• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšene vehabije zbog napada na TV ekipu

Službenici Policijske uprave u Novom Pazaru odredili su danas meru zadržavanja do 48 časova Abitu P. (25) i Izudinu C. (23) iz Novog Pazara.

Oni su uhapšenio zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela nasilničko ponašanje i uništenje i oštećenje tuđe stvari.

Osumnjičeni su oko 12 časova, u Sutjeskoj ulici u Novom Pazaru nasrnuli na ekipu Federalne RTV Bosne i Hercegovine, dok su snimali reportažu za svoju emisiju i tom prilikom oštetili kameru snimatelja, saopšteno je iz novopazarske Policijske uprave.

Tanjug je ranije danas saznao da su napadači pripadnici vehabija, radikalnog islamističkog pokreta.

Dvojica vehabija su sprovedena u novopazarski zatvor.

Istražni sudija Aladin Šemović, koji je izvršio uviđaj na mestu napada, rekao je Tanjugu da će istražni postupak biti završen za nekoliko dana.

Incident se dogodio u neposredoj blizni objekta, nedaleko od centra grada, u kome se okupljaju vehabije radi klanjanja namaza.

Novinari Federalne TV BiH su snimili incident, koji će policija koristiti kao dokazni materijal radi rasvetljavanja ovog slučaja.

Inače, pripadnici radikalnog islamističkog pokreta česta su tema u medijima u regionu, a posebno nakon što je Novopazarac Melvid Jašarević, krajem oktobra prošle godine, izvršio teroristički napad na zgradu ambasade SAD u Sarajevu.

Iako reis ul ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić tvrdi da u toj državi ne postoje vehabije, odnosno vođa islamističkih terorističkih grupa na Balkanu o čemu je bilo reči u nekim izveštajima evropskih parlamentaraca, predstavnica evropskog parlamenta Doris Pak je nedavno pozvala vrhovnog poglavara muslimana da se ta verska zajednica jasno ogradi od vehabijskog pokreta.

Pak i slični zahtevi njenih kolega u evropskom parlamentu naišao je, međutim, na nerazumevanje Odbora za spoljnu politiku EP, koji je prošle sedmice konstatovao da u BiH, osim u Gornjoj Maoči koja je izolovano mesto, prisustvo vehabija u BiH ne treba da zabrinjava.

Pripadnici vehabija se razlikuju od ostalih muslimana po tome što nose brade, njihove žene su pokrivene, a neke od njih pokrivaju čak i svoje lice.

Bosanski mediji navode da njih obično prati priča da za svoje ponašanje primaju redovne novčane nadokande u iznosu od oko 300 konvertibilnih maraka.

Jedni ih nazivaju vehabijama, drugi selefijama, treći vernicima praktičarima, a u poslednje vreme neretko i teroristima.

O vehabijama ili selefijama u javnosti kruže mnoge kontroverze, a na osnovu slike koja se najčešće nudi stiče se utisak da je reč o veoma opasnim momcima, odnsno problematičnoj populaciji.

Nije poznato koliko vehabija živi u Novom Pazaru, ali je njihovo prisustvo evidentno u poslednjih petnaestak godina.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image