Читај ми!

Ekonomski saveti političara

Buduća vlada moraće da ima jakog premijera, slažu se Božidar Đelić i Verica Kalanović. Dilema o tome da li da se zadužimo ili da povećamo PDV je lažna, poručuje funkcionerka naprednjaka Jorgovanka Tabaković. Za buduću vladu ekonomija će biti u zapećku, smatra Nenad Popović iz DSS-a.

Bivši potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da će sledeća vlada neminovno morati da bude reformska. Đelić je na Kopaonik biznis forumu istakao da će sledećoj vladi biti potreban jak premijer, ali i jak ministar finansija koji će sprovesti reforme - inače bi Srbija u narednim godinama mogla da ima problema sa otplatom dugova.

Prema njegovim rečima, ako buduća vlada ne bude sprovela reforme, u budućnosti nećemo imati kontrolu nad njihovim ritmom jer će one neminovno morati da budu sprovedene.

Božidar Đelić je istakao i da nije tačno da ništa nije urađeno na reformi javnih preduzeća, da je u mnogima od njih dosta urađeno, iako to nije dovoljno da omogući da privreda funkcioniše kako bi trebalo.

Đelić je naveo i da je od obima administracije u Srbiji veći problem kvalitet njenih usluga i dodao da se svuda formirala paradržava koja se opire reformama.

Potpredsednica Vlade Verica Kalanović rekla je na Kopaoniku da je Srbiji potrebna kredibilna vlada i jak premijer, koji će biti efikasni i donositi hrabre odluke.

Takva vlada će, kako je navela, često donositi i nepopularne odluke koje će na dugi rok doprineti boljitku.

Razvojno socijalni budžet

Kalanovićeva je istakla da će i budžet Srbije morati da bude transparentan, precizno definisan, razvojno socijalan, sa jasno uspostavljenom ravnotežom između socijalne i razvojne komponente, što će biti važno za privredu i građane.

Prema njenim rečima, reforma poreske politike u narednom periodu mora obuhvati promene u obračunu Poreza na dodatu vrednost za mala i srednja preduzeća, kao i oslobađenje privrede od raznih parafiskalnih opterećenja.

Kalanović smatra da će ova godina u našoj zemlji biti upamćena po dobijanju stausa kandidata za članstvo u EU, novom modelu Fijata proizvedenom u Srbiji, drugom talasu ekonomske krize i predstojećim izborima.

Članica predsedništva Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković rekla je da je za kvalitativne promene bitno da se promene navike, a jedna od najtežih je trošenje, koje je prisutno u javnom sektoru i javnim preduzećima.

Oni koji su naviknuti na subvencije i ne pravdaju se nikakvim programom restrukturiranja, teško će se odreći te navike, poručila je Tabakovićeva.

Prema njenim rečima, u vremenu krize generalno je teško primenjivati mere štednje, a naići na odobravanje. Sa tim se suočio guverner NBS, a ista situacija pratiće i novu vladu, ukazala je Tabaković.

Ona se osvrnula i na konkretne reforme, istakavši da je dilema o tome da li da se zadužimo ili da povećamo PDV lažne dilema.

Povećanje PDV je samo krajnja mera, ako se na drugi način ne popune rupe u budžetu, boljom naplatom poreza i uvođenjem sive ekonomije u legalne tokove, smanjivanjem poreza na plate i ukoliko se u javnim nabavkama ne ostvare uštede koje se mere milijardama evra, tvrdi Tabaković.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Nenad Popović ocenio je da će buduća vlada, zbog koalicionih sporazuma, kao prioritete imati rešavanje političkih i socijalnih problema, dok će ekonomija biti u zapećku.

Popović je rekao da će naredna vlada imati, naročito, težak zadatak u rešavanju nagomilanih socijalnih problema. Buduća vlada mora naći sredstva kojima će pokrenuti privredu i smanjiti nezaposlenost, naglasio je Popović.

Prema njegovim rečima, to je moguće prilivom stranih investicija kojih neće biti mnogo u prve dve godine mandata nove vlade i dotokom novca kroz kredite. Popović smatra da je odlazak "Ju es stila" iz Smedereva jako loša poruka za invstitore.

Funkcioner DSS-a je dodao da je dobro što aktuelna Vlada Srbije nije prodala Telekom Srbija jer se očekuje da će cena te kompanije u naredne dve - tri godine biti mnogo bolja nego ona koja je ponuđena lane.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво