Ministarstvo pravde Srbija uputilo je Španiji zahtev za ekstradiciju Luke Bojovića i dvojice članova zemunskog klana, koji su 9. februara uhapšeni u Valensiji po poternici srpskog Interpola, potvrdio je za Danas Slobodan Homen, državni sekretar u tom ministarstvu.


On je naglasio da je uz zahtev za izručenje Bojovića, Vladimira Milisavljevića, zvanog Budala i Siniše Petrića poznatijeg kao Zenica, Španiji je prosleđena dokumentacija o krivičnim delima za koja ih tereti Srbija na oko 2.000 strana. Ujedno, Homen je izrazio očekivanje da će poslata dokumentacija biti dovoljan osnov za pozitivan odgovor Španije. Prema njegovoj oceni, reč o jednom od najobimnijih predmeta, jer se oni sumnjiče za više desetina ubistva i drugih teških krivičnih dela, među kojima i ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Govoreći o postupku koji je pokrenut u Španiji protiv Bojovića, Milisavljevića i Petrića zbog posedovanja arsenala oružja, Homen je istakao da Tužilaštvo za organizovani kriminal priprema posetu španskim kolegama, sa kojima treba da dogovore detalje oko njihovog procesuiranja

– Tužioci treba da se dogovore na koji način i gde će biti procesuirani s obzirom na to da su u Srbiji optuženi za najteža krivična dela – naglasio je državni sekretar.

Podsetimo, da je sud u Španiji Bojoviću, Milisavljeviću i Petriću odredio pritvor zbog posedovanja oružja, falsifikovanja dokumenata, pripadanje organizovanoj kriminalnoj grupi, kao i zbog opiranja prilikom hapšenja.

Prvostepenu odluku doneće sud u Španiji, nakon razmatranja dokumentacije i zahteva za ekstradiciju, nakon toga okrivljeni imaju pravo žalbe na tu odluku. Konačnu odluku o ekstradiciju donosi ministar pravde Španije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari