Vesti

1

Tužioci traže 28 godina zatvora za Šešelja

Autor: AM

Izvor: Beta/Novi magazin

Tužioci traže 28 godina zatvora za Šešelja

Na kraju završne reči, tužilac Matijas Markušen (Marcušen) je ponovio da je Šeseljeva krivica dokazana i zatražio od sudija da Šešelja proglase krivim po svih devet tačaka optužnice koja ga tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Tužilac Markusen je kazao da su zločini "šešeljevaca" nad Hrvatima i  Muslimanima bili počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo stvaranje jedinstvene srpske države na velikim delovima teritorija Hrvatske i BiH, a u kojem je Šešelj učestvovao sa tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem i brojnim političkim, vojnim i policijskim zvaničnicima.

Zastupnik optužbe naznačio je da je "stvaranje Velike Srbije za optuženog razlog postojanja".

"Optuženi je tokom ovog procesa nastojao da sebe prikaže kao žrtvu široke zavere zbog njegove ideologije Velike Srbije da bi prikrio svoju odgovornost za patnje hiljada prognanih, ubijenih, mučenih ljudi koje su prouzrokovane njegovim rečima i delima", kazao je tužilac.

Markusen je naglasio da je Šešelj zloupotrebio svoj politički položaj da propagira mržnju, prikazujući nesrbe kao "genocidne" i "neljude" koji zaslužuju da budu "proterani svim mogućim sredstvima".

"Svojim rečima, optuženi je posejao seme etničke mržnje, a zatim je pomogao da se ono razvije u etničko nasilje", podvukao je zastupnik optužbe.

On je dodao da su "šešeljevci" koje je vođa radikala regrutovao i poslao na ratišta u Hrvatskoj i BiH ubrzo postali zloglasni zbog zločina koje su počinili.

"Zločini optuženog su teški po obimu i gnusni po prirodi", kazao je tužilac, navodeći da su Šešeljeve reči i dela podstakla ubistvo 905 osoba, a da je među žrtvama i jedno novorođenče.

Markusen je kazao i da za Šešelja nema olakšavajućih okolnosti zbog toga što je i dobrovoljna predaja Tribunalu bila njegova "pravna obaveza".

"Pored toga, Šešelj je suđenje koristio da širi svoju propagandu 'srpske etničke nadmoći', a svedoke koji su mu nekada bili bliski je obeshrabrivao da se pojave pred sudom", rekao je on.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine protiv čovečnosti - progon nesrba na politikoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje kao i za kršenje zakona i običaja ratovanja - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

Prema optužnici, Šešelj je "govorom i propagandom mržnje" počinio progon Hrvata iz Vukovara i vojvođanskog sela Hrtkovci, dok su ostale zločine fizički počinili dobrovoljci SRS koje je on regrutovao, indoktrinirao mržnjom prema nesrbima, organizovao i poslao na ratišta, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo stvaranje Velike Srbije.

Šešelj, koji se brani sam, svoju završnu reč izložiće iduće nedelje, od 12. do 15. marta.

Suđenje Šešelju počelo je u novembru 2007, posle jednog neuspešnog pokušaja i štrajka glađu optuženog. U sudskom pritvoru u Sheveningenu, Šešelj je od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao odmah pošto je Tribunal obelodanio optužnicu protiv njega.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR