Tripoli preti Bengaziju

Nova velika kriza u Libiji. Centralne vlasti u Tripoliju prete silom kako bi sprečile odvajanje istočnog dela države. "Krivi stranci i ostaci Gadafijevog režima", tvrdi Abdeldžalil. Sve oči uprte u Katar.

Novi libijski lider Mustafa Abdeldžalil žestoko se obrušio na plemenske vođe i komandante lokalnih milicija, svega 24 časa pošto je istočni deo države, koji se prostire od Sirta do egipatske granice, proglasio delimičnu autonomiju, što u Tripoliju vide kao uvod u ozbiljnije podele.

"Nismo spremni za podelu Libije... Moraju da znaju da ubačene snage i ostaci Gadafijevog režima pokušavaju da ih iskoriste. Odlučni smo da to sprečimo, ako treba i silom", rekao je Abdeldžalil, reagujući na skup 3.000 lokalnih lidera u Bengaziju.

Broj problema sa kojima se Tripoli suočava raste iz dana u dan, iako nove vlasti svim silama pokušavaju da očuvaju jedinstvo države, ozbiljno poljuljano ambicijama lokalnih komandanata, koji su, svako na svom komadu zemlje, proglasili autonomiju suprotstavljajući se centralnim vlastima.

Proglašenje autonomije Kirenaike sa centrom u Bengaziju, dodatno je uzdrmalo pozicije Tripolija, koji ionako ne može da računa na podršku milicija iz Misurate i Zintata, koji vode posebne politike i, neretko, dolaze u konflikt sa novoformiranom vojskom.

Istočni deo Libije ključan je za stabilnost novih vlasti jer se tu nalaze skoro svi naftni resursi, mada lideri Kirenaike tvrde da će upravljanje naftnim izvorima, spoanu politiku i nacionalnu vojsku prepustiti na upravljanje Tripoliju.

"Neke arapske države, nažalost, podržavaju i ohrabruju ovakav razvoj događaja", rekao je Abdeldžalil. "Ovo je tavera protiv Libije i Libijaca", koji je, međutim, izbegao da identifikuje arapske države umešane u tu, navodnu, zaveru.

Ljudi iz njegovog bliskog okruženja su, prethodnih nedelja, označavali Katar kao uzrok nedaća na istoku Libije.

Lideri "poluautonomije", koju je u utorak proglasila Kirenaika, tvrde da žele nezavisnost, ali da je nisu i neće proglastiti, već da su njihovi potezi usmereni ka boljem upravljanju administracijom i resursima.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво