• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podrška Italije Srbiji - rečima, ali i delom

Na Samitu Italija-Srbija u Beogradu Mario Monti pružio podršku Srbiji na daljem putu ka EU. Italijanska delegacija zainteresovana za više konkretnih poslova sa Srbijom. Italija najznačajniji spoljno-trgovinski partner Srbije iz EU

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Italije Mario Monti saglasili su se danas u Beogradu da postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje u ekonomiji i evropskim integracijama, a da je jedina tačka neslaganja pitanje Kosova.

Nakon Drugog političko-privrednog samita Srbija - Italija, Boris Tadić je novinarima izjavio da Srbija ne želi i neće da prizna nezavisnost Kosova, ali da neće odustati ni od želje da rešava probleme i da će dati sve od sebe da se "ne zaustavi život".

Italijanski premijer Mario Monti je rekao da treba imati razumevanja za to što se pozicije dve zemlje ne poklapaju oko Kosova, ali je pohvalio volju da se brzo ide putem rešenja, jer je to veoma važno na putu ka Evropskoj uniji.

Boris Tadić rekao da veruje da će Srbija dobiti datum pregovora do kraja ove godine i da veruje da će Italija podržati Srbiju na tom putu.

Italijanski premijer poručio je danas da je Srbija zaslužila status kandidata za članstvo u EU i da angažovanost koju je pokazala kako bi ispunila sve uslove koji su iz Evrope bili stavljeni pred nju predstavlja primer koji treba slediti

"Čestitam predsedniku i premijeru Srbije kao i čitavom narodu na angažovanosti koju su pokazali kako bi se ispunili svi uslovi Evrope i konačno ostvarilo ono čemu je Srbija težila", rekao je Monti na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom i premijerom Srbije.

Govoreći o datumu za početak pregovora za članstvo Srbije u EU, Monti je istakao da je to veoma važna etapa posle koje nema vraćanja na staro.

"Želimo da pratimo Srbiju na tom putu i da Evropa smatra Srbiju politički i ekonomski zrelom za takav korak. U ime Vlade i cele Italije želim od srca brz nastavak puta Srbije ka EU", poručio je Monti.

Beograd i Rim su, kako je rekao, objedinjeni u nameri da ostvare ekonomski rast i naglasio da je ekonomska razmena između dve zemlje veoma dobra, i da se polako vraća na nivo pre krize 2008. godine.

"Zadovoljni smo italijanskim investicijama u Srbiju", dodao je Monti i naglasio da je tokom sastanka bilo reči i o tome koliko je Italija zainteresovana da zajedno sa Srbijom radi na infrastrukturnim projektima.

To se, dodao je Monti, pre svega odnosi na železnicu i metro.

"Izgradnja koridora predstavlja veliki izazov ali svaka država koja želi da bude integrisana i konkukrentna mora stalno da vodi računa o tome", rekao je Monti.

Predsednik Srbije izrazio je očekivanje da će strateško partnerstvo sa Italijom rezultirati dolaskom hiljada italijanskih kompanija u Srbiju, kao i nastavkom podrške vlade u Rimu procesu evrointegracija.

Tadić je istakao da je strateško partnerstvo dve zemlje već za posledicu imalo uravnotežavanje spoljnotrgovinske razmene, ali da su mogućosti za produbljivanje ekonomske saradnje nesagledive.

"Nakon strateškog partnerstva došli smo do više od 400 italijanskih kompanija u Srbiji, očekujemo da ih bude na hiljade", rekao je Tadić, i naveo da su dve delegacije danas razgovarale i o brojnim konkretnim projektima, pre svega u domenu energetike i transporta.

Kao potencijalno zanimljive oblasti saradnje Tadić je naveo i industriju čelika, rudarstvo, poljoprivredu, farmaceutsku i tekstilnu industriju i industriju obuće.

Transportni sistemi u Srbiji, kako je konstatovao Tadić, doživeli su procvat, od čega će korist imati i Italija, s obzirom da njen najkraći drumski put ka Turskoj i Bliskom Istoku vodi upravo preko Srbije.



Dve delagacije su razmotrile, između ostalog, mogućnost saradnje u izgradnji drumskih koridora 10 i 11 i modernizacije železničke mreže u Srbiji.

"Koridorom 10 i 11 mi praktično stvaramo strategijski trougao koji povezuje Italiju sa Srbijom i Srbija tako dobija centralni značaj za Italiju", rekao je Tadić.

On je dodao da završetkom tih pravaca, koje zajednički rade srpska i italijanska preduzeća, na kraju tog procesa u ovoj deceniji mogu da se stvore izuzetne okolnosti za razvoj ekonomije i boljitak građana.

Tadić je naveo i energetske projekte u kojima Srbija već sarađuje sa italijanskim kompanijama ili namerava da tu saradnju uspostavi, ističući da će Srbija, osim kao proizvođač električne energije, za Italju biti značajna i kao važno čvorište za transport struje.

On je konstatovao da početak proizvodnje fiata500L u Kragujevcu simbolički zaokružuje višedecenijsku tradiciju srpsko-italijanske saradnje u oblasti industrije.

Predsednik Tadić je istakao i značaj dobrih personalnih odnosa sa premijerom Montijem i mnogim ministrima italijanske vlade, ističući da je partnerstvo dveju država sveprožimajuće.

Premijer Srbije Mirko Cvetković zahvalio je danas Italiji na podršci našoj zemlji u njenim naporima za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i naglasio da je Italija jedan od najznačajnijih privrednih partnera Srbije.

"Ovaj sastanak je došao u izuzetnom trenutku kada je Srbija pre nekoliko dana dobila status kandidata", naglasio je Cvetković i dodao da saradnja sa Italijom ne predstavlja samo prednost već i obavezu.

Posle sastanka sa italijanskom državno-privrednom delegacijom koju je predvodio premijer Mario Monti, Cvetković je, na konferenciji za novinare, rekao da su italijanski partneri pokazali interesovanje za učešće u izgradnji železničkog Koridora 11 kroz Srbiju, od Beograda prema Crnoj Gori, kao i u izgradnji beogradskog metroa.

Cvetković je preneo da je tokom današnjih bilateralnih sastanaka potpisan niz ugovora sa italijanskom stranom od kojih se jedan odnosi i na evropske integracije.

Izražavajući zahvalnost Italiji za principijelnu podršku Srbiji u približavanju EU, Cvetković je istakao da to predstavlja i obavezu da se nastavi i sa reformama u zemlji i još intenzivnije u približavanju EU kao što je to Srbija i do sada činila.

Premijer Srbije je podsetio da je Italija na trećem mestu spoljno-trgovinskih partnetra Srbije a po nivou stranih investicija je na petom mestu.

Italija je najznačajniji spoljno-trgovinski partner Srbije iz Evropske unije (EU), jer je ukupna razmena u 2011. bila preko 3,1 milijarde dolara, a po visini investicija je na šestom sa oko milijardu evra uloženih sredstava i opreme.

Italija je u proteklih 20 godina bila uvek na jednom od prva tri mesta kada je u pitanju plasman roba iz Srbije.

U okviru samita Italija-Srbija danas je potpisano šest sporazuma.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Italije, Vuk Jeremić i Đuliomarija Terci, potpisali su Memorandum o razumevanju između dva ministarstva o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Ministri unutrašnjih poslova Ivica Dačić i Ana Marija Kančelijeri potpisali su zajedničku izjavu o saradnji dva MUP-a u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Predsedništva Saveta ministara Italije.

Protokol između ministarstava poljoprivrede Srbije i Italije o ruralnom razvoju i kvalitetu u oblasti poljoprivrede potpisali su ministri Dušan Petrović i Mario Katanija.

Aneks memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti zaštite životne sredine između ministarstava životne sredine Srbije i Italije potpisali su ministri Oliver Dulić i Korado Klini.

Memorandum o razumevanju u oblasti informativne saradnje između Poreske policije Srbije i Finansijske policije Italije potpisali su glavni inspektor Vesna Aleksić i komandant general Nino di Paolo.

U Palati Srbija, gde se održava samit Srbija-Italija, održan je i plenarni sastanak delegacija, a prethodno je održan niz bilateralih susreta.

Šefa italijanske delegacije, premijera Marija Montija, ispred "Palate Srbija", dočekao je jutros uz najviše državne počasti premijer Mirko Cvetković.

Prostor oko "Palate Srbija" i unutrašnjost zgrade prvi put su, osim zastavama zemlje gosta i domaćina, okićeni i zastvama EU, budući da je Srbija odnedavno kandidat za članstvo u EU.



Na početku samita utroje razgovarali su predsednik Republike Srbije Boris Tadić i premijeri Cvetković i Monti, a upriličen je i niz ministarskih bilateralnih susreta: Ministara unutrašnjih poslova Ivice Dačića i Ana-Marije Kančelijeri, šefova diplomatija Vuka Jeremića i Djuliomarija Tercija, ministara odbrane Dragana Šutanovca i Djanpaola Di Paola, ministara za infrastrukturu i ekonomiju Milutina Mrkonjića i Nebojše ćirića sa italijanskim ministrom za ekonomski razvoj, infrastrukturu i saobraćaj Korada Pasera, ministara poljoprivrede Dušana Petrovića i Marijao Katanija, te ministara životne sredine Olivera Dulića i Korada Klinija.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image