');
Najnovije vesti
Blic Vesti Beograd

Protest Sirijaca ispred ambasade u Beogradu

Više desetina građana protestovalo je danas ispred ambasade Sirije u Beogradu u znak podrške sirijskom narodu, tražeći od predsednika te zemlje Bašara Asada da prekine nasilje i ode sa vlasti.

220903_protest-ispred-sirijske-ambasade-u-beogradu-za-slobodnu-siriju-ap
220903_protest-ispred-sirijske-ambasade-u-beogradu-za-slobodnu-siriju-ap

Demonstranti su nosili sirijske i srpske zastave i transparente na kojima je na arapskom, srpskom i engleskom jeziku pisalo "Sirija bez Bašara", "Za slobodnu Siriju", "Zaustavimo laž, pljačku, ubistva", uzvikujući parole "Bašar ubica" i "Smrt Bašaru al Asadu".

Organizator protesta Abudrahman Mheimid izjavio je da učesnici protesta žele da "daju podršku napaćenom sirijskom narodu" i da zamole režim u Siriji da "prestane sa ubijanjem svog naroda i da mu omogući život u slobodi sa svim pravima koja mu pripadaju".

"Narod je u ovom trenutku bez struje, hrane, vode i drugih elementarnih uslova za život, potpuno izolovan od sveta. Poslednjih 50 godina narod Sirije živi pod snažnom torturom i okrutnom represijom vlasti, bez prava na slobodu", istakao je Mheimid.

Predstavnici demonstratanata su pozvali sirijski režim da prekine diktaturu, a države koje ga podržavaju da prestanu da to čine, dok su Rusiju i Kinu pozvali da ne blokiraju usvajanje rezolucije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Demonstranti su izgazili transparent sa Asadovom fotografijom, na kojem je pisalo "Želimo pravdu i slobodu", a zatim se, sat vremena posle početka protesta, mirno razišli.

Ovo je drugi ovakav skup koji je organizovan ispred sirijske ambasade, nakon što je oko 40 ljudi u decembru protestovalo u znak podrške svom narodu.

Od početka antirežimskih protesta, u martu prošle godine, u Siriji je, prema podacima UN, poginulo oko 7.600 ljudi.