Najnovije vesti
Vesti Politika
Euleks se vratio u južnu Mitrovicu, put deblokiran

Euleks se vratio u južnu Mitrovicu, put deblokiran

Putevi koji od Zubinog Potoka vode ka Kosovskoj Mitrovici i selu Zupče deblokirani su nakon četiri sata pošto se kolona u kojoj su bila vozila Euleksa vratila u južni deo Kosovske Mitrovice.

218891_jarinje-foto-01-reuter-marko-djurica
218891_jarinje-foto-01-reuter-marko-djurica

Predstavnici Kfora koji su došli na mesto gde su Srbi iz Ibatskog Kolašina blokirali Euleksova vozila, s obrazloženjem da su se, kako su rekli, uputila u policijsku stanicu u Zubinom Potoku, pokušavali su u razgovoru s meštanima da obezbede prolaz Euleksu ali dogovor nije postignut.

Srbi su ponovili da Euleks nije statusno neutralan i da pomaže Albancima da i na severu pokrajine instaliraju svoje institucije.

Građani, koji su se okupili u velikom broju, rekli su i da je to još jedna provokacija pripadnika međunarodnih snaga koji jednostranim akcijama žele da destabilizuju situaciju na severu Kosova.

Srbi koji prate kretanje vozila iz južnog dela Kosovske Mitrovice prema prelazu Brnjak zaustavili su oko podne tri vozila Euleksa koja su se, kako su izjavili, uputila ka policijskoj stanici u Zubinom Potoku.Srbi im nisu dozvolili da prođu, na šta su vojnici Kfora odmah blokirali put Zubin Potok-€Kosovska Mitrovica, u mestu Jagnjenica, kao i put Zupče-Zubin Potok.

Na mestu gde je bila barikada u Zupču okupio se veći broj Srba, a situacija je mirna. Srbi su ranije najavili da će zaustavljati vozila Euleksa za koja sumnjaju da pomažu uspostavljanje kosovskih institucija na severu Kosova.