Život i ljudi

0

Ljiljani Blagojević uručena nagrada "Žanka Stokić"

Autor: AM

Izvor: Beta/Novi magazin

Ljiljani Blagojević uručena nagrada "Žanka Stokić"

Glumica se, nakon uručenja nagrade, obratila imaginarnom mladom kolegi koji tek ulazi u svet glume rečima da, kad mu je teško, pomisli na veliku dramsku umetnicu Žanku Stokić.

"Kako se u vremenu koje prepoznaje samo profit, gde se sve meri zaradom, gde je novac religija, kako se u tom vremenu baviti umetnošću? Kako na sceni govoriti Sofokla, Euripida, Getea? Kome govoriti te uzvišene misli kad se sistematski neguje površnost, senzacija, skandal i laž", upitala je Ljiljana Blagojević.

Ona je kazala da bi mladi glumac, svaki put kad mu je teško, trebalo da se seti Žanke, koja je, zahvaljujući daru, radu i ljubavi uspela da stigne do vrha.

Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović pročitao je obrazloženje žirija u kojem se navodi da je prvakinja Drame nacionalnog teatra Ljiljana Blagojević u punoj meri obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza.

"Njen glumački volumen je izuzetno širok i ona je jedna od retkih srpskih glumica koje mogu sa pođednakim uspehom da igraju skoro sve žanrove, što dokazuje i dugačak spisak njenih uloga u pozorištu, filmu ili televiziji", rekao je Đurović.

On je kazao da je žiri, kojim je predsedavala Mira Stupica a čiji su članovi Dara Džokić, Dušan Kovačević i Manojlo Vukotić, jednoglasno doneo odluku o ovogodišnjem laureatu.

Na svečanosti je prikazan i film o Ljiljani Blagojević, koji je uradio Balša Đogo, a zatim je dramska umetnica Ružica Sokić pročitala pesmu Milosava Buce Mirkovića koju je on posvetio ovogodišnjoj laureatkinji.

Priznanje "Žanka Stokić" svake godine dodeljuju Narodno pozorište u Beogradu, grad Požarevac i dnevni list "Večernje novosti", glumici koja je svojim umetničkim nastupom obeležila pozorišni i filmski život Srbije.

Ljiljana Blagojević do sada je odigrala više od 60 pozorišnih uloga, između ostalog, u predstavama "Galeb", "Zlostavljanje", "Janez", "Prljave ruke, "Velika drama", "Zečji nasip", "Ženidba" i "Nesporazum".

Glumila je u više od 50 filmova, među kojima u "Sjećaš li se Doli Bel", "Večernja zvona", "Veliki transport", "Miris dunja", "Tako se kalio čelik" i "Nož"), a igrala je i u brojnim TV serijama. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR