Srbija

Petak, 09.03.2012.

17:05

NBS: Rizično preko FX platformi

Narodna banka Srbije (NBS) upozorava da je u Srbiji trgovina devizama s drugim pravnim licem koje nije banka zakonom zabranjena i kažnjiva.

Izvor: Beta

Default images

NBS je izdala upozorenje povodom oglašavanja elektronskih servisa za trgovinu na deviznom tržištu (FX platformi).

Prema Zakonu o deviznom poslovanju, domaća pravna lica i građani devize mogu da kupuju samo od banaka i prodaju ih samo bankama, dok se kupoprodaja efektivnog novca može slobodno obavljati u bankama i ovlašćenim menjačnicama, podsetila je NBS.

Pored toga, prema Odluci NBS o obavljanju poslova s finansijskim derivatima, domaća pravna lica i građani mogu obavljati poslove sa finansijskim derivatima sa deviznim plaćanjem isključivo preko banke i uz ispunjenje drugih uslova iz te odluke.

Centralna banka Srbije navodi da je uočeno da se pojedini elektronski servisi - platforme za trgovinu na deviznom tržištu, oglašavaju kao multilateralne trgovačke platforme iako to nisu, niti se na tim platformama trguje finansijskim derivatima koji su standardizovani.

Iz NBS upozoravaju građane i pravna lica na izloženost rizicima u slučaju ulaganja preko elektronskih servisa, uključujući na rizik koji nastaje zbog toga što se trgovina preko FX platformi često zasniva na poslovanju sa licima u inostranstvu nad kojima NBS nema kontrolu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

18 h

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

21 h

Podeli: