• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoće li biti izbora u pokrajini?

Predsednica Skupštine Srbije u razgovoru sa Srbima sa Kosova tvrdi da će izbori biti održani i u pokrajini, u opštinama gde je istekao četvorogodišnji mandat. Stefanović upozorava da jača front država u svetu koje su protiv takve odluke.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će lokalni izbori biti raspisani u svim sredinama u kojima je odbornicima istekao četvorogodišnji mandat, bez obzira da li su one na jugu ili severu Kosova.

"Lokalni izbori biće raspisani u svim sredinama u kojima je odbornicima istekao mandat od četiri godine i neće se praviti nikakva razlika između opština na severu i jugu Kosova i Metohije", izjavila je Đukić Dejanovićeva, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta izdatom posle sastanka s predstavnicima Srba sa severa Kosova.

Ona je istakla da ne želi da sudbina Srba na Kosovu i Metohiji bude politički zloupotrebljena.

Predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Stevan Božović izjavio je danas da su predstavnici tri opštine sa severa Kosova dobili uveravanja od predsednice Skupštine Srbije da će lokalni i parlamentarni izbori biti raspisani na celoj teritoriji Kosova i Metohije.

Predsednica Skupštine "nam je dala duboko uverenje da će i lokalni i parlamentarni izbori biti raspisani na teritoriji cele Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju", rekao je Božović novinarima nakon sastanka u Beogradu predstavnika Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana sa Slavicom Đukić Dejanović, održanog na njihov zahtev.

Na pitanje kako komentariše stavove međunarodne zajednice da je raspisivanje izbora na Kosovu u organizaciji Beograda suprotno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, on je rekao da to pitanje nije jasno definisano u tom dokumentu.

Božović je dodao da će Republička izborna komisija o organizovanju izbora na Kosovu razgovarati s predstavnicima međunarodne zajednice.

On je rekao i da lokalni izbori neće biti raspisani "u opštinama koje su još u mandatu", kao što su Leposavić i Kosovska Mitrovica.

Sastanku su, osim Božovića, prisustvovali predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić, njegov zamenik Ljubomir Radović i predsednik Skupštine opštine Leposavić Slavko Stefanović.

Predsednik Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Babincev ranije je saopštio da se danas neće sastati s predsednicom parlamenta, zato što je Žandarmerija uklanjala barikade na severu Kosova i što o lokalnim izborima na Kosovu ne treba da razgovaraju samo zvaničnici sa severa, već i oni južno od Ibra.

Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović, međutim, izjavio je danas da sve više jača front država u međunarodnoj zajednici koje se protive održavanju izbora na KiM.

On je naveo i da je uveren da će Srbija, imajući u vidu Ustav, zakone i Rezoluciju 1244, doneti najbolju moguću odluku.

"Državni organi će kada bude momenat za donošenje te odluke pre svega uzeti u obzir naš Ustav i zakon, Rezoluciju 1244, kao i okolnosti koje postoje na Kosovu. Ali, očigledno je da u međunarodnoj zajednici postoji jedan snažan front protivljenja održavanju izbora, a zagovornici te ideje su sve glasniji", rekao je Stefanović Tanjugu.

On je dodao da Srbija mora da deluje u skladu sa svim tim elementima.

"Odluka će biti doneta na vreme i oslikavaće sve elemente. Ona neće biti jednostavna, ali sam siguran da će biti najbolja moguća o tom momentu", ocenio je šef beogradskog tima.

Stefanović je Srbima sa Kosova, čiji legitimni predstavnici insistiraju na održavanju izbora, poručio da ih, ma kakva odluka bila, država Srbija neće ostaviti na cedilu.

"Srbi na Kosovu i Metohiji treba da znaju da oni nikada neće biti ostavljeni od svoje države, koja će uvek biti uz nijih. Sve što se dešava i sve što radimo, trudimo se da radimo u dogovoru na njima, jer su to stvari koje se direktno odnose na njihov život i zbog toga bi bilo dobro da postoji mnogo veći stepen koordinacije, saglasnosti i jedinstva", rekao je Stefanović.

Kritikujući "neurotičnu i frustrirajući" atmosferu koja se povodom održavanja podigla u javnosti i među "desničarskim strankama", Stefanović je rekao da je takvo ponašanje preuranjeno i neozbiljno.

"Narvoza i frustracija desničarskih stranaka je jako preuranjena i čak neozbiljna. Oni koji u svemu ovome vide neku zaveru i neki problem protiv srpskog naroda na KiM ne shvataju da je ovo težak, ali jedini način da se brane naši interesi na KiM i interesi naših građana", rekao je Stefanović.

Na pitanje hoće li eventualno neodržavanje izbora na Kosovu ugroziti opstanak srpskih insitucija na severu Kosova, koje su jedine legitimne i jedine postojeće u tom delu pokrajine, Stefanović je odgovorio da opstanak institucija ne garantuju izbori.

"Mislim da opstanak insitucija države Srbije na KiM zavisi pre svega od finansiranja, a taj proces je uređen zakonom i funkcioniše. Ali isto tako, on zavisi i od toga u kolikoj meri možemo na mudar i promišljen način da se odbranimo od jednostranih pokušaja Prištine da ove insitucije poptuno ispare", rekao je Stefanović.

On je pojasnio da je odbrana od jednostranih akcija Prištine ispunjiva samo ukoliko se tom procesu i svemu što se dešava u regulisanju odnosa sa Prištinom priđe mudro i racionalno, a ne prostim nečinjenjem.

"Jako se vara svako ko misli da samo prostim nečinjenjem ili time što se stvari ostavljaju kakve su sada, može da se odbrani opstanak Srbije na KiM. Ovo naročito zbog toga što prištinske vlasti žele da izbace Republiku Srbiju sa Kosova i za to imaju podršku značajnih faktora u međunarodnoj zajednici", naglasio je Stefanović.

Upravo zato, dodao je on, odgovor Srbije mora da bude adekvatan toj situaciji i promenama u međunarodnim odnosima.

"Ako postoje, a vidim da postoje iluzije u delu opozicione javnosti, da se KiM u sastavu Srbije može braniti nečinjenjem, moram da kažem da je to jako opasna iluzija i da dovodi u pitanje ne samo opstanak Srbije, već i naših ljudi koji tamo žive", rekao je Stefanović.

(agencije/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image