Srbija dobila status kandidata za EU

Goran ČVOROVIĆ

01. 03. 2012. u 12:06

Evropski lideri u Briselu odlučili da Srbiji dodele kandidaturu. Rompej: Ovo značajno dostignuće je rezultat napora koje su pokazale obe strane u dijalogu između Beograda i Prištine

OD STALNOG DOPISNIKA: BRISEL

Srbija je u Briselu konačno dobila dugo čekani status kandidata i tako ušla u novu fazu odnosa s EU. Vest je prvo preko svog "Tvitera" preneo predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, a onda je to i lično saopštio novinarima.

- Odlučili smo da Srbiji dodelimo status zemlje kandidata. Ovo značajno dostignuće je rezultat napora koje su pokazale obe strane u dijalogu između Beograda i Prištine. Nadam se da će to ohrabriti Srbiju da ostvari dalje napore u ispunjavanju političkih i ekonomskih kriterijuma za članstvo u EU. Nadam se, takođ, da će Beograd nastaviti da podržava regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose na zapadnom Balkanu - rekao je Rompej, nešto pre ponoći.

Čestitkama za status kandidata pridružio se, na zajedničkoj konferenciji za štampu, i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

- Pozdravljam odluku da se Srbiji dodeli status kandidata. Pre samo dva dana, rekao sam predsedniku Tadiću da ako odluka ne bude doneta tada, biće na Evropskom savetu. To je dobra odluka. Realnost je da ćemo sledeće godine primiti novog člana i da drugi žele da se priključe ovom veoma važnom projektu slobode, odgovornosti i solidarnosti - poručio je Barozo.

Evropski šefovi država ili vlada su tako odlučili da je Srbija ispunila potrebne kriterijume i jednoglasno se složili s preporukom ministara spoljnih poslova od utorka, kada je već postalo jasno da će odluka biti pozitivna.

- Evropski savet prihvata zaključke od 28. februara o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja i odlučuje da Srbiji dodeli status zemlje kandidata - rečenica je oko koje su se evropski lideri brzo složili za radnom večerom u Briselu.

Na ovaj način, krunisani su višegodišnji reformski napori Srbije i višemesečna posvećenost dijalogu s Prištinom.

Sve je u četvrtak u Briselu još od ranih popodnevnih sati - kada su se lideri EU okupili u evropskoj prestonici - nagoveštavalo da će se veče lepo završiti.

”Rumunska” prepreka definitivno je uklonjena kada su u četvrtak u Briselu ambasadori dve zemlje u EU, Roksanda Ninčić i Mihne Motok potpisali protokol o statusu manjina u Srbiji i Rumuniji.

Ulazeći na sednicu, rumunski lider Trajan Basesku otklonio je sve sumnje rečima:

- Srbija je već unutra!

Raspoložen je bio i Žoze Manuel Barozo, koji je, na pitanje "Novosti" da li će Srbija dobiti kandidaturu, jasno odgovorio:

- Da, sve je u redu!

Iako je posle toga sve delovalo samo kao puka formalnost, neizvesnost u iščekivanju konačne potvrde potrajala je do duboko u noć.

Pred evropskim liderima u četvrtak je bilo nekoliko važnih tema, pre svega iz ekonomskog i monetarnog domena, a govorilo se i o šengenskim problemima Bugarske i Rumunije što je, sumnjalo se, bio jedan od razloga zbog kojih je zvanični Bukurešt rešio, preko leđa Srbije, da pokaže zube svojim evropskim partnerima tokom ministarskog zasedanja u utorak. Herman van Rompej je, međutim, želeo da istakne:

- Da bude jasno, odluka o kandidaturi Srbije i pristupanje Rumunije šengenskoj zoni nisu ni u jednom trenutku bili povezani.

Sastanak je najpre započeo reizborom predsednika Hermana van Rompeja na novi dvoipogodišnji mandat, od 1. juna ove godine do 30. novembra 2014. Prva tačka dnevnog reda za trpezom bila je zatim ekonomska kriza, druga na redu je bila Srbija, dok je treća tema bila vezana za Šengen. Rumuni i Bugari su ponovo ostavljeni na čekanju, do septembra.


TADIĆ: OTVORENA VRATA PROSPERITETU

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je večeras svim građanima Srbije dobijanje kandidature za članstvo u Evropsku uniju i istakao da će taj status otvoriti vrata ekonomskom napretku i prosperitetu naše zemlje u vremenu koje je ispred nas.

„Građani Srbije podneli su najveći teret sveobuhvatnih reformi naše zemlje kako bi ona postala demokratsko, pravno uređeno društvo, u kome se poštuju ljudska i manjinska prava i potvrđuju evropske vrednosti“, naglasio je predsednik Srbije.

Predsednik Tadić je istakao da status kandidata Srbiji donosi pre svega ekonomsku sigurnost, jer naša zemlja sada ima garanciju da je bezbedna za strana ulaganja, što omogućava dolazak novih investitora, povećanje broja radnih mesta i većih šansi za posao za sve naše ljude.

„Ne radi se dakle samo o političkom procesu i integracijama. Status kandidata je garancija sigurnosti za strane kompanije i sa njom raste verovatnoća otvaranja novih radnih mesta, to je šansa i za naše privrednike, mala i srednja preduzeća, za našu poljoprivredu koja nam je veliki adut na tržištu Evropske unije“, rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Tadić smatra da je puno posla pred nama kako bi otpočeli i pregovore o članstvu u EU što je sledeći korak nakon dobijanja statusa kandidata.

„Smatram da je politika „i Evropa i Kosovo“ uprkos svim iskušenjima i preprekama prošla međunarodni test i uveren sam da nema druge bolje mogućnost. Moramo da brinemo o našim građanima, njihovom životnom standardu, i da, braneći naše nacionalne interese, doprinosimo politici pomirenja i da se krećemo ka EU zbog budućnosti naše dece", rekao je predsednik Srbije, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

EVROPSKI PARLAMENT: I KANDIDATURA I PREGOVORI

SPOLJNOPOLITIČKI odbor Evropskog parlamenta usvojio je u četvrtak nacrt rezolucije EP o napretku Srbije ogromnom većinom glasova (62 ”za”, četiri ”protiv”, pet uzdržanih), u kojem se daje puna podrška dodeljivanju statusa kandidata Srbiji i izražava nada da bi pretprijemni pregovori mogli da započnu već početkom sledeće godine.

- Ponosan sam na široku podršku i konsenzus koji je postignut na odboru u vezi s napretkom Srbije. Jasno je da Srbija ima velikog prijatelja u Evropskom parlamentu, koji je još jednom uputio pozitivan signal Beogradu, ali i Savetu EU, koji formalno treba da donese odluku o dodeli statusa kandidata Srbiji - izjavio je u četvrtak izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin.

Parlamentarci su, takođe, poslali jasnu poruku Rumuniji da bude konstruktivna i podrži kandidaturu Srbije, i istovremeno najavili očekivanja da Srbija ”nivo i kvalitet zaštite manjina u Vojvodini proširi i na centralnu Srbiju.” Tekst rezolucije pohvaljuje nedavni napredak u dijalogu između Beograda i Prištine, a posebno se ističu dogovor o regionalnoj saradnji, kao i napredak u implementaciji do sada postignutih dogovora.

KETRIN EŠTON POSLE SUSRETA SA HAŠIMOM TAČIJEM PORUČILA

DVE STRANE DA SE PRIBLIŽE

VISOKA predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je u Briselu, nakon susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, da je glavni cilj dijaloga Beograda i Prištine da se Srbija i Kosovo, kao i ceo region zapadnog Balkana, približe EU.

- Pre samo desetak dana ovde je postignut istorijski sporazum o regionalnom predstavljanju i kontroli prelaza. Cilj je da se dve strane približe EU, da uspostave saradnju i, što je najvažnije, da se poboljšaju uslovi života za stanovništvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (309)

Vlado

01.03.2012. 12:26

Sta je ovima u Briselu?O kakvom oni to napretku govore,kad Srbija nikada nije bila u goroj situaciji.Tempirali su kandidaturu pred izbore od koje nemamo nikakve koristi[pitajte Grcku] ,da bi ovi isti koji su srbiju doveli do propasti,dobili jos jedan mandat.I turska je bila kandidat,pa je odustala posle silnih obecanja Brisela.

zoks

01.03.2012. 13:34

@Vlado - Vlado,pusti srbijance neka spavaju!Ne budi ih! San je cudo,a pogotovo kad i na javi sanjaju! Probuditi ce se,istina kasno,ali probuditi ce se !

Ratko Banjaluka

03.03.2012. 20:22

@Vlado - zoks,to su Srbi,a ne srbijanci,a mi smo svi Srbi nema veze gde se nalazili.

Drulke

01.03.2012. 12:30

... "očekivanje da Srbija nivo i kvalitet zaštite manjina u Vojvodini proširi i na centralnu Srbiju", pa zar se Rumuni nisu žalili upravo na taj nivo i kvalitet (u evropeiziranoj Vojvodini)?! Šta je sa pravima Srba, apsolutne većine stanovništva u Vojvodini ? O kukavno Srpstvo ugašeno ... Ovdje j... lud zbunjenog, samo fali MuftijaBG, a i 2fast bi mogao još malo da zaprži čorbu Srbima i Srbiji.

makedonac

03.03.2012. 20:19

@Drulke - tedja kakav matija, matija nema sta jesti a kamoli u Austriju na skijanje.

bane

01.03.2012. 12:38

Nacrti,rezolucije,statusi,memorandumi,referendumi,a narod ide go i bos!!!!!pa dokle vise....

Mali bata

01.03.2012. 13:13

ali tu se ne zavrsava demokratizacija, u principu sposobnost prilagođavanja je najveca potreba u Srbije, bez obzira da li je inzinjer ili bilo sta drugo od profesije, da zivi od svog rada i da svako ima prava da zida i stvara za Demokratske potrebe, ojacati konkurentnost da bolje ide ispred.

Mali bata

01.03.2012. 13:14

Drzava ce da ucini sve sta je u njenoj moci da opravda poverenje ES ali sistemska promena je neophodna da bi mogli da ostvarimo privredno, ekonomsli rezultat. Pravedna fiskalnoa politika daje sigurnu socialnu strukturu modernog demokratskog drustva

Vojislav

01.03.2012. 16:15

@Kole - Ti mozda neces ali DS, SNS, SPS, JS, URS, LDP, SDP, SPO, SVM... hoce! Ono malo sto je preostalo, slazem se da nece. Tebi sada preostaje samo da sracunas. Matematika je cudo i nije podlozna necijem hocu-necu.

zoks

01.03.2012. 14:32

@Baja - Baja@niko nije izbeglica svojom voljom,ako mislis na prave izbeglice? A oni sto menjaju mesto stanovanja?Ne komentarisem ih ! Njihova stvar je zasto menjaju mesto prebivalista! U svakom slucaju svi smo ljudi i sa svojim manama,a i sa prednostima! Meni je moj srpski narod najmiliji,pa i da je najgori! Mio mi je ne zbog toga sto smo bolji od drugih,nego upravo zato sto nismo ni gori od drugih!

Baja

01.03.2012. 17:37

@Baja - Lose ste me svatili ne mislim na proterane saosecam se sa njihovom sudbinom i boli me sto je tako, mislim na one sto su imovinu prodali za milione a sad su u mom gradu face jer imaju kao kintu

Mihajlo

01.03.2012. 17:40

@Baja - Sta se palite decko je ocigledno mislio na one kosovare sto su imovinu prodali za milione

Mali bata

01.03.2012. 14:24

Niste razumeli! sistem je fer i pravedan i pruza svakom da pokaze svoju sposobnost, odgovornost i kao rezultat svog rada bice nagradjen i dobice to sta i zasluzuje. Zar to nije pravedno.

micko

01.03.2012. 16:49

@Mali bata - "mali bata"....!?!?!?!?!? kakve si ovo gluposti nalupetao ? Ti mora da zivis u nekoj drugoj galaksiji pa si nesto nacuo putem satelita...

Dragan

01.03.2012. 14:51

Usvojen je plan za propast Srbije! Sledi regionalizacija, autonomije i raspad države. Scenaristi su vani i potpala a gorivo je unutra i glavni glumci i protagonisti. Sramota me predaka koji su mnogo dali za Srbiju i Srbe i potomaka koji će osjetiti polsledice ove propasti. Sramota me vazalnog odnosa i mnogo čega što neki ne vide kod očiju i ne čuju kod ušiju.

goran

01.03.2012. 19:22

@Dragan - Koliko ste vi Srbi ljubomorni i kako mrzite sami sebe i ceo svet oko sebe, to nije normalno. Znači, za vas sva prava, a za druge ništa? Pa n ije ni čudo da vas svi napuštaju i ograđuju se od vas.

nemam pojma

02.03.2012. 00:11

@milos - Tebi je sreto bar lako da rešiš tu nezavidnu situaciju. Možeš da se vratiš odakle si došao i još dugo nećeš ući u EU.

Lala iz Banata

01.03.2012. 15:54

Ksenofobija nije dosla sama od sebe, to je rezultat odredjenih grupacija i njihove umotvorine. To i treba da je motiv da stvaramo Demokratsku Srbiji u kojoj ce da zive svi narodi i narodnosti zajedno sa istim pravima, ali za sve je potrebna politicka volja.

Saska <3 Kosovo

01.03.2012. 18:47

@Deutchland - Za ovo posledje ti se zahvaljujem, a sto se tice EU- NE HVALA!

chris

01.03.2012. 20:26

@Peca R - Peco prijatelju,srpski problem se nalazi u tvoj komentar.Ti zivis u snovima i mislis da vredis brda zlata a u stvari ne vredis ni jednu kintu, sta imaju rumuni s vama ali sta imaju i hrvati i crnogorci i francuzi i amerikanci,itd????Kad jedna osoba ti kaze da si lud nemoj da mislis na to,kada stotinu ti kazu da si lud onda idi odmah kod lekara!!I jos uvek Rumunija voli Srbija!!

valajm vaspopesku

01.03.2012. 18:36

ovo je dobar potpis za nas rumune a za vas srbe stvarno mi vas je zao,sada cekam nemce da vam kazu za njihovu manjinu u vojvodini,a da ne spominjem madjare idemo dalje.........

tadja

01.03.2012. 20:21

@valajm vaspopesku - Iiiii...Sta si ti sad dobio sa ovim sto si napisao? Sta cekas od nemaca? I u svemu tome je tvoja sreca!? Bog ti pameti dao. Da si ovo sve Rumunskim napisao,pa da ti se niko ne smeje i ruga.

sreto

01.03.2012. 23:14

@sreto - @Misa, pogresno si razumeo. Nisam mislio na tebe, nago na nekadasnju razliku izmedju Jugoslavije i Rumunije.

Toni Ribas

01.03.2012. 19:03

Meni je svejedno dali cemo dobiti status kandidata.Ja mislim da je Turska dobila status kandidata jos 1999,i jos cekaju.Tako da ovaj status,ako ga dobijemo,nista ne znaci.Uostalom zbog EU nam nece biti bolje.Dok sam ziveo u Madjarskoj,kad su dolazili turisti i ulagaci,svi su znali,a i danas znaju da tamo cveta porno industrija.Zbog toga su oni napredni.Sa te strane gledista,veoma sam ponosan sto sam madjar po nacionalnosti.I mi treba da stvorimo ovde nesto sami,pa ce nam onda biti dobro.

baunti

01.03.2012. 22:28

@Toni Ribas - Cekaj brate, jesi li ti ponosan na porno industriju ili sam ja nesto pogresno razumio? Ako je tako, izvini, ali ja bas ne bih da se ponosim time u svojoj Srbiji. A Srbiji za razvoj nije potrebna EU, nego to da se Srbija okrene sama sebi i da razvija sopstvene potencijale. Trebace vremena, nece biti lako, ali se moze, kao sto je mogla i Koreja. Mic po mic.

СРПКО МЕДЕНИЦА

01.03.2012. 19:20

Шта је потписано?Какав је садржај споразума?Зар тај садржај не треба да буде прво усаглашен на Скупштини Србије?Шта ако га наша скупштина не ратификује?!?!?!?

filipovic miladin

01.03.2012. 20:34

@СРПКО МЕДЕНИЦА - Nema ovde skupstine i ratifikacije, ovi su ti bog i batina. Oni ce da daju naredbe a nase je samo da ih prihvatamo i sprovodimo u djelo.

Toplicanin

01.03.2012. 19:28

Pitanje je kada ce Srbija postati clanica unije?Gradjani Srbije nece bolje ziveti sutra, ova kandidatura je za Kosovo koje smo dali za nesto sto nije bitno.

LILIEN

01.03.2012. 22:22

"Usvojen Nacrt rezolucije o napretku Srbije""Napredak" Srbije će biti isključivo po ukusu EU - ili priznanje Kosova ili nema ništa od napretka Srbije !!!

sipa6781

01.03.2012. 22:23

Da se manemo mi EU-a! To je smrt za Srpski narod i njegov standard!! Okrenimo se Rusiji i Kini!!! To su zemlje buducnosti! Ne treba njima da okrecemo ledja, okrenimo ledja EU-u koja se raspada!!

Dragan

01.03.2012. 22:23

Naivni Srpski narode. Prvo "oslobadjanje" zemlje i uvoz Americke "dekokratije" 5. oktobra, zatim 1000 Dinkicevih evra, a sada EU. Ne brinite, imacete vremena da se i za ovu naivnost gorko kajete. I za sve manje - vise isti izvrsioci, nasi dragi petooktobarski "revolucionari".

ma svima je svejedno....postalo

01.03.2012. 22:40

Ova zemlja i njeni gradjani su unisteni i to temeljito....decenije ce biti potrebne za oporavak drustva koje je godinama bilo eksperimentalna zona za eu experte..danas ih je belorusija sve proterala odnosno neke a ostali su put pod noge....mi i dalje klecimo jer nasa elita to zeli..i ako nam daju tu kandidaturu za mene je to NISTA>>> na referdum s novom vlascu!

MarijaSr

01.03.2012. 22:53

Cestitam na statusu kandidata. Ova zemlja je zasluzila da napreduje i nadam se da u tom smeru i ideme. Zao mi je sto mnogi sumnjaju u lepu buducnost, ja verujem i boricu se za to... sto je i prava duznost svakog stanovnika Srbije.Aj&#39; uzdravlje!

Косово и Метохија

01.03.2012. 23:16

Бојим се да је цена за ово Косово и Метохија...

miki bg

01.03.2012. 23:39

@Косово и Метохија - Ne bre tako, kako kaze Flex, "Zvezda Srbija nikad Jugoslavija", pozz matori..

miki bg

01.03.2012. 23:20

Sto ste bre ljudi tako scepticni, a milijarde za poljoprivredu od EU, a jos dve za pravosudje i jos toliko za privredu, pa dobicemo bre 20 milijardi od EU, pa nije daleko 2050, ako ne bude smak sveta, taman kad tad udjemo imacu jedno 80 godina, jedva cekam taj lepi dan:D

Goran5

01.03.2012. 23:21

Kad god nešto odgovara režimu,narodu se obije o glavu.Režim se večeras raduje,dok običan narod steže srce i očekuje samo veću bedu.Tužan dan za srbe.

ee

01.03.2012. 23:57

@Goran5 - Nisam pristalica ulaska u EU ali ga i ti sad preterujes suvise,iskreno. Niko od nas nece da place, nama je odavno sve jedno, usli ne usli... od ovog gore ne moze biti...

sozgas

02.03.2012. 00:04

@Goran5 - Nema tu preterivanja, to je takav sistem misljenja, na kraju bi dosli do toga da onaj ko danas nije tuzan - nije ni Srbin.

Copernicus

02.03.2012. 00:17

@Goran5 - Molim te zadrži mišljenje za sebe i ne vređaj okolo "Veliki Srbine"...

VRKI

01.03.2012. 23:52

Srbija je konačno dobila nešto što je davno zaslužila. Bravo. Sada Srbijo pamet u glavu pa gledaj kako ćeš dalje. Sledeći korak je datum pregovora, a do tada i za to, puno toga treba rešiti. Sudstvo, korupciju, nezaposlenost... Da krenemo od izbora, da vidimo ko i kako, pa redom.

Suad

01.03.2012. 23:52

Sve cestitke Narodu Srbije. Zivela Demokratija. Dosta nam je bilo Nacionalizma koji je vratio zemlju Srbiju najmanje 50 godina unazad.......

Nenad Jevdjenic

02.03.2012. 09:45

@Suad - Demokratije je samo dovela propast u ovu zemlju. Balkanski narodi nisu za demokratiju, nego za diktaturu. :)

Losmi

01.03.2012. 23:56

Koja je ozbiljnost u pitanju, kada se na Tviteru prvo objavljuje? Divota...Ali, dobro, sad Bože pomozi, ako se promene neke stvari na našoj političkoj sceni, možda i stanemo na noge, i krenemo da napredujemo.

goca

02.03.2012. 00:01

srbija je dobila status kandidata a dok do realizacije dodje potrajace jos par godina bojim se da ce se do tada evropska unija raspasti i da od naseg ulaska nista nece biti

Dusan Vujicic

02.03.2012. 00:21

@goca - Aprila 2008 godine potpisan ssp a Holandija ga je ratifikovala tek prosle nedelje eeeeeeeeeeeeeejjjjj ljudi moji za jedan prost sporazzum im je trebalo cetiri godine

filipo

02.03.2012. 00:03

Super, pa EU politicari i jesu za Tviter. E pa i nasa kandidatura je Tviter kandidatura a ja se ozbiljno nadam da ce i da se zavrsi na Tviteru. I dobro ce da bude ako bude tako jer je Tviter ozbiljniji od EU. Ko ce sledeci da nam saopsti tu vest, Diznilend?

Gvozden

02.03.2012. 00:04

Sta je to Srbija dobila?"Status kandidata" za clana EU?!Sta je izgubila i sta ce tek da izgubi?Treba li nabrajati?Ubedjen sam da Srbija nikad nece postati clanica EU.Ne kao nezavisna drzava.To sto ce mozda nekad EU i primiti za pomocnika zamenika clana, nece biti ni S od Srbije.Neka je Gospod u pomoci onima koji srljaju u zagrljajNemcima,Austrijancima,Madjarima,Slovencima,Hrvatima...

Србија

02.03.2012. 00:07

Хлеба и игара, ЕУ у распаду а ми се као нешто ту радујемо јесмо јадни и бедни...

Dusan Vujicic

02.03.2012. 00:18

@Србија - Mislim da se sve ovo radi kako bi se malo dunulo u ledja Demokratskoj Stranci. Svi znamo da danas prakticno nismo dobili nista osim najavu da mozemo da ocekujemo nove uslove i pritiske od strane evrope

ceca

02.03.2012. 00:19

Dobili smo status i to sada pre izbora.Toliko mi deluje namešteno od strane ove vlasti.Samo ta kandidatura neće opravdati sva lažna obećanja ove vlasti jer neće nam pomući u svoj ovoj bedi i siromaštvu do kog nas je dovela ova vlast!

Optimista

02.03.2012. 00:21

Do realizacije dok Srbija stigne Evropa cese vec raspasti vec je pocelo Grcka je na vratima a polako cu i ostale ali sigurno ..

Dule Los Angeles

02.03.2012. 00:21

O EU u rasulu mislim sve najgore.I o proslosti(bombardovanje),i sadasnjosti.Ona dovodi skoro sve clanice na prosjacki stap,stiteci Banke-gulikoze, a ne Narod.Buducnost joj je na exploataciji siromasnih.Opet putem banaka i MMF.Ali ako Narod ponovo "proguta udicu",i unistiteljima da jos jedan mandat,onda nam zaista nema spasa.Ovo je jasna prevara.Dali smo deo Drzave+buduce komadanje,da bi unistitelji ostali jos 4 godine?Posle te 4 godine je pitanje da li ce mo uopste postojati.Srbi posebno.

Stevan Blazic

02.03.2012. 00:23

Koliko se ja secam kada smo obarali Milosevica 2000te godine bilo je obecanje "Clanstvo u Evropskoj uniji " izvinite ja slabo pratim politicka desavanja sta je bilo od tad do sad i sta znaci ta kandidatura?? El smo to mi posle 12 godina dobili mogucnost da mozda dobijemo clanstvo vvvvvvooooouuuuu svaka cast Tadicu!!!!

Dusan Vujicic

02.03.2012. 00:25

Za narod R Srbije bi bilo dobro da udjemo u eu ali nas evropa nece , pogledajte nam puteve , infrastrukturu , stepen korupcije u svemuNece evropa trulu jabuku

Berlin

03.03.2012. 19:56

@Dusan Vujicic - Dodji brale u Berlin,pa ce vidis sta su rupetine na putevima.

nemam pojma

02.03.2012. 00:27

A da se svi vi pokupite pa pravac Rusija. To je zemlja budućnosti gde teče med i mleko, gde cveta cveće, gde su i polja ružičasta.

ameba

02.03.2012. 00:49

@nemam pojma - Ne, ne necemo nedamo da nam onda Srbija zakorovi. A ovo drugo o Rusiji je sve tacno. Meda i mleka ima, trava raste, cvece cveta, polja su im najlepsa u svetu, nema kakvih nema.

nemam pojma

02.03.2012. 02:07

@nemam pojma - ...i da dodam. Vozite se ruskim kolima, kupujte ruski nameštaj, rusku garderobu, kupujte isključivo ruske kompjutere, deca neka vam isljučivo jedu rusku čokoladu, jela pravite isljučivo od ruskog povrća (boršč), neka vas greje ruska klima, tuđe sunce vas neće grejati kao rusko.....

Mex

02.03.2012. 04:15

@nemam pojma - BRAVOO , ti stvarno nemas pojma !!! Postujem kad su ljudi samokriticni .

Fidel

02.03.2012. 00:28

Robovi, sada ćete osetiti težinu robovlasničkih EU lanaca... Ješćete zvezde sa zastave.

Mikica Maus

02.03.2012. 00:33

Eno dele svakom po 100 000 EUR, na šalterima, ljudi čekaju u kilometarskim redovima da uzmu svoje pare... ha ha ha ! Padaju pečeni batakovi sa neba, pivo teče u fontanama, a žuti proslavljaju "njihovu pobedu" ! Zaista su pobedili... pobedili su narod u Srbiji. BEDA-po.

leon

02.03.2012. 07:57

@Mikica Maus - mikice moraćeš malo i da radiš za te (kako ti kažeš debele batake)....

Gubec Matija

02.03.2012. 00:37

A đe nam je sada famozni "MatijaBG", to jest MatijaHR ? Sigurno proslavlja svoju "pobedu", dobili su komandu da treba da slave.

MatijaBG

02.03.2012. 06:56

@Gubec Matija - Jos samo da mi prevedes sta znaci rec dje?Vrlo blizu sam da prevedem ovu jadnu recenicu do kraja:)))

вук

03.03.2012. 16:00

@Gubec Matija - Било би, такође, занимљиво да нам ти протолкујеш речи: &#39;&#39;prevedes&#39;&#39;, &#39;&#39;sta&#39;&#39;, &#39;&#39;znaci&#39;&#39;, &#39;&#39;rec&#39;&#39;, &#39;&#39;recenicu&#39;&#39;... Или ти је, можда, потребна стручна помоћ логопеда?:)

zipo2

02.03.2012. 00:43

e tek sad cemo da vidimo koliko je dobro to sto smo dobili kandidatueu i koliko cemo skupo da to platimo

toni1970

02.03.2012. 00:46

ista stvar kao i kod nas u HR,sve prepuno negativnih komentara,no na svu sreću i kod vas je to samo glasnija manjina koja inače voli pljuvati po svemu,izgubit ćemo ovo,pa ono,bit ćemo robovi,neće više biti Srba ni Hrvata,pa daj odrastite više,ma šta smo mi to uopće sposobni sami napraviti od naših društava i šta smo to napravili u ovih 20god samostalnosti...čestitam Srbiji naravno i već se veselim dolasku na bogojevo za nekih 10god,bez pasoša...hehe

vivaldi

02.03.2012. 00:50

La, la, la, la... samo nagvaždate ovde, i lupetate gluposti... OooOOoo vi veliki i u sve upućeni Srbi... a nemate pojma. Uhvatite nešto radite, privređujte... ili u suprotnom izađite na ulice i pobunite se. Ovde se kao mishevi sakrivate i cijučete u prazno. Živela evropska Srbija!

Strahinja

02.03.2012. 00:58

Nije li vas stid da pricate o statusu kandidata za EU, kada je rekordna nezaposlenost u Srbiji, i kada narod prezivljava svoje najteze ekonomske trenutke!! Jedva cekam da vidim ledja ovim famoznim demokratama.

Igor

02.03.2012. 01:15

Ako su ovo bili uslovi dosad za kandidaturu pa mogu da zamislim sta ce nam sve traziti za clanstvo....

Mita

02.03.2012. 02:06

@Igor - Haha to cemo tek da vidimo.U svakom slucaju kanditatura sama o sebi ne znaci mnogo.Ko ne veruje, neka skokne do Makedonije.

Karington

02.03.2012. 01:17

Ne znam tacno koliko godina Turska ima status kandidata, ali mislim od 1974. Dakle, pred nama su sada godine cekanja...

vrazalic

02.03.2012. 01:22

Sad, posto smo konacno dobili status, moci cu sutra da napunim frizider, platim deci ekskurziju i platim racun za struju. Je l&#39;?

MatijaBG

02.03.2012. 06:52

@vrazalic - Hm......sta ti ne placas struju redovno i imas prazan frizider,a imas da platis internet?:))

sarkazam?

02.03.2012. 08:50

@vrazalic - Ma idi begaj... strasno... a mislis da je izlaz u tome da cupkamo u mestu kao i do sada? Koji je to tvoj pametan predlog? Koji je vas pametan predlog gospodo nezadovoljni Srbi? Hajde, da čujemo....

filipo

02.03.2012. 20:20

@vrazalic - Cupkas u mestu zato sto nasa vlast samo trci za EU kao muva za d.petom umesto da trazi na ostalim stranama sveta posla i sanse za zaradom.

вук

03.03.2012. 15:54

@vrazalic - У праву си, &#39;&#39;sarkazam?&#39;&#39;, не постоји паметнији предлог но да се колективно онесвестимо од среће због кандидатурице. Додуше, чуо сам да постоје многа опустела села и запарложене њиве у Србији, али ко сад, на прагу унијице, да се лаћа мотике!?:)

novica52

02.03.2012. 08:59

@Caki - Preskupo i pitanje je da li je sve učinjeno da se ovo dobije.Možda nas već od sutra čekaju nova iznanađenja i neke novi zahtevi Rumunije, Litvanije ili nekog drugog. Ako je ovoliko trajalo do ovog stepena do punog člana proćiće još 100 godina.

mrvica2310

02.03.2012. 01:31

Status kandidata jeste dobra stvar, ipak malo precenjena kod nas. Mislim da nije fer gradjanima ulivati laznu nadu i obecavati blagostanje posle ovoga, jer je to najobicnija neistina. Nama status jeste potreban, da bi bili blizi clanstvu u EU, ali isti ne donosi vecu platu i manje brige.

Грчански Деспот

02.03.2012. 01:34

"Danas će biti lepo svima onima koji ne traže mnogo".

Gaj Marije

02.03.2012. 01:36

Sad vlast moze da se pohvali da je nakon vise od decenije uspela da dovede bar do statusa kandidata. verujem da bi im za problem nezaposlenosti trebalo vise od pet decenija. U svakom slucaju, i pored statusa, uz ovu vlast svi nasi problemi ostaju neresivi.

Borisav J

02.03.2012. 01:36

Da vam šapnem nešto na uvo, u poverenju. Ima samo jedan mali "problem" za ove fanatizovane "EU-fundamentaliste": Stratezi priključivanja Srbije u EU su planirali da Srbija "uđe u EU" BEZ Kosova i Metohije, a možda i bez još nekih elemenata... Dakle, "EU-fundamentalisti", vi ste protiv Ustava rođene zemlje Srbije ! Kako ćete to da objasnite nama neutralistima, rusofilima, nacionalistima, i ostalim protivnicima vaše "druge srbije" ?

leon

02.03.2012. 08:08

@Borisav J - pa vi ste protiv svega što je dobro za ovu zemlju,tako lakše manipulišete sa narodom, to je pravi razlog vašeg pljuvanja evrope....

Dana

02.03.2012. 01:36

Srbija je ostala bez ekonomije,privrede,poljoprivrede,bez dostojanstva,morala i identiteta... Sve to sada zavisi od nas i nase spremnosti da menjamo ono sto nefunkcionise. U tome je kljuc, ne u EU.

SaleC

02.03.2012. 01:40

Dobili smo status kandidata, ali evropski standardi sa time ne dolaze u paketu... Na tome se mora raditi... sa odgovornijima i savesnijima na vlasti.

macak

02.03.2012. 01:42

Izgleda da je za status Srbiji bila potrebna samo jedna fus-nota. Da nije tuzno, bilo bi smesno.

knedla

02.03.2012. 01:49

Posle ovog cudesnog dogadjaja u Srbiji ce cvetati cvece. Svaki gradjanin imace posao. Penzioneri ce imati pristojne i redovne penzije, od kojih mogu da zive kako dolikuje. Deca ce odrastati bezbedno, a mi cemo sa dobrim platama moci da im priustimo i letovanja i zimovanja. Obarzovanje ce biti na najvisem nivou i vise nece postojati nasilje po skolama. Cene ce biti pristojne i izdrzive, a cela ce drzava biti ekonomski jaka i stabilna. A sta ce biti kada se probudimo?

Lipi

02.03.2012. 02:03

Sve je ok, ali, da li nam je odmah moralo krenuti s’ poskupljenjima od 1. marta?!

Zabarka

02.03.2012. 02:04

Nesporno je dobro dobiti status, ali mene interesuje zivotni standard, koji mi se, ocigledno, nece popraviti time.

Peca

02.03.2012. 02:05

Status smo dobili, ali pristup Fondovima, nikome od gradjana nece omoguciti bolji zivot.

Svarog

02.03.2012. 02:07

Sta je to sto smo imali i sto cemo imati vise, a sta je to sto nismo imali, a imacemo sada?

novica52

02.03.2012. 08:55

@Proja - Načekaćeš se još mnogo godina a kad i budeš trebao da radiš nećeš imati gde jer fabrike će izgledati kao pejsaži iz nekih futurističkih filmova, prazne hale, goli beton, paučina na sve strane i huk sova. To je budućnost koja nas čeka.

Perun

02.03.2012. 02:09

Status je forma onoga sto je vec cinjenica: mi I jesmo fakticki deo Evrope…ali, zivimo lose, losije nego ikada pre i ne mislim da ce se to sada promeniti.

Buba

02.03.2012. 08:25

@Perun - A zivecete jos losije kada udjete u EU.Zivim u Francuskoj i taj EU nam je doneo samo lose stvari i vise bede.Bogati su sve bogatiji,a narod sve vise zivi u bedi!Eto to je EU.

Marija84

02.03.2012. 02:10

Danas smo dobili status kandidata. To je kao kada se ja prijavim na konkurs za posao i udjem u uzi izbor… desavalo mi se, vec, par puta. Nazalost, jos uvek sam nezaposlena.

MilkaM

02.03.2012. 02:11

Eto, sada imamo status kandidata, ali nemam osecaj necega, zbog cega cu se osecati rasterecenije, zbog cega ce sutra moja porodica imati vise mesa na trpezi, moja deca vise slatkisa, zbog cega ce moji roditelji imati pristojnije penzije, a svi mi zdravstveno osiguranje koje ce pokrivati sve troskove… jos uvek je osecaj jako maglovit!

Mirce

02.03.2012. 08:44

@MilkaM - Pa ne moze to tako. Po tebi bi neko ko upise fakultet - prava naprimer, odmah imao prava da trazi mesto u vrhovnom sudu. U zivotu treba raditi i stalno se dokazivati. Ne razumem zasto nekima smeta taj status ili je to mozda zbog izbora.

вук

03.03.2012. 15:44

@MilkaM - Не смета, &#39;&#39;Mirce&#39;&#39;, никоме &#39;&#39;статус&#39;&#39;, него цена &#39;&#39;статуса&#39;&#39;. Продати државни суверенитет и територијални интегритет за папирната наклапања о светлој будућности у ЕУ-дембелији може само неко са промајом у лобањи.

Grobar

02.03.2012. 02:12

Status je na papiru i, hvala Bogu, da smo zavrsili sa tom pricom, ali nama ta papirologija odavno predstavlja problem u stvarnom zivotu. Na primeru vizne liberalizacije, ja jos uvek ne mogu nikuda van nase granice da putujem, ne zato sto nemam putne isprave, vec zato sto nemam dovoljno finansijskih sredstava.

Milan

02.03.2012. 02:34

REALNOST: 1. Poskupljenje skoro svih zivotnih namirnica 2. Suptilno priznavanje i odvajanje KiM od SrbijeDEMAGOGIJA: 1. Status kandidata i EU.

Mitrovcanin

02.03.2012. 02:53

Cestitam Beogradjani! A sada hitno promenite naziv Kosovske Ulice u Beogradu u "Ulica Zute Kuce"!! Mi Srbi Kosmeta vam vise ne dozvoljavamo da se prekrivate nasim znamenjem.

PrtiBeeGee

02.03.2012. 02:55

Obratite paznju na "Dopada mi se-Ne dopada mi se" da vidite raspolozenje vecine!

jovandeka

02.03.2012. 04:16

Evo zašto je dobra EU.Juče malinari potpisaše sa Austrijancima ugovor da celokupan naredni rod prodaju po 1,26 evra po kilogramu.Izjavi ovaj naš Srbin što je potpisao ugovor ,da su naši domaći nakupci nudili 55 centi.Biće dobro od Evrope,što će domaća bagra i jajare sada ostati kratkih rukava,a ljudi se prihvatiti posla i raditi ono što donosi pare.Daj Bože da smo i ranije ušli u taj voz da se pravi red o ovom javašluku.

filipo

02.03.2012. 20:09

@jovandeka - E moj Jovandeka a na Zapadu ces da platis za 125 gr. (14 malinica) oko Nove godine 3,95 €. Pa i nije neka razlika izmedju nasih i stranih gulikoza.

Bec

03.03.2012. 19:48

@jovandeka - Jovandeka,a ko ce kupi te maline u Austriji?ako oni daju 1,26eura onda moraju troduplo da zarade,a Austrijanci samo gledaju sto jevtinije to bolje,pa ti sad lupaj dalje.

lesnica.

02.03.2012. 04:19

Pitam se samo kada cemo i da li cemo ikad Mi kao Srbi da se slozimo oko icega???Da li ce nam ikad biti jasno da se sam na ovom svetu ne moze???Ponosan smo i vredan narod,kad hocemo...ZELIM NAM SVE NAJBOLJE!!!ZIVELA SRBIJA!!!

jadno I licemerno

02.03.2012. 05:04

ma svi bi vi radije u rusiju...kad bi se zezali. ovamo ste kao protiv ali u sebi sanjate eu I odlazak tamo na sljaku sa papirima, sanjate stabilne cene penzije I red I rad koji donosi unija, a ovamo grakcete protiv.

jad i beda

02.03.2012. 08:28

@jadno I licemerno - Na zalost, osobe kao ti daju sebi za pravo da vredjaju i omalovazavaju druge. Hoces da kazes da su svi budale koji su protiv ulaska u EU? Ja mislim bas suprotno, da su svi koji su za ulazak, ispranih mozgova, koji nemaju svoje misljenje vec obicna rulja kojom upravljaju mediji. Gledate turske serije i mastate o EU.

filipo

03.03.2012. 16:25

@jadno I licemerno - U poslednjih dvadesetak godina u EU su plate "porasle" za oko 100% ALI su i cene skocile za oko 300%. Jos da dodam da se radi na tome da se plate jos smanje, da se neke pogodnosti i stimulacije ukinu i da se naknade za prevoz minimalizuju (vec su ispod normale i morate iz svog dzepa da doplacujete) ili ukinu. O skoku cena nekretnina i stanarine nema sta da se kaze osim da je cak i tesko izracunati razliku. Srbijo, ne trudi se, Evropa te stize.

i sta sad?

02.03.2012. 06:45

Dobismo i kandidaturu i neznam sta vec nismo dobili,i sta smo smo sve izgubili, a evro i dalje raste,i cene rastu, a ekonomisti i guverner kazu da je to normalno..da ce se sve resiti kad dobijemo kandidaturu, znaci sad ce evro da bude 90 dinara jel da.

MatijaBG

02.03.2012. 06:59

Naravno da slavim,naravno da sam srecan......velika pobeda evropske Srbije,veliki ,ko zna koji vec poraz gubitnicke koalicije"Srbija,crna rupa Evrope",predvodjena "herojima"iz Den Haag/a.....nepovratan korak ka clanstvu,korak koji nas je zauvek zagrlio sa Evropom....cestitke vecinskoj,evropskoj Srbiji...sad idemo dalje,nema stajanja.Odmah treba aplicirati za clanstvo u NATO paktu!

Doveli nas da zavisimo od drugih.

02.03.2012. 07:20

Srbija menja sve samo neradnike nikako, nazalost zbog takvih, zdravi i sposobni ljudi ne dobijaju za pravo da naprave reformu u Drazavi da nacija zivi od svojih resursa.

Milutin

02.03.2012. 07:26

Znaci, nisu jos zavrsili sa Srbijom. Sad ce izbori pa im treba vetra u jedra trabanata koji su baldisali. A zasto ne i clanstvo u kandidaturi, pa tu su Turci vec, gotovo, cetvrt veka! Glavno je da je Srbija priznala Kosovo i Tadic sad klikce: "I Kosovo i Evropa". Naravno Evropa, ali na stepenistu ili tacnije pred avlijom Evrope. Srbi, budite srecni jer ste isprobali Sengen a sada cete da isprobate i Evropu.

Doktor

02.03.2012. 07:27

Mnogi od vas bi trebali da se prijave dobrovoljno na terapiju jer ste toliko negativni da mogu zamisliti koliko vam je zivot los. I kad se nesto dobro napravi vama je lose? Takav zivot je nemoguc. Budita malo bar pozitivni jer nista ne dolazi preko noci :)

cica maca

02.03.2012. 07:35

Sve je to lepo radovati se ali cemu? Ja nemam cemu da se radujem kad je poznato da zemlje koje su vec clanice EU jako lose zive tj obicni gradjani lose zive a politicari uzivaju.

ucene

02.03.2012. 07:46

Otvorena vrata za nove ucene! Boze sta dadosmo za kandidaturu... sta mislite sta nas ocekuje za clanstvo kroz neku deceniju?Jadna nasa deca, unuci, praunuci...Nekada su ucene bile samo u krugovima kriminalaca... bogami sada su glavne u politici. ...

zivotinjica

02.03.2012. 07:58

Jao kako je lepo sad dobiti status za clanstvo I to bas nekako pred izbore….hm…zar nije to malo providno I cudno? Meni jeste verujte jako providno, jako cudno, jako ljigavo sa njihove strane!!!

Miloš

02.03.2012. 09:47

@zivotinjica - Džaba im sve, prokockali su sve moguće šanse, uništili sve što su mogli da unište u ovoj bednoj Srbiji i materijalno i nematerijalno, neće proći ovog puta jer ukoliko nekim čudnim okolnostima ponovo dobiju većinu mislim da će narod da bije go......m motkama.

sono io

02.03.2012. 08:06

Pitam već mesecima ali NIKO ne odgovara...KOJA SRBIJA je dobila kandidaturu.?????.. Da li sa KiM, kako piše u Ustavu, ili BEZ KiM, kako nas vidi većina zemalja EU..?????..... I umesto minusa , dajte odgovor.....

Boban

02.03.2012. 08:06

Bravo. Dobili smo kandidaturu. Juce su cene skocile gore. Verovatno nisu verovali da cemo je dobiti. Hoce li sada cene ici dole. Sta imam ja od toga. To su samo reci na papiru, a frizider i novcanik su prazni. Hoce mozda Nemci i Holandjani da ga napune besplatno. Ovo je samo sargarepa na dugackom stapu.

Dragan Sweden

02.03.2012. 08:10

Ovo je zaista samo maska.Status kandidata ne znaci nista.Makedonija i Turska su to dobile pre mnogo godina ali sigurno da u EU nikada nece da udju.Takodje to vazi i za Srbiju.Srbiji je jedini spas da na izborima smene ovu izdajnicku vlast koja radi statusa EU poklanjaju deo Srbije Kosmet i da se okrenu reformi i radu povezivanju ekonomski sa svim drzavama sveta. Da se u zemlji uvede red i da nemoze politikom da se bavi svakakvi olos.

Duleee

02.03.2012. 11:55

@Dragan Sweden - Bitno je da je tebi lepo u toj istoj Evropskoj uniji! Ako si toliki patriota, sto nisi otisao u Kinu ili Rusiju da zivis i radis... ne, nego si izabrao jednu od najrazvijenijih drzava na svetu. To su te kvazipatriote koje zive u zapadnim zemljama a brane Kosovo i sire nacionalizam iz svojih udobnih fotelja... obicni foliranti!

Aca

02.03.2012. 08:10

Biće isto ko sa besplatnom legalizacijom, sve u svemu običan čovek sem što će biti prevaren neće videti nikakvu vajdu. Tek sad ima da vas oderemo, imamo blagoslov Evrope :))

ljubo_hr

02.03.2012. 08:10

Čestitke. Učinjen je veliki korak. A sad se baciti na čiščenje EU fondova i pravac razvoj. Pozdrav

šone

02.03.2012. 08:31

Mantra za političku prevaru naroda koji nije član propale EU. Propaganda o raju koji nas čeka kada uđemo u EU služi da bi naši političari nastavili da pljačkaju sopstvenu državu i građane.

ciga

02.03.2012. 08:32

U lepo smo se drustvo upleli,Barozo,Keti Eston i Rompej.Gusioci slobode i demokratije.Istrazite samo sta Nigel Farage misli o ovoj nametnutoj trojci,i sve ce vam biti jasno.Sto se boljeg zivota tice izgleda da cemo ipak morati da se okrenemo sebi,nema leba bez motike braco Srbi i sestre Srpkinje.

&quot;raznosač pizza&quot;

02.03.2012. 08:43

"U ovom svečanom trenutku poželimo nam puno sreće i uspeha..." - Laki Topalović u času kad otvara krematorijum u "Maratoncima".

exNoviSad

02.03.2012. 09:50

@"raznosač pizza" - Al&#39; su vas opravili, svaka im cast. Ni dugmici vam nece ostati kad udjete u EU.

miki zemunolog

02.03.2012. 08:48

Od patriotizma se ne živi a od kandidature još manje.Turska je kandidat valjda od uvek.Benzin je 2008. godine imao cenu od 75 dinara, danas 135 dinara a sa Evropom valjda evropske cene a plate srpske.

spale003

02.03.2012. 11:59

@miki zemunolog - Javi gde ti kupujes benzin ili nisi davno kupovao ili cak to ima samo clanove DS a mi ostali to ne znamo.

novica52

02.03.2012. 08:50

Posle mnogo ucenjivanja,pritisaka i raznoraznih vrtolomija najzad dočekasmo i taj dan i dobismo to zašta smo dali mnogo više nego što smo dobili. Sem euforije zbog toga ništa drugo se neće promeniti još mnogo godina dok ne dođe vreme za novi korak, nove ucene i prtitiske.Živi bili pa videli.

Duleee

02.03.2012. 11:49

@ragoran - Ne, rezultat nece biti isti! Posle prvog smo ostali bez Kosova, a posle drugog zivimo u drzavi gde se politicki i vojni porazi ne predstavljaju kao pobede, gde ljude ne kidnapuju na ulicama i gde sa svojim pasosem mozes da odes u bilo koju zemlju Evrope!

nastavljase

02.03.2012. 09:16

Do sada najuspesnija ziva iluzija i pored svih napora ipak su uspeli da se saglase za to da se savetnici sastanu u istom sastvu uskoro.

MatijaBG

02.03.2012. 10:36

@srbijanac - Ajde Bosanac,pali,niko sebe u Srbiji ne zove Srbijancem,providan si!!A da patis,vidi se iz aviona i neka je tako:))

Ratko,Banjaluka

03.03.2012. 19:38

@srbijanac - Radovane nema srbijanaca,nego samo Srbi iz Srbije bre.

MatijaBG

02.03.2012. 10:22

@Spanulis - Ne,nepotpuna recenica.........fali ti,vidi ga......................za ludnicu:))

Sinisa

02.03.2012. 09:43

Svako normalan bi ocijenio ovo kao uspjeh. Dosta vise ovih crnih komentara - samo sa EU moze nesto da bude od Srbije.. .bez EU jadna vam majka. Cestitke iz RS

ovo jeste uspeh i to uspeh obicnih ljudi

02.03.2012. 11:00

@Sinisa - ako Eu bude pametna i imala odista dobre namere da izbavi populaciju Srbije iz alkatraza u kome elita svakodnevno ubija svaku inicijativu obicnih gradjana koji vape za pravdom i racionalnimm uredjnjem drzave mi imamo buducnost.

Vladimir

02.03.2012. 11:21

@Sinisa - Uspeh bi bio da su nas zvali da se prikljucimo EU, zbog opste ekonomske snage. Nacin na koji smo mi dobili kandidaturu je sramotan. A pritom je samo i kandidatura, bez i jedne garancije smo za ulazak. A ljudi ce opet glasati za nesto u sta nisu upuceni, verujem da vecina ne zna, da i kad udjemo u EU, zemlje EU imaju pravo da prvih 7 godina ne zaposle ni jednog jedinog naseg gradjanina. Sto ce verujem vecini biti motiv za glasanje za ulazak u EU.

Ratko,Banjaluka,svetski lutalica

03.03.2012. 19:33

@Sinisa - e moj Sinisa,gledas ti TV,citas li novine?EU svaki dan samo o nekoj krizi,stednja da nemogu ni sami da prezive.Sinisa ja ti savetujem idi u neku EU clanicu pa ce da vidis kakav je tamo zivot.

floramia

02.03.2012. 09:47

Svakako se pripremite na mobilnost radne snage, evo ja učim mađarski jer iduće godine ulazimo u EU i bit će tamo posla za nas , sad nam na veliko najavljuju jer Mađari trebaju jeftiniju radnu snagu. A vi ćete možda dolaziti u Hrvatsku. Koja sreća! haha

konastantina

02.03.2012. 13:49

@floramia - Radije cu crći od gladi nego doci u Hrvatsku. :) Ali, niti cu crći od gladi, niti doći u Hrvatsku ;)

filipo

02.03.2012. 19:01

@floramia - floramia U pravu ste. Madjari vec rade svuda po EU i kod njih je sve manje radne snage. Moje madjarske kolege rade tri meseca za 2000 € a onda idu kuci na 14 dana. Super zivot zar ne? Dok u Madjarskoj ing za telekomunikacije zaradi do 1200€ a obican radnik +-350€. Dali ce iko jos da shvati vase reci i da nisu zlonamerne? I da su to cinjenice koje na prvi pogled izgledaju kao crni humor a kada se sudarite sa zivotom EU, bude kasno, shvatite da je to to.

floramia

02.03.2012. 09:50

I da, opet ćemo biti UNITED! Europa je spora, Tito je to isto napravio puno brže i davno prije.

