Devojčica oslepela čekajući lek

Više od 600 pacijenata u Srbiji već mesecima ne prima biološku terapiju. Udruženja bolesnika koji koriste ove lekove upozoravaju da je ugroženo zdravlje pacijenata, jer RFZO kasni sa njihovom nabavkom.
Više od 600 pacijenata u Srbiji već mesecima ne prima biološku terapiju. Udruženja bolesnika koji koriste ove lekove upozoravaju da je ugroženo zdravlje pacijenata, jer RFZO kasni sa njihovom nabavkom.

Među bolesnicima koji čekaju na terapiju jeste i desetogodišnja A. A, koja boluje od reumatoidnog artritisa, a lek ne prima od januara. Devojčica je već izgubila vid na jednom oku, imala je operaciju, a sada će morati da je ponovi, jer se katarakta opet pojavila.

"Polovinom januara primila je poslednju dozu "humire"", očajna je Rada Mihajlović, majka A. A, koja mora iz donacija da nabavlja lek, jer o trošku države primaju samo deca starija od 13 godina. "Već četiri godine lek dobija od farmaceutske kuće. Nadala sam se da će ući u normalnu proceduru dobijanja leka, preko RFZO, i zbog toga nisam tražila dalju donaciju. Sad se ništa ne dešava, a ona je bez terapije. Ostaje mi da opet tražim lek koji košta 1.190 evra."

Bolesnici sa reumatoidnim artritisom i pacijenti koji boluju od zapaljenskih bolesti creva, samo su neki od ljudi koji zavise od biološke terapije, jer jedino uz nju mogu normalno da žive. Stručnjaci kažu da je dovoljno samo nekoliko nedelja da se pacijentima pogorša stanje ukoliko izostane uzimanje leka.

U RFZO kažu da je postupak javne nabavke za biološku terapiju u toku i da se ugovori uskoro očekuju.

"Prošle godine, pored postojećih lekova "embrela", "remikejda" i "mabtere", RFZO je proširio pozitivnu listu i sa "humirom" i "aktembrom"", objašnjava portparolka RFZO Sanja Mirosavljević. "Što se tiče "humire", ona se nalazi na listi lekova, ali za decu uzrasta od 13 godina, zato što je za taj uzrast proizvođač i registrovao lek u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije. U međuvremenu, proizvođač je predao za promenu dozvole za lek, kako bi ga primala i deca od četiri godine."

Dotle, deca, a i odrasli su bez leka. I nije isključeno da doživi sudbinu citostatika čija nabavka kasni jer niko neće da se javi na tender za lek čija je cena tako niska.

  • 06.03.2012 17:11
    ns
    Tadiću- Stankoviću ....
    RFZo kasni sa nabavkama. Znači nestalo lekova a oni se sada setili da prave tender. Znači nisu radili svoj posao. Šta čeka javni tužilac.
    Šta mislim o njima nebi nijedan "papir" istrpeo.
    Pa ovo spada u terorizam.
  • 06.03.2012 17:07
    ns
    Lek na recept mogu dobiti deca samo starija od 13 godina?
    Imbecila koji je ograničio deci do 13 godina (i sličnim glupim propisima) otpustiti sa posla. Optužiti za nanošenje teških telesnih povreda. Dete oslepelo ej' - ja sam za uvodjenje smrtne kazne.
  • Tiberius

    06.03.2012 07:19
    svest i odgovornost ne stanuje u srbiji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija