Preko krvi kaplju milioni

B. RADIVOJEVIĆ

07. 03. 2012. u 20:57

Zbog neupisivanja krvne grupe u lična dokumenta rizikuju se životi, ali i troši državni novac. O trošku RFZO prošle godine urađeno 1.421.477 analiza, potrošeno 71.424.201 dinar

SAMO za određivanje krvne grupe i rezus faktora prošle godine, prema podacima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, potrošen je 71.424.201 dinar. U zdravstvenim ustanovama, bolnicama, kliničkim centrima, zavodima i institutima za transfuziju, o trošku RZFO urađeno ukupno 1.421.477 analiza radi utvrđivanja krvne grupe i rezus faktora.

Da su pacijenti koji su operisani i lečeni u bolnicama u svojoj dokumentaciji imali ove podatke, taj novac je mogao da se uštedi. Ali, u Srbiji, kao i u najvećem broju zemalja, građani nisu obavezni da utvrde krvnu grupu i rezus faktor, i ti podaci se ne upisuju u lična dokumenta.

U nove lične karte oni ne mogu ni da se unesu, a kolone za krvnu grupu u starim ispravama i zdravstvenim knjižicama, uglavnom su ostale nepopunjene.

- Izdavanje ličnih karata, naravno, nije u domenu službe transfuzije, pa time ni upisivanje podataka, a svako prepisivanje nosi mogućnost administrativne graške - kaže za ”Novosti” dr Olivera Savić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

KOMPLET ANALIZA 2.000 DINARA DR Olivera Savić kaže da određivanje krvne grupe ne podrazumeva samo jednu, nego komplet analiza. Ova usluga košta oko 2.000 dinara. Određivanje krvne grupe i Rh faktora ”iz radoznalosti”, inače nije pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, pa ovu uslugu pacijenti plaćaju sami.

- Upis podatka o krvnoj grupi u ličnu kartu bi bio samo informativan, budući da to ne bi bio propisan medicinski dokument sa svim potrebnim pratećim podacima.

U naredne tri godine trebalo bi da se zamene i zdravstvene knjižice svih 6,9 miliona osiguranika. Ali, ni u nove, čipovane, zdravstvene isprave, takođe, nije predviđeno da se unose podaci o krvnoj grupi.

Nepostojanje podataka o krvnoj grupi za transfuziologe ”nije problem” čak ni u slučaju saobraćajne nesreće, kada povređeni gube krv ili hitno moraju na operaciju.

- U našoj dežurnoj službi krvnu grupu za ovakve pacijente radimo po hitnom postupku za 10 do 15 minuta od momenta prispeća zahteva - objašnjava dr Savić. - Ukoliko je pacijent ugrožen, uvek imamo rezerve 0RhD negativne krvne grupe koja može da se primeni prema potrebi.

Profesor dr Aleksandar Karamarković, direktor hirurgije Urgentnog centra KCS, kaže za ”Novosti” da bi, ipak, dosta značilo ako bi pacijenti imali upisanu krvnu grupu u ličnim dokumentima:

- Samo na opštoj hirurgiji u Urgentnom centru godišnje uradimo 4.000 operacija, više od 6.500 zahvata. Iako se, kada su u pitanju hitni slučajevi, krvna grupa brzo odredi, značilo bi nam da pri prijemu pacijenta već imamo takav podatak. Kada se reagensi troše više puta, nalazi se multipliciraju i to prilično košta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mala

08.03.2012. 10:24

Zamislite da vam službenik prilikom izdavanja lične karte napravi administrativnu grešku i pogreši krvnu grupu! Mislim da je bolje ovako da se svaki put krvna grupa proveri! Davaoci krvi nose sa ličnim dokumentima i knjižicu davaoca pa to može da olakša stvar ali nisu svi davaoci krvi. Ipak bolje je da se proveri!!!

DJUBRETARKA

09.03.2012. 00:59

Ovi sto se organima podmladjuju krvare dugo tokom transplatacije. Strasno.