Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt je na jednom sastanku s parlamentarcima u Stokholmu za ruskog lidera Vladimira Putina rekao da je „četnik“, ne simpatiše Albance i Hrvate i istinski je privržen proširenju EU na Balkan, navodi se u dokumentu američke obaveštajne kompanije Stratfor koji je „procurio“ u javnost preko Vikiliksa.


Marko Papić, Stratforov viši istraživač za Evroaziju, u imejlu koji je septembra 2009. uputio Ariku Ejzenštajnu, operativnom potpredsedniku te privatne kompanije sa sedištem u Ostinu (Teksas, SAD), prenosi poverljive informacije o Karlu Biltu koje mu je dostavio jedan član parlamenta Švedske.

Papić ne navodi identitet svog izvora, kojeg označava šifrom SW501, ali u uvodnoj napomeni objašnjava da je to „veoma dobro ‘umrežen’ švedski parlamentarac, koji ima ekstremno tesne veze i s ministrom spoljnih poslova Karlom Biltom – zapravo je njegov najbliži saveznik – i na Balkanu“.

Podsetimo, Vikiliks je prošle sedmice počeo da objavljuje oko pet miliona imejlova Stratfora, u kojima su sadržane obaveštajne informacije i poverljive analize iz svih delova sveta, pa i u vezi s prostorom bivše Jugoslavije.

Ovde prenosimo integralni sadržaj imejla koji je Papić poslao Ejzenštajnu 17. septembra 2009, u naravno nezvaničnom prevodu na srpski.

„Imam mnogo informacija o Karlu Biltu. Naš kontakt, član parlamenta Švedske, u suštini je njegov najbliži saveznik. Bilt je očigledno supervisok, ima fotografsko pamćenje i veoma je pametan. Ima vrlo nestabilni odnos s aktuelnim premijerom, jer je Rajnfeld bio vođa podmlatka Umerenjačke partije dok je Bilt bio premijer i nisu se dobro slagali.

Bilt veruje da Švedska treba da bude svetska sila. Često govori o tradicionalnoj švedskoj interesnoj zoni na Baltiku. Na osnovu svojih iskustava s Balkana, odlučio je da mu se ne dopadaju Albanci i Hrvati.

Veoma je kritičan prema Rusiji. Usred jednog sastanka sa poslanicima švedskog parlamenta nazvao je Putina „četnikom“. U suštini je persona non grata za Moskvu. Takođe ima sporove sa Sarkozijem jer, pre nego što je Švedska preuzela predsedavanje EU, u suštini je rekao Francuzu da sada neće moći da radi ono što je radio Češkoj.

Veoma je uključen u proširenje (EU). Švedska smatra proširenje kao način da se razbije nemačko-francusko uporište u EU. Njegov lični cilj je da vidi svaku zemlju Balkana kako napreduje prema članstvu. Upoznao sam njegovu suprugu, koja je i članica (Evropskog) parlamenta. Ona je Italijanka i ne govori dobro švedski, pa nije mogla da uđe u parlament Švedske. Zato je ušla u kampanju za Evropski i uspela da prođe“, navodi se u Papićevom pismu Ejzenštajnu, zasnovanom na informacijama „saradnika“ SW501.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari