Ekonomija

2

Konuzin: Zašto delite investitore na zapadne i ostale

Autor: ZM

Izvor: agencije/Novi magazin

Konuzin: Zašto delite investitore na zapadne i ostale

Na jednom panelu govore amabasadori zapadnih zemalja, a na drugom su, pored Konuzina, diplomatski predstavnici Japana i neutralne Švajcarske. 

"Zar nam je potreban takav veštački pristup", zapitao je Konuzin. "Kakva je razlika u prirodi investicija koje dolaze iz SAD, Japana, Rusije, Švajcarske ...". 

Prema njegovim rečima, treba da se radi zajedno, na zajedničkim projektima. "To treba da bude opredeljenje Srbije", zaključio je Konzin. 

Konuzin je, inače, na panelu govorio na ruskom, ali je primedbu organizatorima saopštio na engleskom jeziku. 

Ruske investicije

Konuzin je rekao da postoji interesovanje ruskih firmi za ulaganje u Srbiju u oblast građevine, informacionih  tehnologija, turizma, ali je istakao da "ne ide sve glatko" i da su neki investitori odustali, što zbog nedovoljnog iskustva, ali i uslova poslovanja.

Konuzin je podsetio da su ruske firme veliki investitor u Srbiji, ali je i ukazao na veliko zakašnjenje u realizaciji ruskog  kredita od 800 miliona dolara namenjenog železničkoj infrastrukturi u Srbiji. 

"Sramota me je što taj kredit ni posle tri godine od dogovora predsednika Srbije i Rusije i dve i po godine od  potpisivanja sporazuma nije realizovan. Ja se trudim da se to ubrza, a zastoj je nastao zbog toga što srpski stručnjaci  nisu završili rad na tehničkim projektima, od kojih su neki započeti pre 20 godina", rekao je on. 

Ambasador Rusije smatra da se srpska strana ipak može razumeti, jer je u tom periodu zemlja bila pod sankcijama, a  usledila su i dramatična dešavanja na Kosovu, bombardovanje. 

"Naša je obaveza da pomognemo Srbiji", rekao je Konuzin i naveo primer uspešnog poslovanja Naftne industrije  Srbije (NIS) od kada ju je preuzeo Gaspromnjeft. "Siguran sam da bi NIS propao, sam se urušio ili bi ga kupio neki  investitor i zatvorio kao nepodobnu konkurenciju, da ga nije kupio Garspromnjeft", kazao je on. 

Dodao je da "nisu neznalice i nemoralni ljudi oni koji su tvrdili da nije dobro što je NIS prodat Graspromnjeftu", već da  su "bili u zabludi". 

Zapadne investicije

Ambasadori Nemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Italije i Francuske, zemalja koje su najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srbije, ocenili su danas da će dodeljivanje statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU povećati  prisustvo stranih investitora i stvoriti predvidljiviji privredni ambijent.

Ambasadorka SAD Meri Vorlik izjavila je da je odlazak Ju-Es stila iz Srbije bio teška odluka za tu kompaniju, ali i za  američku vladu, i istakla da su otežani uslovi poslovanja jedini razlog za napuštanje tržišta Srbije.

"To je jedini razlog i to ne odražava nas stav o poslovanju u Srbiji", rekla je Vorlik i dodala da kod kompanija iz SAD  vlada uverenje da Srbija ima konkurentske prednosti kada je reč o uslovima poslovanja.

Vorlik je podsetila da su SAD do sada u Srbiju uložile oko 1,6 milijardi dolara, navodeći da nameravaju da to i dalje  čine kroz investiranje u oblasti poput obnovljivih izvora energije, rudarstvo.

Ambasadorka SAD je čestitala Srbiji status kandidata i izrazila očekivanje da će Srbija uskoro dobiti datum pregovora,  istakavši da SAD podržavaju evropske integracije celog Balkana.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

mihailovic

""Vorlik je podsetila da su SAD do sada u Srbiju uložile oko 1,6 milijardi dolara, navodeći da nameravaju da to i dalje čine kroz investiranje u oblasti poput obnovljivih izvora energije, rudarstvo.""" DA JE SRBIJA BILA MUDRA...A NIJE MOGLA JE PREKO UJEDNINIH NACIJA TRAZITI RATNU ODSTETU ZA POCINJEN ZLOCIN NAD SRBIJOM 1999,ZLOCIN NA CIVILIMA,UNISTAVANJE INFRASTRUKTRURE...ZA SVE TO JE TREBALA BITI MUDRA I TRAZITI DA JOJ USA ISPLATI RATNU ODSTETU OD 100 MILIJARDI DOLARA A NE DA TRAZI NEKE INVESTICIJE I NEKA USLOVLJANJA..NAZALOST POKAZALO SE KOLIKO IMAMO OBRAZOVANE I PAMETNE POLITICARE KOJE VODE OVU LEPU ALI NESRECNU ZEMLJU... RATNA ODSTETA JE PRAVNO OSNOVANA JER ZLOCIN NAD SRBIJOM JE BIO PROTIVNO POVELJI UJEDINJENIH NACIJA I NIJE ODOBRENO OD UJEDINJENIH NACIJA TAJ ZLOCIN. IPAK USA JE RACUNAO DA CE SVOJIM DOLARIMA KUPITI GLAVNE POLITICKE IGRACE U SRBIJI I DA CE SVE SE UTIHNUTI ....TAKO JE I BILO TAKO JE I SADA

igor

Njegova ekselencija ambasador Rusije voli na ovakvim skupovima da popije, pa je verovatno procenjeno da bi neki njegov ispad, a bilo ih je do sada, mogao da napravi manje stete ukoliko bi se obratio na drugom panelu. Mislim da je ovakav pristup dobar i relaksirajuci i za Rusiju i za Srbiju.