Idler

02.03.2012. 10:13

Čestitam, bilo vam je i vrijeme. Jedino ne shvaćam ovaj zadnji dio. Kakve veze ima Thaci s cijelom pričom? Jel i oni ulaze s vama ili kao zasebna država?

Mile

02.03.2012. 11:58

@Idler - evo ja cu ti objasniti,, Evropa ima iste kriterijume za sve suverene drzave,to znaci ulazak u EU istom brzinom i za Kosovo i Srbiju. ,,, ;-))

вук

03.03.2012. 15:14

@Idler - Шта мислиш, &#39;&#39;mile&#39;&#39;, хоће ли тај &#39;&#39;улазак у ЕУ&#39;&#39; бити бржи од твог изласка из зачараног круга полуписмених?:)

MatijaBG

02.03.2012. 10:37

Sad izvrsiti nevidjeni pritisak na bosanske Srbe,ukinuti RS i odmah omoguciti BIH da i ona stekne isti status.BIH nesme zaostajati !Cela regija mora u EU

HitmanSRB

02.03.2012. 13:15

@MatijaBG - Jok. Izvršiti pritisak na Beograd da počne redovno da uplaćuje novac na račune ostalih opština i gradova, kako bi imali šanse za razvoj. A ne da se kod vas gradi most od 300.000.000 evra (bez poreza), a da u školama U Bujanovcu nema ni toaleta koji radi!Mani se ti bosanskih Srba, niko neće ukinuti ono za šta je dato desetine hiljada života, a što je zakuvala Beogradska politika! Eto čisto da te podsetim.

viktor

02.03.2012. 15:02

@MatijaBG - sta ti bi ovo da napises, smatrao sam te pametnim covekom... kakvo ukidanje srpske.....

MatijaBG

02.03.2012. 17:20

@MatijaBG - Naravno da sam ironican i milion puta sam do sad pisao da bosanski Srbi ili kako ih privatno zovem ,republicki Srbi,sami moraju da se oslobode sopstvenog kukavicluka,da se ugledaju na kosovske Albance i urade isto,ali oni su samo jaki na recima,a ovo je bilo upuceno tim republickim Srbima jakim na recima......Viktore pozdrav!

HitmanSRB

02.03.2012. 23:52

@MatijaBG - @Matija: I ja bih od Novog Sada napravio Monte Karlo, kada bih imao podršku koju su imali kosovski Aljbanci u našoj južnoj pokrajini. Kužiš? Ti otvoreno zagovaraš netoleranciju prema pripadnicima svog naroda jer nisu rođeni u tvom komšiluku. A kada su formirali tu RS po nalogu iz Beograda i borili se za goli život, tada su svima bili dobri.

MatijaBG

02.03.2012. 10:45

Jako je lepo bilo videti kako Djelic poljupcima u studiju RTS cestita Jorgovanki Tabakovic status kandidata......definitivno kad se zbroje glasovi DS,LDP,SNS,SPS,LSV,SPO,URS,Manjine,SDPS,......evropska buducnost Srbije je jos izvesnija,pa me cudi da ovoliki broj bosanskih i ostalih Srba iz regije i Gastarbeiter/ska zajednica to ne shvataju i uzdaju se u snage koalicije:"Srbija,crna rupa Evrope",koju predvode sami DSS i SRS,posle sve vecih poraza?:)))Vidi se da jadni nemaju pojma kakvi smo u SRB

miša

02.03.2012. 14:45

@MatijaBG - MatijaBG za tvoju obaveštenost Srbija je u Evropi još od svog nastanka znači negde pre 1800 god.od prilike,imali smo državu kad mnogi (sadašnje članice EU nisu ni postojale),a da htedoh nešto da te priupitam-koliko ti plaćaju da im ovako likuješ pred izbore,a za ono prvo pogledaj istoriju ,a i atlas.

HitmanSRB

02.03.2012. 23:48

@MatijaBG - E moj Matija, svi će oni da se ljube međusobno a možda i nešto više od toga. Samo da ostanu na vlasti, i da nas, običan narod vuku za nos i pričaju uspavanke za decu iz jaslica.

Немања - Бања Лука

02.03.2012. 10:46

2008. власт је добила изборе ССП-ом, ове године ће то урадити са кандидатуром. Изборе послије тих ће добити на причу: "Прошле су 4 године, још година па улазимо". Па онда избори послије тих: "Само што нисмо ушли". Јад и чемер, комунистичко испирање мозга замијенило друго, још горе.

Duleee

02.03.2012. 11:45

@Немања - Бања Лука - Bosanac, samo ti uzivaj u R.Srpskoj a nas gradjane Srbije pusti da odlucujemo kuda nasa zemlja treba da ide;)!

вук

03.03.2012. 15:05

@Немања - Бања Лука - Ниси фер, &#39;&#39;duleee&#39;&#39;!:) Па, зар би ти нама ускратио да уживамо у ђинђувама, огледалцима и ватреној води, које су &#39;&#39;грађани Србије&#39;&#39; добили од бледоликих?!:) Осим тога, ниси политички коректан. Где су ти &#39;&#39;грађанке&#39;&#39;?:)

Ratko,Banjaluka

03.03.2012. 19:15

@Немања - Бања Лука - Duleee utucani Duleee,gde si video da je Nemanja bosanac?Eto vidi se koliko imas znanja u glavi.Prvo ti nisi Srbin,svaki tvoj komentar je anti srpski.

cvrca

02.03.2012. 11:02

Ljudima bi trebalo objasniti da taj status realno ne znaci skoro nista, vec samo otvara mogucnost da neko, nekada mozda, postane clan EU. I to je sve. Zato mislim da su insinuacije vlasti tipa: "Uradili smo veliki posao, Ceka nas svetla buducnost, itd", samo prevara i nista vise. Ne znam cemu se vlast raduje.

monsider

02.03.2012. 11:07

Sta ce nam hleb kad je tu kandidaturaLjudi ja vec danas imam vise para, kupicu sebi stan, auto, svi me zovu na razgovor za posao..... Ko sisa gorivo od 150 din, evro od 110 din, vazno je da smo dobii kandidaturu. Nadam se da je i vama svima vec danas bolje. Prosto se oseca po cenama u prodavnici napredak Srbije.

Mile

02.03.2012. 11:51

@monsider - Nije samo stvar ekonomije i loliko imas para u dzepu. Radi se o civilizacijskim, kulturoloskim, naucnim, demokratskim normama koje u Srbiji treba poboljsati,,,, ;-))

filipo

02.03.2012. 18:45

@monsider - Mile Kakav je to civilizacijski napredak pratiti svetske razbijace koji naplacuju reket za izvoz (Zastava Remington), bombardovanjem unistava tudju kulturu, koja krade tudje znanje (Tesla je dobio nagradu T. Edisona, pronalazaca SIJALICE), cije su "demokratske" norme na nivou toljage i prikrivenog rasizma i egocentrizma?

Radovan

02.03.2012. 11:09

Kreatori EU su u startu napravili veliku gresku.Nisu planirali Rusiju, koja je jedna od najznacajnijih evropskih drzava.Dok god vide neprijatelja u Rusima od EU nema nista!

filipovic miladin

02.03.2012. 11:11

Velika radost i perspektiva, povecanje radnog vijeka /a i tako niko ne radi a i ako radi ne ide staz/, smanjiti penzije,/koje su i ovako samo za svijecu/. Iidite li sta se desava u zemljama EU i kuda ih vodi ta evropa.

Nina Andreevic

02.03.2012. 11:11

Status kandidata manje vise ne znaci puno. To je relevantno u citavoj histeriji radosti koju ce sad zbog statusa pokrenuti vladajuca garnitura. Ona samo znaci da postoji mogucnost da u narednih nekoliko ( sto nije sigurno) godina Srbija postane clan EU. A do tada smo primorani da slusamo hvalospeve o ljudima koji nas vec jedanaest godina psihicki, fizicki, mentalo, materijalno i na svaki drugi nacin mrcvare, koristeci kao izgovor status kandidata i clanstvo u EU.

Ljuba Moljac

02.03.2012. 11:18

Status jeste nesto sto nam je potrebno I bilo je vreme da I mi dobijemo priliku za clanstvo, ali on generalno ne resava krucijalne probleme u Srbiji. Koliko god da nam vlast namece osecaj sigurnosti, zbog dobijenog statusa, svi smo svesni cinjenice da nasi problem ostaju nereseni. A od statusa se ne kupuje hleb.

bananica

02.03.2012. 11:20

Prerano je za radost I optimizam. Kad postanem svedok vece zaposlenosti, viseg standarda, veceg broja investicija I lakseg zivota, onda cu se radovati.

leon

02.03.2012. 12:06

@bananica - pa ljudi ,da bi negde stigao moraš napraviti taj prvi korak ,a potom drugi,treći ,četvrti i tako redom . to je ja mislim neki normalan redosled , jer naravno ako ne napravimo te prve korake nigde nikad stići nećemo. zato molim vas dosta već jednom skepticizma i hrabro u budućnost ,u bolji život...

dariko

02.03.2012. 11:37

svako normalan (sem radikala i dss) vidi da je ovo dobro cak je i neverni toma ovo proglasio za uspeh, malo proturio i kampanju za izbore ali dobro ima covek dobre namere :)

Duleee

02.03.2012. 11:42

Napokon je Srbija na pravom putu! Krivudali smo 90-ih ali smo ponovo na pravom koloseku. Naravno ima jos mnogo toga da se uradi ali bitno je da je nada u bolje sutra tu. A sto se tice evroskeptika... siguran sam da ce vas braca Rusi docekati sirokih ruku;)! Srbija u EU!!!!

Tadija

02.03.2012. 11:46

Bas divno,odoh u kafanu da se napijem.A da,nemam para za to,jer ste nam isisali sve sto ste mogli

1192001

02.03.2012. 11:49

Evropa se raspada,a nasi oce po svaku cenu da idu u nju...Mi treba da resavamo nasa socijala pitanja i male plate,koje su svakim danom sve manje i manje,jel sve neopravdano poskupljuje..a nas standrad je jako jos!! Nama trebaju evropske plate a ne ulazak u Evropu...ne treba po svakoj ceni uci glavom o zid.Kad jedna Engleska ili Svajcarska ne zele u E.U,sa mnogo boljim standardom sto bi mi isli??E.U je vestacka tvorevina zapada i jakih drzava

nemam pojma

02.03.2012. 13:45

@1192001 - Neznalico, Velika Britanija je u EU, što automatski znači i da je Engleska u EU, i to već decenije. Najgori ste vi što blage veze sa životom nemate, a samo nešto tipkate. Gde živiš ti , čobane?

Лара

02.03.2012. 13:52

@1192001 - Stvarno nemas pojma, a mene mrzi da objasnjavam...ali zato imas google. pa se obavesti pravlno i u potpunosti, pre nego sto nastavis da iznossis tvrdnje koje su poluistinite.

HitmanSRB

02.03.2012. 15:23

@1192001 - @nemam pojma: Ali zato nije u EMU ( evropska monetarna unija ), te je zadržala svoju valutu i ekonomsku stabilnost. A granični i carinski prelazi postoje za svaku državu u Velikoj Britaniji na aerodromima. Tako da, formalno jeste u EU, ali funkcionalno baš i nije.

STOJ! NE MRDAJ!

02.03.2012. 15:58

@1192001 - Hahhahahaha.... @nemam pojma---&gt; nemoj da se nerviraš čoveče, pa samo mu pročitaj rečenice... treba ti sudski tumač da pohvataš šta je pisac hteo da kaže.@1192001---&gt; ovo je tvoja rečenica: ,,ne treba po svakoj ceni uci glavom o zid&#39;&#39;.Da bi je jedan prosečno inteligentan stanovnik ove zemlje shvatio, ona treba da glasi: ,, Ne treba po svaku cenu ići glavom kroz zid.&#39;&#39; Dakle, pozabavi se ti prvo opismenjavanjem, i ne brini za evropsku Srbiju, biće njoj dobro i bez tvoje podrške.

filipo

02.03.2012. 18:34

@1192001 - nemam pojma OK za Engleze ali odgovori zasto nisu uveli Evro i koja im aje uloga n EU a koja na svetskoj politickoj sceni. Zeleo bih i ja da malo nemam pojma. I jos nesto, iznesi svoje misljenje, kritiku, sta zelis ali ne i svoju kulturu tipa :" Najgori ste vi što blage veze sa životom nemate, a samo nešto tipkate. Gde živiš ti , čobane?" To je ipak licna stvar koja je samo tebi potrebna.

Dragan

02.03.2012. 12:01

I cetrdeset prve su kolone Rumuna, Madjara, Bugara, Italijana, Hrvata i ostalih marsirale uz Hitlera prema Rusiji. Odbili smo, bili smo na pravoj strani. Kao i osamnaeste. Nove kolone se okupljaju, Nemci ne miruju. Izgubice ponovo, u pogresnu kolonu se svrstavamo, vodjeni stranim placenicima i petokolonasima koji prodaju veru, kulturu i tradiciju za saku zvecece sitnine.

ja srbin

02.03.2012. 12:06

ako je to toliko dobro zašto onda ima 406 minusa i 125 pluseva..dobro je da narod nije više naivan..nadam se da će na izborima biti pametan..

J

02.03.2012. 12:06

I onda kada jednoga dana Srbija udje u EU, za jedno 10 godina nakon jos mase ucjena, pocece nove ucjene u stilu ako nenapravite ovo iskljucicemo vas iz EU, ako nenapravite ono iskljucicemo vam samo euro itd, itd... Sto dalje od EU to bolje... Rusija se razvija i na odlicnom je putu mada nije clanica EU. Zasto ona nebi mogla dati krila Srbiji za ekonomski razvoj...

Goxy 71

02.03.2012. 12:17

Dobila status za prodaju državnih obveznica koje će za godinu dana morati da vrati sa debelom kamatom.

floramia

02.03.2012. 12:23

Samo prije nego uđete u Eu morat ćete suzbiti korupciju, mito, riješiti bar 50% sudskih sporova više nego do sada, ubrzati procese, ishoditi razno razne certifikate u poslovanjima koji koštaju i koštaju i koštaju... da ne govorim o izlascima ludih inspekcija na terene i čišćenje svih nepravilnosti uz izricanje kazni, i naravno, ne zaboravite se školovati, školovati jer će svaki natječaj za posao obuhvaćati uvjet završeni fakultet i perfektno znanje bar jednog stranog jezika.

tadja

02.03.2012. 18:30

@floramia - Ako se to sve ispuni....sta cemo onda u Eu? Ja mislim da u tome i jeste poenta,sve to odraditi i biti sam svoj gazda.

floramia

02.03.2012. 12:28

I da dodam na prethodni post, pustite domaću politiku , ona se jednako ne snalazi kao ni vi. Prezahtjevni su to zadaci za narod koji je godinama živio u stagnaciji. O projektima da ne govorim, nemate more, nemate planinu. Pitajte Tursku zašto je Europa stopira stalno i nikako da uđe. Mi se u Hrvatskoj još patimo sa svom tom papirologijom i milijon nepoznanica, a gdje ste tek vi? Ne vjerum da je EU neka velika sreća za narode koji nisu jaki od prije- financijski, teritorijalno i ostalo.

HitmanSRB

02.03.2012. 13:10

@floramia - Znaju Švabe ( a bogme i Švabice ) kakvi smo mi. Ništa se ne sekiraj.

&quot;raznosač pizza&quot;

02.03.2012. 14:13

@floramia - Bravo za dvodelni komentar. Vedrana, zar ne?

HitmanSRB

02.03.2012. 13:06

Matija, ako si se naradovao dovoljno statusu stausnog kandidata za status, dozvoli mi sada da te malo otreznim. Pogledaj ove brojke ispod članka. Trenutno je "Dopada mi se - 129", "Ne dopada mi se - 424". Neka referenca budu parlamentarni izbori. Zašto misliš da se neće isti slučaj ponoviti u korist nas koji mislimo apsolutno suprotno od tebe? Na kraju krajeva, šta da sa ovakvim brojkama raspišeš (obavezni) referendum o EU? Kakav će rezultat biti?

floramia

02.03.2012. 14:24

@HitmanSRB - Referendum će proći sa "za EU" zato što će vam vlada nabubati milijon reklama na televiziji u udarnim terminima zašto je dobro ući u EU i na kraju će više ljudi biti za. Vjerujte i mi smo imali isti takav referendum.

Nikola

02.03.2012. 15:22

@HitmanSRB - Ala si ti ogranicen kada mislis da lajkovi na netu odredjuju koliko je za a koliko protiv EU, kakvi mozgovi zive ovde, strasno

HitmanSRB

02.03.2012. 18:23

@HitmanSRB - @Nikola: Da si nekada čuo za neku statističku metodu, ili za uzorak ispitanika, uvideo bi odmah ko je od nas dvojice ograničen. Selo moje lepše od Pariza.

Vojislav

02.03.2012. 18:47

@HitmanSRB - Ako bi gledali samo na ove lajkove onda bi ispalo da su u Srbiji najpopolarniji SRS i DSS? Srecom, realna situacija je sasvim drugacija jer su za EU svi ostali: SNS, DS, JS, SPS, SPO, LDP, LSV, SDP, URS... Svako iz svojih razloga i razlicitosti, ali su svi za EU. Ovi lajkovi sluze samo nama da se malo zabavimo i iskazemo svoje misljenje, ali treba biti realan kada se radio cistoj matematici i cinjenicama koje iz toga slede.

Sandra

02.03.2012. 20:59

@HitmanSRB - Pa sta ti onda upravo ti uzorci govore ako SNS i DS imaju zajedno oko 60% birackog tela a obe su za EU. Ako tome dodamo i ove druge koje je Vojislav naveo i koji su svi za EU, preostaje samo oko 10-15% stranackog tela koje je protiv. Cista statistika - ali i realnost na politickoj sceni.

Nikola

02.03.2012. 21:23

@HitmanSRB - To sto si cuo da postoji statisticka metoda ne znaci da si obrazovan. Jedno je uzorak, a jedno je relevantan uzorak, ali sto bih ja sa tobom vodio polemiku kada je Vojislav lepo objasnio. Procitaj i zapitaj se, pa knjigu u ruke

HitmanSRB

02.03.2012. 13:47

@Banja Luka - Već smo ih dobili, sutra nam dele Blackberry-jeve telefone, a do kraja meseca i Nissan-ove džipove. Ipak smo mi evropska državetina.

Evropa

02.03.2012. 18:40

@Banja Luka - Da, dace vam sve dzabe a vi cete sedeti od jutra u kaficima i cekati da vam uruce novac ,mobilne telefone i ostale stvari koje " Truli" zapad ima i deli dzabe.Ako vam smeta status Srbije izvolite iselite se ,ali nigde nema hleba bez motike.

Lala iz Banata

02.03.2012. 14:10

Do juce su jeli i pili, a danas treba da se radi, a lenji pomislili da ce da se provuku da udju u drustvo a da ne privredjuju. Eu je napredna jer stvara radom a ne predji brigo na drugoga.

ogins

02.03.2012. 14:43

Ван ове теме, али зашто неки људи пиши "Српски" са великим словом?Онда сте већи Срби или не разумем ? Никако да схватим ...

MatijaBG

02.03.2012. 15:15

@ogins - Covece,pa kako ne shvatas,mahom su neobrazovani,vecina je obrazovanje zavrsila na stadionima!

Nikola

02.03.2012. 15:18

@ogins - To se zove nepismenost. Mi stalno pricamo o nekakvim veliki promenama, ali prvo treba da uradimo malu promenu, promenu na sebi, mali korak, a to je eukacija, jer je to buducnost. Zapad to kupuje i napreduje, a mi se prodajemo i siromasimo. I onda inteligencija ode preko, a mi kazemo "Ako neka ga, izdajnik, kao tamo ce da mu bude lepse"... Neverovatna je ta zavist ili mozda da je nazovem pakost koja kod nas postoji, jezim se od nje

Gagi BG

02.03.2012. 15:13

Odlican potez, sada samo rad i trud uz postenje a ko nezeli neka uzme ispisnicu !!!!!!!!!! i posteno nas ostavi raditi kako valja

Gagi BG

02.03.2012. 15:21

FOND - U Srbiju je do sada iz pretpristupnih fondova EU godišnje stizalo oko 200 miliona evra. Kandidatski status u naredne dve godine ta sredstva neće povećati, ali će, kako se očekuje, od 2014. godina ona porasti na 260 miliona evra. Naime, Unija je od tada pa do 2020. godine budžetom predvidela povećanje pomoći državama kandidatima i potencijalnim kandidatima na 14,1 milion evra, što će se reflektovati i na iznos sredstava namenjen Srbiji

EU je 4. rajh

02.03.2012. 16:00

@Gagi BG - Ziveti ko sluga! Dok su oni oduzeli bilion evra (procena 2020.) imanje drzave Srbije, Krajsnika i kosovskih Srba. Unistili industriju i sa njihovim subvencijama i poljoprivredu da ne pricam o kradji sirovine na Kosmetu. A kulturelno blago, grade bosanski i crnogorski jezik u HR pravoslavnu hrvatsku crkvu. Nije to nikakav pomoc to je samo odrzati pacijenta u komi. Sledei uslov je juzni tok jer Srbi moraju oavezno ostati zavisni od milosti i nemilosti srbomrzitelja

Nikola

02.03.2012. 17:00

@Gagi BG - 50 godina nista nismo radili u komunizmu, pili po 10 kafa dnevno i uzivali od kredita, donacija, privilegija itd itd, pa onda ratovi, pa onda tranzicija. I sada nemamo nista, i sta treba uraditi da bude bolje. Da li je tvoj predlog da se zatvorimo u svoje granice i izumiremo polako, ili da nesto pokusamo. Dosta price o paranoji, u toj Evropi su i Rumunija, Bugarska, Madjarska, Slovacka, Litvanija,. Letonije itd itd

Nikoleta

02.03.2012. 20:54

@Gagi BG - Imenjace, paranoja je cudo koje ogranicava zdrav razum. Pokusaj da prihvatis da 99% ljudi koji kritikuje napredak Srbije ka EU ne zna nista drugo osim da kritikuje a kamli da ponudi neki kontrapredlog. Madjarska, Rumunija, Ceska, Slovacka itd. bi i dalje bile daleko iza Srbije da njihovi narodi nisu bili dovoljno racionalni i opredelili se za EU, a ne paraoici koji se plase svakog rada osim kritikovanja.

91101

02.03.2012. 16:06

Mi treba da resavamo nasa socijala pitanja i male plate,koje su svakim danom sve manje i manje,jel sve neopravdano poskupljuje..a nas standrad je jako jos!! Nama trebaju evropske plate a ne ulazak u Evropu...ne treba po svakoj ceni uci glavom o zid...I bogate zemje kao Norveska nisu u E.U....pa i im nista ne fali...

danilo

02.03.2012. 20:32

@91101 - Norveska bi kao bogata zemlja morala dosta da uplacuje, siromasne zemlje dobijaju pomoc. Da smo mi bogati kao Norveska ili Svajcarska, onda bi mogli bez clanstva.

evropljanska propast

02.03.2012. 16:08

Tadic: Otvorena vrata prosperitetu. Pa ako je to onako ko obecanje od 200 hiljade radnih mesta, a aktuelno mozemo posmatrati kako su npr. skoro 25% u Spaniji i 19% u Grckoj nezaposleni, onda je jasno sta to znaci.

Idler

02.03.2012. 16:26

@evropljanska propast - Nezaposlenost i dugovi u Španjolskoj i još više Grčkoj su posljedica njihovog gotovanskog mentaliteta. Naučite nešto iz njihovih propusta i nemojte ponovit isto. Ulaganja koristite za razvoj, a ne za poboljšanje vlastitog života i potrošnju....kratkoročno ne djeluje primamljivo al dugoročno apsolutno DA !!!

gerilac

02.03.2012. 18:04

@evropljanska propast - Hvala na savetu. Nego, imas ti svoju drzavu...???

gotovanski mentalitet i svinjski grip

02.03.2012. 18:07

@evropljanska propast - hahaha sigurno gotovanski mentalitet jeste to pitanje genetske ili klimatske cinjenice? pitam Nemce! Jer pratim i strane medije i nekako se moze primetiti da se agitira da sever uvek bolje radi po primeru bankrotirane Irske koja "neocekivano" "izlazi iz krizu". Meni muka od lazi. "Ulaganja koristite za razvoj, a ne za poboljšanje vlastitog života i potrošnju" Znaci da ratujemo po svetu podignemo vojni budzet s time proizvod i sa marionetama pljackati stranu zemlju? npr. Srbiju sa vakcine.

Ratko,Banjaluka

02.03.2012. 16:10

Eu unija hoce da uvede da se sa 72god.starosti ide u penziju.pa vi dragi Srbi razmislite dobro.

zrenjanin75

02.03.2012. 17:01

@Ratko,Banjaluka - Ne, u penziju ideemo sa 18 godina a pocinjemo sa 72 godine da radimo

Mile

02.03.2012. 17:22

@Ratko,Banjaluka - A ti sa tvoje 42 vec u penziji,, pa ko bolje zivi,, el tako Bosanac,,?? ;-))

Vojislav

02.03.2012. 18:41

@Ratko,Banjaluka - Zasto se bojis rada, ja zelim da radim sto duze motu.

Ratko,Banjaluka

03.03.2012. 21:23

@Ratko,Banjaluka - Ali ne do 72god,ja hocu malo da uzivam moju penziju a ti radi do kraja zivota.

Srbo

02.03.2012. 16:30

Svaka cast braco Srbi!!! Nase mesto je u EU. Jest da je to ona zajednica koja nas je pljuvala, bombardovala itd.. Samo kad se setim odakle dolazimo, ondah nam nije los put. Od Zlocinaca do statusa kandidata. Ipak je lepo procitati "Serbia, once outcast, is Candidat to join E. U."!!!

вук

03.03.2012. 14:51

@Srbo - Од свега што си овде смандрљао, &#39;&#39;srbo&#39;&#39; из туђманије, аутентично ти је једино последње слово &#39;&#39;коментара&#39;&#39;.

srdjan

02.03.2012. 16:52

EU ? Ja sam u njoj trenutno....bogata zemlja ova....plate velike..taman za racune i hranu..ako pretekne..ima i za cigarete.....homoseksualaca,umno bolesnih,narkomana....gde se god osvrnes.......nema ni u jednom dvoristu vocka......umesto dece..brinu se o psima............to je EU

omega3

02.03.2012. 18:36

@srdjan - Srdjane,obožavam ovakve pametne kao i ti koji kruh zarađuju u inozemstvu i pametuju nama u Hr i Sr,kako je težak život u EU!Zašto se nevratite i s nama podjelite teret teškog života ako vam je tako loše!Da dođete u Hrvatsku i Srbiju pockrali bi od teškog života!

filipo

03.03.2012. 11:48

@srdjan - Ako se vratimo, podelicemo mesto u redu ispred biroa za zaposljavanje i nece ti biti drago. A sa druge strane, onda necemo moci da podelimo ni onih par stotina evra kada stignemo na godisnji. Ne kazem da je u Hr I Sr zivot lak ali u EU i nemas zivot, samo pidzamu i radno odelo. Aha, vasa diploma "ovde" ne vazi, dzaba ste grejali stolicu, EU su potrebni baustelci koji su sve manje placeni, med. sestre da menjaju pelene starcima, cistacice i smecari.

Dragan

02.03.2012. 18:48

Velika hvala ja neću da budem evropska kndidat budala. Nađite drugog ko vas j... ja ću biti budala za sebe.

Sandra

02.03.2012. 20:38

@Zoran - Raspolozenje naroda se vidi kroz rezultate koji stranke postizu na izborima a ne kroz ovih par stotina lajkera ili nelajkera. Ja volm da iskazem svoje misljenje ovde, ali ne mislim ni da sam vecina ni manjina Srbije. Jednostavno receno, ovo je jedan mikro, mikro, mikro... uzorak koji nije relevantan ni kada mi se nesto svidja ili ne svidja. S obzirom da ogromna vecina stranaka podrzava ovu kandidaturu, osim dve manje, mislim da je to pravi pokazatelj sta narod misli.

filipo

04.03.2012. 22:17

@Zoran - Sandra, na proslim izborima niko nije osvojio ubedljivu vecinu i vlast je sklepana kako je sklepana. E pa i takva "vecina" je u vecini slucajeva izigrala volju naroda tako da je podrzavanje kandidature manje vezano za volju biraca.

Tomislav

02.03.2012. 19:10

Hrvatska nije ovoliko slavila ni sada pre mesec dana kada su postali punopravni član Evropske unije, ljudi pa Makedonija je već 7 godina kandidat

smrtnik

02.03.2012. 19:46

Ipak je doslo vreme za Dinkicevih 1000 evra? I poslednje da nam ih otmu.

Tarabić

02.03.2012. 20:10

O, čujte Srbi ! Biće 2028. godine jedno Drvo Šljiva u EU, ta šljiva će imati natpis "Srbija", i ispod te šljive će moći da stane tačno 3 čoveka, 3 poslednja Srbina na ovome svetu. To će vam biti "Srbija u EU".

Smaranje

02.03.2012. 20:53

Zadnja vest koja je došla,da će Srbija dobiti datum pregovora "posle novih pregovora sa Prištinom".Pošto,koliko vidim,ovo rpedstavlja maksimum maksimuma,predspotavljam da je ovo početak kraja EU samozablude...

braca grim

02.03.2012. 23:01

za matijubg i ostale: Vidim da verujete u evropske bajke,ako samo tako nastavite. Na kraju cete svi biti srecni i zadovoljni i zivecete do kraja svog zivota.