012. biće sprovedeni po izmenjenom Zakonu o izboru narodnih poslanika kojim je ukinuta blanko ostavka poslanika, a uvedeno je da najmanje trećina kandidata na izbornoj listi moraju biti žene.

Političke partije posle izbora neće moći da određuju koji kandidati za poslanike će ući u parlament, jer će se mandati deliti po redosledu sa izborne liste, počev od prvog na listi. Na predstojećim izborima prvi put biće korišćen jedinstven birački spisak kao elektronska baza podataka. Ovo će biti deveti parlamentarni izbori u Srbiji od uvođenja višestranačja 1990. godine.

Kampanja DS počinje u Kragujevcu

Kragujevac – Zvanična kampanja DS za parlamentarne i lokalne izbore startovaće 15. marta iz Kragujevca, saopštio je Gradski odbor demokrata u tom gradu, koji je preksinoć obeležio 22 godine od svog osnivanja. Zamenik predsednika DS Dragan Đilas, na skupu u hali Šumarice, ocenio je da je „Kragujevac grad koji će se najbrže razvijati i u kojem će ljudi najlakše dolaziti do posla“. Na skupu u Šumaricama kojem su, osim Đilasa, prisustvovala još šestorica gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji iz redova DS, predstavljena su dvojica poslaničkih kandidata ovdašnjeg ogranka DS, kao i 87 kandidata za odbornike u Skupštini grada. Z. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari