Kod seljaka po zeleniš

N. S. - M. N. S.

05. 03. 2012. u 20:56

Na putu do potrošača, cene voća i povrća nadograde preprodavci. Kod poljoprivrednih proizvođača jeftinije nego u radnjama

DOK na putu do potrošača kilogram krompira prođe „kroz nekoliko ruku“ poskupi višestruko. Nije novina da se cene kod proizvođača i kod trgovaca veoma razlikuju, ali u vreme krize kada je svaki dinar važan potrošačima ide naruku kupovina - bez posrednika.

Tako su se Grci dosetili i preko interneta kupuju voće i povrće direktno od proizvođača. Zaobilazeći trgovce i preprodavce poljoprivrednici Pierije isporučili su kupcima desetine tona krompira. Sve njihove zalihe rasprodate su za samo nekoliko sati.

Grci su tako kupovali krompir po ceni od 25 centi, dok je u trgovinama najmanje 70 centi. I proizvođačima se dopala ideja, jer od otkupljivača su za kilogram krompira mogli da dobiju maksimalno 15 centi. Ovakav način prodaje vrlo brzo su preuzeli i poljoprivrednici iz drugih gradova Grčke, a u planu je da se kupovina od proizvođača proširi i drugim agrarnim proizvodima.

SKUPLjA GAJBA POVRTARIMA su letos kilogram paradajza otkupljivači plaćali i po tri dinara. Istovremeno za gajbu u koju staje oko pet kilograma ovog povrća, proizvođači su odvajali i 15 dinara. Na tezgama i u radnjama za kilogram paradajza letos je trebalo odvojiti minimum 20 dinara.

- Znam da cena mog povrća na pijaci zna da bude i po dva, pa i više puta veća, kada dođe na pijačnu tezgu, ili na policu u marketu, ali, ja, jednostavno, tu ništa ne mogu da uradim - kaže Stanko Trninić, proizvođač povrća iz Futoga, koji uz kupus, gaji i mladi krompir i šargarepu. - Nemam vremena da stojim na pijaci i da prodajem na malo. Ja svoje proizvode prodam nakupcu, istina po nižoj ceni, a on je odveze na kvantašku pijacu. Najčešće je i on proda drugom, takođe na veliko, tako da roba, u zavisnosti od broja „ruku“ koje prođe, dobija i na ceni.

U sezoni spremanja kupusa za zimnicu, Stanku i drugim poljoprivrednicima dođu i „pravi“ kupci, koji kupuju po stotinak kilograma, za svoje potrebe. Na njih se, ipak, ne mogu osloniti, jer je takvih kupaca malo.

Često se dešava da proizvođači krenu u saradnju sa velikim trgovinskim lancima i proizvode velike količine robe. Kada krenu u takvu proizvodnju, mogu da se nađu u problemu jer su veliki kupci samo marketi, tako ih oni mogu da ucenjuju. Veliku robu ne mogu da iznesu na pijace, niti da je skladište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

misa

05.03.2012. 21:46

dobro je dok budete još imali kome da prodate išta........došlo je do drastičnih razlika i imate klasu koja ne kupuje jer se hrani po kafanama,skupštini......i imate klasu koja sama proizvodi i jede šta ima i klasu penzionera,radnika koja nema novac više ni za hranu,tako da pamet u glavu jer nije problem proizvesti hranu već prodati,a trgovci i piljari će sami sebi staviti katanac jer su alavi i prometi će im drastično pasti

Marko

05.03.2012. 22:26

Pa eto lepe ideje za poljoprivrednike, neka sina, cerku posalje na kraci kurs web programiranja i razvije proizvodnju. Dobro njemu, dobro nama.

Zlatko

06.03.2012. 15:35

Živim u malom mestu gde je sve jako skupo. Kada odem u susedno, veće mesto (obično vikendom), nakupujem voće i povrće u supermarketima po jako nižim cenama. Ovaj tekst nema veze sa Srbijom.

Draganče

08.03.2012. 13:56

Seljaci su zakon! Zašto se ne organizuju u političku partiju, da zaštite svoje interese? Npr. SSS (Seljačka stranka Srbije-mislim da su postojali na prvim izborima 1990. godine i da su bili kolektivni članovi SPO i da su imali jedan ili dva mandata u Skupštini Srbije ili možda da se zovu Savez seljaka Srbije. Možda neko ovo čita-to je predlog za razmišljanje, sad je kasno pošto su izbori za 2 meseca, ali ipak ko zna, neka probaju.