Dostupni linkovi

Karadžić: UNPROFOR bio neprijateljska strana


Radovan Karadžić na suđenju u Hagu, 5. ožujka 2012.
Radovan Karadžić na suđenju u Hagu, 5. ožujka 2012.
Na haškom suđenju bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću završeno je višednevno, maratonsko svjedočenje bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, Manojla Milovanovića.

Nakon što je on prošli tjedan u glavnom iskazu tužiteljstvu potvrdio da je Karadžić kao predsjednik imao punu kontrolu nad VRS-om, optuženi koji se brani sam želio je tijekom unakrsnog ispitivanja svjedoka dati drugačiju ratnu sliku od one koja se nalazi u optužnici za dvostruki genocid, teroriziranje sarajevskih civila te uzimanja međunarodnih promatrača za taoce.

Karadžić je pomoću generala VRS-a Milovanovića želio predstaviti, ne samo nesposobnost mirovnih snaga UNPROFOR-a u spriječavanju ratnih operacija– već prikazati kako su snage UN-a zapravo bile neprijateljska strana uključena u sukob na strani Armije Bosne i Hercegovine.

Želeći predstaviti UNPROFOR kao pristranu formaciju, Karadžić je nastojao opravdati kontroliranje humanitarnih konvoja, ali i uzimanja međunarodnih promatrača za taoce od strane VRS-a. Pri tom je optuženi koristio izvješća Milovanovića iz ratnog vremena koji spominju davanje obavještajnih podataka Armiji BiH od strane UNPROFOR-a. Tom prilikom je predsjedavajući sudac O Gon Kwon postavio dodatno pitanje.
Manojlo Milovanović svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, 05. ožujak 2012.
Manojlo Milovanović svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, 05. ožujak 2012.

„Generale je li ste imali kakav konkretni dokaz da UNPROFOR djeluje kao obavještajna služba. Ili su Vam neki od djelatnika UNPROFOR-a potvrdili takve teze?“, upitao je Kwon.

„Da. Imao sam dokaze prisluškivanje veza VRS-a. Informacije o tim našim među razgovorima UNPROFOR je dostavljao muslimanskoj vojci. A najočitiji dokaz je i ovaj akt kojeg je g. Karadžić sada predočio – da su oni točno znali gdje smo mi najslabiji na temelju informacija koje su dobili od UNROFOR-a“, naveo je Milovanović.

Karadžić je također želio osporiti optužbe za višegodišnje teroriziranje sarajevskog stanovništva konstantnim napadima s rezultatom od preko 14000 ubijenih.

„Gospodine generale da Vas prvo pitam – jesmo li mi ikada namjeravali ili činili teroriziranje civila u muslimanskom dijelu Sarajeva? Na bilo koji način – snajperima, artiljerijom ili na bilo koji način. Je li to bila naša namjera i djelovanje?“, ispitivao je Karadžić dobijajući niječne odgovore od bivšeg generala VRS-a.

Prilikom unakrsnog isptivanja Milovanovića, Karadžić je poricao sistematsko silovanje žena nesrpske nacionalnosti te se odricao svojih zapaljivih govora, želeći ih prikazati kao dio političke borbe, a ne govore mržnje.

(Karadžić i Milovanović o broju silovanih i ubijenih)


U dodatnom ispitivanju tužiteljstvo je prikazalo dokumente VRS-a o akcijama koje su prema optužbi imale za posljedice brojne civilne žrtve, poput akcija u dolini Cerske, a neki zapovjednici VRS-a koji su ih vodili su bili kasnije unaprijeđivani.

Kao sljedeći svjedok tužiteljstva iskaz će dati viši inspektor australijske policije Din Mening (Dean Manning), koji je od 1998. do 2002. godine predvodio tim istražitelja masovnih pogubljenja nakon zauzimanja Srebrenice od strane VRS-a.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG