Ekonomija

0

Bez privrednog rasta u 2012

Autor: ZM

Izvor: agencije/Novi magazin

Bez privrednog rasta u 2012

To je prvi put da je premijer pomenuo mogućnost da privreda Srbije stagnira u 2012. godini. Do sada su takve prognoze iznosili Pavle Petrović iz Fiskalnog saveta i MMF.

Cvetković je okupljenim privrednicima i ekonomistima na Kopaoniku preneo da Vlada Srbije mora da se pridržava mera štednje, s obzirom na okolnosti u kojima posluje privreda u zemlji.

"Vlada mora da pristupi merama štednje, da se držimo zadatog deficita budžeta, imajući u vidu da njegov rebalans ne možemo napraviti, jer se nalazimo pred izborima", rekao je Cvetković na otvaranju skupa.

On je kazao da su sve sugestije sa sa tog skupa ekonomista dobrodošle u kreiranju ekonomske politike Vlade Srbije.

Premijer je kazao da će Vlada Srbije i u narednom periodu "nastaviti reforme i vodenje odgovorne ekonomske politike" koja podrazumeva stabilne uslove poslovanja i smanjenje javne potrošnje.

"Prošli smo jednu tešku godinu čeka nas nova koja će takođe biti teška, ali mi imamo snage i iz nje ćemo izaći još jači i ja vidim svetlu budućnost u periodu koji je pred nama", naveo je on.

Cvetković je naglasio da će Vlada nastaviti da vodi i "odgovornu socijalnu politiku kojom će obezbediti sigurnost građana", posebno najranjivijih grupa, a biće nastavljena i ulaganja u infrastrukturu, energetiku i informacione tehnologije.

On smatra da rezultat svega toga treba da bude rast privredne aktivnosti, smanjenje javnog duga, povećanje zaposlenosti i bolji život za građane Srbije.

Govoreći o rezultatima rada vlade u prethodne cetiri godine, Cvetković je naveo da je jedan od glavnih pokazatelja političke stabilnosti u zemlji to što je vlada ispunila ceo mandat i što će se održati regularni izbori.

Kako je istakao, vlada je napravila iskorak u reformama, što je potvrđeno kandidaturom za članstvo u EU.

Cvetković je naglasio da analize pokazuju da je Srbija kroz krizu prošla bolje nego većina zemalja u okruženju, da je bila ataraktivnija za strane ulagač od većine tih zemalja, ali i da se nije zaduživala za isplaćivanje plata i penzija.

Kako je naveo, za ocenu uspešnosti prolaska zemlje kroz krizu korišćena su dva merila - kretanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) i poređenje sa time koliko su uspešne bile okolne zemlje. 

"Kad je reč o privlačnosti naše zemlje za strane investicije, analize pokazuju da je Srbija među državama  u okruženju na trećem mestu, posle Rumunije i Bugarske i sa nivoom ulaganja, koja su značajno iznad okolnih zemalja", rekao je Cvetković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR