Dostupni linkovi

EU za obnovu pregovora s Iranom



Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton predložila Iranu obnovu pregovora svetskih sila i Teherana o iranskom nuklearnom programu.

"U ime Kine, Francuske, Nemačke, Rusije, Velike Britanije i SAD, ponudila sam obnovu razgovora sa Iranom o nuklearnom pitanju", navela je Eštonova u odgovoru na pismo sekretara Vrhovnog saveta Irana za nacionalnu bezbednost Saida Džalilija od 14. februara ove godine.

Visoka predstavnica EU je navela da će vreme i mesto razgovora biti usaglašeno.

Ona je ponovila spremnost na razmatranje svih predloga Teherana.

"Naš opšti cilj ostaje sveobuhvatno dogovoreno, dugotrajno rešenje, koje će obnoviti međunarodno poverenje u isključivo miroljubiv karakter iranskog nuklearnog programa, uz uvažavanje prava Irana da u miroljubive svrhe koristi nuklearnu energiju u skladu sa sporazumom o neširenju nuklearnog naoružanja", istakla je ona.

Eštonova predstavlja pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačku u razgovorima sa Iranom, koji su u zastoju više od godinu dana.

Predlog o obnavljanju pregovora sa Teheranom i šest svetskih sila dolazi u trenutku povećanih napetosti između Izraela i Irana.
XS
SM
MD
LG