Suđenje Daviniću nastavljeno bez prisustva javnosti

Tanjug

06. 03. 2012. u 09:50

Bivšem ministru odbrane SCG Prvoslavu Daviniću sudi se zbog zaključivanja ugovora o zakupu špijunskog satelita štetnog po državu

BEOGRAD - Suđenje bivšem ministru odbrane SCG Prvoslavu Daviniću zbog zaključivanja ugovora o zakupu špijunskog satelita štetnog po državu sa izraelskom kompanijom, nastavljeno je danas iznošenjem odbrane optuženog bez prisustva javnosti, zbog poverljivosti informacija iz arbitraže.

Pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu suđenje Daviniću prethodno je odlagano tri puta - u septembru 2010. godine, kao i u septembru i decembru prošle godine, jer sudu nije bila dostavljena neophodna dokumentacija.

Prema navodima optužnice, Davinić je mimo propisane procedure zaključio ugovor o pravu korišćenja satelita, vredan 44,9 miliona evra sa izraelskom firmom i pribavio korist toj firmi.

Zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o zakupu satelita, izraelska kompanija je tužila Srbiju i dobila spor tako što je država obavezana da joj nadoknadi štetu od oko 37 miliona dolara.

Prethodno je u sud stigla i arbitražna odluka iz Londona iz spora Srbije i Izraela, koja je takođe poverljiva i ne sme da se objavi u javnosti bez saglasnosti obe strane u sporu.

U optužnici se navodi da je Davinić zaključio ugovor bez ikakvog prethodnog postupka izbora ponuđača i bez bilo kakve prethodne stručne konsultacije sa Generalštabom Vojske SCG, ili bilo kojim drugim odgovornim i stručnim licima Vojske SCG, radi utvrđivanja potrebe satelitskog nadzora teritorije sa stanovišta odbrane zemlje i radi definisanja uslova za ugovaranje odgovarajućih usluga.

Srbija je, posle gubitka spora pred pariskim sudom, pred redovnim sudom u Londonu neuspešno osporavala nadležnost arbitraže u Parizu za odlučivanje u tom sporu.

Kako tužba koju je zastupalo Republičko javno pravobranilaštvo nije usvojena, Srbija je bila obavezna da londonskom sudu plati troškove postupka u iznosu od 1.38 miliona dinara, odnosno 13.800 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

kolubara

06.03.2012. 10:45

srbi iz srbije moraju znati kakvu su nam stetu napravili raznorazni iz sada bivsih jugo drzava!

Mali Vuk

06.03.2012. 12:05

Ha..ha..zatvoreno za javnost, zbog čega? Zbog tajnosti podataka koliko se ko ugradio u "Satelit". Sad će da suđenje stane dok ne prođu izbori i ne dobije se imunitet za sledeće 4 godine. Lopovi jedni...