Najmanje 15 mrtvih i 54 povređenih koji su prebačeni u bolnice, bilans je čeonog sudara vozova koji se dogodio nedaleko od grada Ščekoćina na jugu Poljske, dok su juče u jutarnjim satima spasioci sa psima prestali da traže preživele.

Polovina povređenih koji su razvezeni hitno u bolnice u obližnjim gradovima teško je povređena, javili su poljski mediji.

„Teška tehnika na koju čekamo podići će vagone. Nije isključeno da pod njima ima još mrtvih“, kazao je poljski ministar saobraćaja Slavomir Novak. On je zajedno sa premijerom Donaldom Tuskom, ministrom zdravlja Bartošem Arlukovičem i ministrom unutrašnjih poslova Jacekom Ćihotskim u noći između subote i nedelje obišao mesto nesreće. Voz iz Varšave za Krakov sudario se u subotu oko 21 sat čeono sa vozom iz Pšemišla za Krakov i tri prva vagona kompozicija bukvalno pretvorio u harmonike.

U oba voza nalazilo se oko 350 ljudi, uključujući strance, odnosno državljane Španije i Francuske, a među povređenima je i šestoro građana Ukrajine. Na mestu nesreće je stiglo 450 spasilaca, 100 policajaca i 35 ekipa hitne pomoći. Premijer Tusk apelovao je da se na miru istraže uzroci tragedije, dok su železnice demantovale da se na toj deonici zbog radova saobraćaj vozova odvijao naizmenično jednom prugom u oba smera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari