EU: Srbija zrela za status kandidata

Goran ČVOROVIĆ

28. 02. 2012. u 10:19

Šefovi diplomatija EU preporučili su evropskim liderima da se našoj zemlji omogući nastavak procesa integracije. Očekuje se da će konačno zeleno svetlo uključiti na samitu krajem ove nedelje

ŠEFOVI diplomatija EU konačno su odlučili u utorak da preporuče evropskim liderima da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU!

- Shodno zaključcima Evropskog saveta iz decembra, Savet ministara je razmatrao i potvrdio da je Srbija nastavila da pokazuje kredibilnu posvećenost i postigla dalji napredak u primeni sporazuma postignutih u dijalogu između Beograda i Prištine, uključujući integrisano upravljanje prelazima, postigla sporazum o inkluzivnoj regionalnoj saradnji i aktivno sarađivala da omogući Euleksu i Kforu da izvršavaju svoje mandate. U svetlu ovog razmatranja, Savet ministara preporučuje da se Srbiji dodeli status kandidata i očekuje potvrdu ove odluke na Evropskom savetu u martu - stoji u ministarskim zaključcima.

Dugo očekivanu vest saopštio je ministar evropskih poslova zemlje predsedavajućeg EU Danske, Nikolaj Vamen.

- Nije tajna ni za koga da su pregovori bili dugi i teški. Raduje me što smo bili u mogućnosti da preporučimo dobijanje statusa kandidata za Srbiju - rekao je Vamen.

KOSOVO PRVI PUT SA ZVEZDICOM KOSOVO se u utorak, prvi put posle sporazuma Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju, u zvaničnom dokumentu EU pojavilo sa zvezdicom i fusnotom. U zaključcima ministarskog saveta, uz reč Kosovo stoji zvezdica, dok u fusnoti piše: ”Ovaj naziv ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti.”

Danski ministar je poručio da članstvo neće biti ”za sutra” i da ima još puno posla da se uradi, ali je istovremeno istakao da je bio impresioniran odlučnošću predsednika Tadića i vlade na ispunjavanju evropske agende.

Vamen je naglasio da se ovim otvara novo poglavlje u odnosima Srbije s EU i da to potvrđuje da proširenje ostaje među glavnim prioritetima EU. Ocenio je da je dodeljivanje statusa kandidata rezultat velikog broja reformi i rezultata u dijalogu s Kosovom koje je Srbija ostvarila poslednjih meseci i godina:

- Srbija je sada na putu povratka u našu evropsku porodicu.

Odluku je pozdravio i komesar za proširenje Štefan File:

- Ovo je dobar dan, ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za proširenje EU u opštem smislu. Uveren sam da će šefovi država ili vlada EU to potvrditi na samitu krajem ove nedelje.

Komesar za proširenje je naglasio da je ovaj čin jasan korak napred za ceo region i odao priznanje liderima Srbije i Kosova na tome. Poručio je da će komisija nastaviti da ohrabruje strane da ostanu posvećene dijalogu i ostvare dalje rezultate. File je rekao da će status kandidata otvoriti novu eru u odnosima EU i Srbije i izrazio očekivanja da će Srbija biti u stanju da ostvari dalji napredak u reformama, da bi se otvorila pregovaračka poglavlja.

SATNICA 10.30 Evropski ministri otvaraju raspravu o kandidaturi
13.00 Ministri prekidaju debatu zbog insistiranja Rumunije da u zaključke uđe i rešavanje pitanja ”vlaške manjine u Srbiji” 13.45 Predsednik Tadić poručuje da su primedbe Rumunije neopravdane i da se još radi na pozitivnoj odluci 14.40 Dodela statusa je pitanje verodostojnosti EU, i ne sme se dozvoliti da budu postavljene nove, veštačke prepreke, rekao austrijski šef diplomatije Mihael Špindeleger
15.15 Nemačka neprijatno iznenađena tvrdim stavom Rumunije i insistira u toku rasprave da odluka o statusu za Srbiju bude doneta
15.40 Nije u evropskom duhu da pojedine nacije plasiraju ”nepovezane teme” dok se radi na daljim evrointegracijama Srbije i Kosova, ocenio švedski šef diplomatije Karl Bilt u poruci na Tviteru
15.50 Barozo posle sastanka sa Tadićem poručuje: Očekujemo dobre vesti, ako ne danas, onda na samitu EU u četvrtak i petak
16.30 Dansko predsedništvo EU vodi dodatne konsultacije sa Bukureštom
17.00 Savet za opšte poslove EU preporučuje status kandidata za Srbiju. Sa preporukom se složile sve članice EU, objavljuje Nikolaj Vamen, danski šef diplomatije

Podsetio je da za početak pregovora postoji samo jedan ključni prioritet, a to je da se ostvare dalji koraci u vidljivom i suštinskom poboljšanju odnosa s Kosovom, što podrazumeva, kako je rekao, puno poštovanje inkluzivne regionalne saradnje, energetskog sporazuma, pronalaženje rešenja za telekomunikacije, nastavak primene u dobroj volji svih do sada postignutih sporazuma, kao i aktivnu saradnju s Euleksom. O tome će obavestiti Savet, čim dovoljan napredak bude ostvaren.

Istovremeno, na sastanku u ponedeljak je odlučeno da se započne i s pripremama za izradu Studije izvodljivosti za Kosovo.

Međutim, ništa u utorak u Briselu nije išlo lako. Potpuno neočekivano, drama oko sticanja statusa kandidata trajala je čitavog dana. Sve je u ponedeljak, prvog dana ministarskog sastanka, izgledalo praktično gotovo, da bi se naknadno poprilično zakomplikovalo u utorak ujutro. Rumunska kočnica je bila toliko jaka, da je čak postojala mogućnost da se sve odloži do Evropskog saveta u petak!

Optimističke izjave lidera vodećih zemalja EU od ponedeljka, da će sve biti u redu i da je kandidatura, praktično, u džepu, raspršile su se kao mehur od sapunice kada je u utorak, nešto iza deset sati ujutro reč uzeo rumunski ministar spoljnih poslova Kristijan Dijakonesku.

Znalo se već da Rumunija, uz Poljsku i Litvaniju, od ranije ima izvesne primedbe, ali niko nije mogao da pretpostavi do kojih će se razmera razviti priča o Rumunima i Vlasima. Litvanski šef diplomatije je prethodno poručio da neće praviti problema s kandidaturom, poljski ministar Šikorski je to najavio još u ponedeljak uveče, ali tako nije mislio i Dijakonesku.

U dugom izlaganju pred svojim kolegama, na osnovu informacija do kojih su ”Novosti” došle, rumunski šef diplomatije je izneo snažnu rezervu, zbog poznatog spora oko tretmana rumunske manjine u dolini Timoka, ponavljajući da za njih Vlasi, jednostavno, ne postoje jer su oni Rumuni.

Krenulo je ubeđivanje, da svako ima pravo da se izjašnjava kako želi, i da je to unutrašnja stvar svakog pojedinca, ali bez rezultata. Predstavnik zvaničnog Bukurešta je u tim trenucima ostajao neumoljiv. Dao je predlog da se lopta prebaci u dvorište evropskih lidera koji će zasedati u četvrtak i petak. Ostalima to nije odgovaralo.

U istom trenutku, otvoreno je još jedno pitanje, koje se odnosilo na Studiju izvodljivosti u cilju izrade SSP za Kosovo. EU je, naime, kao ”šargarepu” povodom pristanka na dogovor o regionalnom predstavljanju, Prištini ponudila nastavak evropskih integracija. Oštre rezerve povodom toga izrazile su Španija, Rumunija i Kipar, smatrajući da bi to moglo da zadire u pitanje prejudiciranja statusa, dok je Slovačka imala nešto relativniji stav.

Ovakav razvoj situacije je takođe mogao da ukoči i Beograd na putu ka EU, pa se zato krenulo u prepravljanje nacrta zaključaka. Preciznim izmenama, ”dobrodošlica” izradi Studije izvodljivosti je pretvorena u ”primanje k znanju”, a uneta je i klauzula o neprejudiciranju statusa.

KOSOVSKI PROBLEM POMERIO DATUM Što se tiče datuma za početak predpristupnih pregovora, Srbija bi danas već bila u toj fazi integracija da ne postoji kosovski problem. S druge strane, ne možemo odustati od naših legitimnih interesa, kao što nismo odustali od Rezolucije 1244 tokom pregovora o regionalnom predstavljanju Prištine. Nećemo prihvatiti nikakvu ucenu koja je mimo ovih principa i to sam jasno stavio do znanja sagovornicima u Briselu.

Diskusija se, tako, otegla, i umesto da se sve, prema očekivanjima, završi već do 11 sati, drama je počela da poprima maratonske razmere. U tim trenucima, Nemačka je, prema izvorima ”Novosti”, odlučila da stupi na scenu i poruči da očekuje odgovor tokom dana. Situacija se usijala, pa je odlučeno da se odobri kraća pauza za razmišljanje, tokom koje bi se rumunska delegacija naknadno konsultovala s Bukureštom prema kojem su, po svoj prilici, upućeni i pozivi s drugih strana.

Pauza je, očigledno, bila isuviše kratka, pa je usledio novi ”produžetak”. Svi su otišli na ručak, očekujući definitivni stav Rumunije do povratka u konferencijsku salu u 15 sati. Za to vreme, predsednik Srbije Boris Tadić ipak je održao predviđenu konferenciju za štampu - na kojoj je ranije trebalo očekivati lepu vest - i poručio da, ipak, sve još nije gotovo. Usledio je zatim Tadićev razgovor s predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom.

- Verujem da smo veoma blizu dobre vesti. Velika većina zemalja članica je za to da se Srbiji dodeli status kandidata. Ako ta odluka ne bude doneta u sredu, očekujemo da se to dogodi na predstojećem Evropskom savetu. Srbija zaslužuje status kandidata. Evropska komisija to već neko vreme ističe - poručio je u tim trenucima predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, posle razgovora s predsednikom Borisom Tadićem i odao mu priznanje na ličnoj posvećenosti ka ovom cilju.

Sam predsednik Tadić je na zajedničkoj konferenciji za štampu s Barozom naglasio da Srbija ima crvene linije preko kojih ne može da pređe.

- Srbija sada očekuje da dobije status kandidata. Prihvatamo sve kriterijume koji su u saglasnosti s kopenhaškim kriterijumima, ali neće prihvatiti nešto što nije u saglasnosti s njima. To je čvrst stav Vlade Srbije. Nastavićemo naše napore u cilju dobijanja statusa kandidata - rekao je Tadić, što je bio znak da će se, možda, neizvesnost prolongirati još neko vreme.

I dok su Tadić i Barozo davali izjave, ministri su se, s pola sata zakašnjenja vratili za okrugli sto. U četiri sata popodne sedeli su na svojim mestima i još uvek strpljivo očekivali odgovor iz Bukurešta!

Stekao se utisak da je Rumunija, zbog svog unutrašnjeg javnog mnjenja, htela da stavi do znanja da joj je ovo pitanje veoma važno, ali da nije umela da proceni dokle je bilo logično da ide sa zatezanjem. Jer, svi ostali su se složili da ovo pitanje nije tema za ovakvu odluku.

Neki šefovi diplomatija počeli su da gube strpljenje. Tako je švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt na svom ”Tviteru” ponašanje Rumunije opisao kao - nedostojno.

- To je manjak evropskog duha - nije krio Bilt svoju ljutnju.

Konačno, sve je rešeno oko 17 sati, kada je bilo jasno da je pala i poslednja barijera na daljem putu Srbije u EU. Da više neće biti smetnji, potvrdio je i predsedavajući Vamen, koji je naglasio da je svoju saglasnost dalo svih 27 zemalja, uključujući, dakle, i Rumuniju.

BORIS TADIĆ, PREDSEDNIK SRBIJE, OČEKIVAO ODLUKU MINISTARA

NIJE SVE ZAVRŠENO

NISMO dobili sve što smo očekivali. Bilo je moguće da ministri odluče o tome da Srbija ne samo ispunjava sve uslove, nego da treba da dobije status kandidata. Oni su samo preporučili Evropskom savetu da se to desi. Još postoji određena mogućnost da se poništi ovakva preporuka. Ne treba reći da je sve gotovo, treba da nastavimo da radimo kao što smo radili tokom proteklih 48 sati i prethodnih meseci.

- Tvrd stav Rumunije me nije iznenadio. Ništa me ne iznenađuje u politici, dugo sam u ovom poslu. O ovom pitanju govorio sam i sa prijateljem, rumunskim predsednikom Trajanom Baseskuom. To je pitanje principa, svaka država brani svoje interese i štiti prava onih koje smatra pripadnicima svoje nacionalne zajednice. To radi i Srbija i sve zemlje regiona. Ali, niko u Srbiji ne može da ubedi bilo kog građani da se izjasni na određeni način, u nacionalnom smislu. Svako ima pravo da se na popisu izjašnjava kao pripadnik bilo koje etničke grupe, to je pitanje ljudskih sloboda za koje smo se borili devedesetih.

- Neću se baviti prognozama kada je reč o odluci Evropskog saveta u četvrtak. Moj posao je da radim, nema opuštanja i predaje, igramo do poslednjeg trenutka ovu političku utakmicu. Naš strateški cilj je da uđemo u evropsku porodicu, ali ne zbog formalnog članstva, nego zbog boljeg života građana.

- Ne iznenađuju me kritike političkih protivnika koji uglavnom minimiziraju svako postignuće. Za građane, Srbija bi sa statusom kandidata dobila legitimaciju, garanciju sigurnosti da svaka investicija koja dolazi ovde nailazi na evropske uslove poslovanja. Sa statusom raste verovatnoća za otvaranje novih radnih mesta.

- U istom duhu ćemo i nastaviti pregovore oko svih preostalih otvorenih pitanja koja tište sve građane na Kosovu. To je i jedini način da zaštitimo naše nacionalne interese na KiM. Nećemo preći naše crvene linije.

- Odluka Evropskog saveta, kakva god bila, u svakom slučaju će biti test politike koju sam predložio građanima - i Evropa i Kosovo. Uveren sam da mi nemamo drugu mogućnost, da moramo da čuvamo integritet i dostojanstvio zemlje i nacije, ali i da doprinosimo politici pomirenja i da svi zajedno idemo ka EU. Nijednog trenutka nismo zastali ni na jednom od ovih ciljeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (283)

2fast

28.02.2012. 10:35

Napred Srbija. Bravo Borise. Vodi nas u civilizaciju iz blata mracne proslosti i Milosevicevog nasledja. Cak se i Dacic reformisao i odrekao Slobe.

miki bg

28.02.2012. 10:57

@2fast - Dzaba vam to sve, ta politika ce da traje jos dva meseca, a posle bice 2fast....

2fast

28.02.2012. 11:24

@2fast - G miki. Ko god da dodje na vlast pregovarat ce i uzimati kredite hteo ne hteo. samo je pitanje hocemo u EU uci ponosno i casno ili cemo to uraditi koju godinu kasnije bedni, ponizeni i gladni, moleci na kolenima. Na nama je izbor.

miki bg

28.02.2012. 12:07

@2fast - Dal je moguce da cemo ponizeniji nego sad dobiti status, drugo, daleko smo mi od EU, ovakvom politikom jedno 15 godina, trece, za dva meseca bice ti evro 120, kupovaces hleb po 100din, te price koje svaki dan slusamo na rts vise ne pale, narod nema hleba da jede a oni se zezaju i smeju nam se u lice, nadam se da je gotovo vise sa tim...pozzz, e da...ovakve price na referendumu nikad nece da prodju, videces!

2fast

28.02.2012. 13:23

@2fast - Ici cemo brzinom kojom mi budemo hteli i zeleli. Moze se uci u EU veoma brzo ako se odreknemo korupcije, pocnemo raditi i naravno prestanemo gledati i koketirati sa prekodrinskim Srbima oko statusa BiH, zbog koje sve ovo i placamo.

вук

28.02.2012. 14:03

@2fast - ''Pregovarat će''(!?) Научи српски, ''србине'' из новосклепане ендехазије.:)

2fast

28.02.2012. 14:07

@2fast - Ziveli mi g vuce. Nedostaju mi vase gramaticke dosjetke. Ali, tema je EU, gde Srbija, na zalost vas i vama slicnih, ulazi zurnim koracima. :)

вук

28.02.2012. 14:07

@2fast - Тебе би, ''2fast'', стварно било севап одвести у цивилизацију. Само не знам да ли би било неке дугорочније вајде од тога. Знаш како се каже код вас у новосклепаној ендехазији: Мартин у Загреб, Мартин из Загреба.:)

miki bg

28.02.2012. 14:27

@2fast - E care kako ti imas lepu mastu ali mi je zao sto to ovde nece moci da upali, medju tri miliona glasaca i mozda malo vise ima 30% nepismenih, zalosno je veoma, ali sta da se radi, daju glas za sicu ili obecanje gde se zna unapred ishod, malo prekosutra..politicare koji faforizuju poltrone itd...budi se malo bre, nema nista od toga, bar za jedno 20 god kako smo krenuli..vidis da je omladina postala hibridna, laki na obaracu, trip naselja ima gde hoces a oni mi pricaju o nekoj kandidaturi...

вук

28.02.2012. 15:19

@2fast - Е, ако је тема ''EU'', онда је то нешто друго, извињавам се. Елем, апропо унијице, чуо сам да полуписмени тамо добијају најбоље плаћене послове.:) Баш вам завидим.:)

milos

28.02.2012. 17:39

@2fast - Nepismeni su protiv EU jer misle da su srpske granice Karlobag, Ogulin, Virovitica, a da nam EU to neda.

вук

29.02.2012. 00:42

@2fast - Видим, ''milos'', писмен си дечко.:) Чим си за ''ЕU''. А та ''neda''...(?!) Jел' ти то девојка?:)

puki

28.02.2012. 10:44

Lepo je biti u evropu a kako vidim sa praznim dzepovima cak ni u Srbiju nije dobro neka vam je bog na pomoc.

grga974

28.02.2012. 12:17

@ljubica ll - Ljubice potpuno si u pravu, drazi mi je Seki od bilo kojeg EU politicara.

zoks

28.02.2012. 12:26

@ljubica ll - Milan,nekome bi lekovi i pomogli mozda,ali tebi i ovom nesrecniku Matija ZG ne nikako! Zreli ste!

MatijaBG

28.02.2012. 15:00

@ljubica ll - Ne i ja ga pokusavam pronaci,ali sad mislim da od silnih poraza vi imate halucinacije i da vam se pricinjavaju razni ljudi:)))doktori moji,a lecenje,jeste razmiljali?

Mia

28.02.2012. 10:51

Posle dogovora Beograda i Prištine o praktičnom priznanju Kosova od strane Srbije , nadamo se da će ministri EU znati da to cenei da neće biti problema sa kandidaturom.

MatijaBG

28.02.2012. 10:52

Nestrpljivo cekamo tu srecnu i lepu vest iz Bruxellesa,pa da nazdravimo uz case vina nasoj boljoj buducnosti,buducnosti nase prelepe Srbije!!

MatijaBG

28.02.2012. 14:14

@MatijaBG - Hvala Agrone,nadam se i verujem da ce i Kosovo istim putem i da ce uskoro granice Srbije i Kosova biti nesto sto nas spaja a ne razdvaja!Pozdrav!

вук

28.02.2012. 15:40

@MatijaBG - Дирљиво, дирљиво, нема шта...:):):) А је ли, где сте се упознали вас двојица? На ''Паради''?:):):) Никад се не зна, можда ће то ваше међусобно тетошење бити крунисано браком, по ЕУ-стандардима, разуме се...:):):)

Liubica Sapcanka

28.02.2012. 15:47

@MatijaBG - Matija,i ja jedva cekam na radosnu vest da smo dobili status za EU....)Sampanjac i case sam vec pripremila!!!!!!ZIVELI

milos

28.02.2012. 17:42

@MatijaBG - Veliki dan za buducnost, za modernu, za otvorenu Srbiju i mucan dan za "patriJote" zaspale 1999.... Evropska Srbija pobedice! Mracna proslost je porazena!

вук

29.02.2012. 00:28

@MatijaBG - ''milos'', ''buducnost'', ''mucan'', ''pobedice'', ''mracna'', ''porazena''...:):):) Пријатељу, па ти - тепаш!!??:):):) Под хитно, тата и мама да те воде код чика логопеда!:)

Agron

29.02.2012. 06:40

@MatijaBG - Vuce za tebe da budes iskren, ili da pravis dobro nekome, za tebe to se zove zlo. Ali sta mogu ja za tebe, na takve situacije samo treba da molis boga da bude stobom uvek.

Svetlana

28.02.2012. 11:10

Dugo ocekivana vest i jedino sto osecam jeste gorcina i tuga sto smo se toliko ponizili i sto nimalo aktuelna vlast ne postuje zelje ogromne vecine naroda...Jesam za Evropu,ali ne po bilo koju cenu,a ova je previsoka...

MatijaBG

28.02.2012. 11:50

@Svetlana - Jedina greska im je sto jos nismo aplicirali za NATO,ali ta i soatale greske ,ispravljacemo u hodu.....bitno je Ceco da si ti za Evropu!!

Banja Luka

28.02.2012. 11:12

e sto imas ti da se sad usrecis sa tim ulaskom i kandidaturom,sad ima plata da ti bude 1500e hahahahah samo guraj legendo i podrzavaj to,a poslo je Kosovo ako sta vidis sad budi srecan u evropi

миша

28.02.2012. 12:20

@Fidel - Грешиш,мислим,грешиш синак-бићемо много,много гладнији него данас. Дали стварно мислиш да само нас чекају,немци раде оно што нису могли за два рата,а то је владавина у европи.

zoks

28.02.2012. 12:24

@Fidel - Misle oni koji imaju mozak,a oni koji nemaju ponizno slusaju svoje gazde!Najgore je kad se covek kiti tudjim perjem!

Mister No

28.02.2012. 11:18

Prvo sama kanditaru nista ne znaci.Mozes biti kandidat 10 godina.Pred izborni trik.Drugo dali ce te ostati na vlasti dovoljno dugo da od Srbije napravite koloniju za zabavu evropske unije.

Činić Čedomir

28.02.2012. 11:28

Nisam video dokumente ali ako je sve leglo na svoje mesto i demokratizacija Srbije je ispravljena u politiku nacela prava, ja uveravam da ministi EU donece fer i pravednu odluku.

bocchi

28.02.2012. 11:56

Pustice nas u Evropu pa onda ce nas navuci na krizu kao Grcku i na kraju ce nam traziti da im prodamo ostrva a kako ih nemamo uzece nam i ono malo sto imamo,Na kraju cemo da budemo robovi u nasoj kuci.

Branko Samac

28.02.2012. 13:27

@bocchi - Interesantno je kako zapad manipuliše sa nama. Nije mi jasno kako itko vidi da je EU nešto dobro. Od EU samo Njemačka, Engleska i Francuska imaju koristi. Ostali će izgubiti suverenitet i postajati će sve zaduženiji. Najzaduženije su one zemlje koje su najduže u EU (Grčka, Italija, Španija, Portugal, Mađarska) pa one koje su ušle malo kasnije (Rumunija ,Bugarska)a već se ubrzano zadužuju one koje bi trebale ući ( Hrvatska i Srbija).

Mile

28.02.2012. 11:57

Prosto je neverovatno, koliko protivnika za ulazak u EU. Ocigledno da je srpski narod proruski orijentisan i ne zele nikakve Nato i EU saveze.Kandidatura je samo pocetak jako teskog a i bolnog pregovaranja , koje ce trajati godinama jer se nema dovoljno podrske gradjana.Ulaziti u jedno drustvo, a voleti drugo je van svake ludosti,,,,, ;-))

Rale

28.02.2012. 12:28

Nedamo Kosovo za jednu ulaznicu,gde bi bili Njemacka kolonija i maltretirali nas kao Grcku.EU nema perspektivu i pred raspadom je.

brat djura

28.02.2012. 14:38

@Rale - Pa sto se ne preselis na to Kosovo, pa ga odande ne daj. Nazalost, nisi ti jedini koji sa daljinskim u ruci ne da Kosovo. Dosta je bilo dobrovoljnih davalaca tudje krvi.

вук

29.02.2012. 00:17

@Rale - А ниси ни ти, ''bratdjura'', једини који би дао, не само Косово, но и целу Србију за шарену лажу о ЕУ-дембелији. Ако ти је до крчмљења, раскрчми очевину, а не отаџбину, па се онда пресели у Румунију или Бугарску, чланице унијице, par excellence.

Pecanac

28.02.2012. 12:33

cestitke komsijama,,al mislim posle 3 dana nikoga to nece zanimat nit ce ko pominjat osim politicara kojim ce se kitit kao velik uspjeh njihovog rada ,))))

MatijaBG

28.02.2012. 14:11

@Pecanac - Albanac,hvala na cestitkama,ali ne brini ti za nas,vec pocni da brines o tome kako ce Srbija jednog dana najverovatnije ucenjivati Kosovo,kao sto Rumunija ili neko treci pokusava uceniti nas:))

Pecanac

28.02.2012. 17:20

@Pecanac - kao prvo nigdje ne pise da sam Albanac neko Pecanac,,,puno sto vi daleko da mozete nekoga ucjenjivat,,,,TEK sad ce srbija biti ucjenjivana od EU ko Rumuna danas itd itd,ne zaborav Hrvatsku itd itd , na kraju ce svakako biti uslov za ulazak u EU priznavanje Republike Kosovo

Nostradamus

28.02.2012. 12:34

Da li su vam i Norvežani i Švajcarci isto tako primitivni, zato što NEĆE u tu propalu EU ? Imate i na to odgovor ? Mi Srbi kao nismo Norvežani i Švajcarci, ha, mi smo neki levaci ? To vam je sve što umete da kažete, hipnotisane "EU-patriote" ? Više volite fikciju od rođene zemlje ? Baš vas briga za Kosovo i Metohiju, baš vas briga za Ustav rođene zemlje ?

Nostradamus

28.02.2012. 12:40

Da li su vam i Norvežani i Švajcarci isto tako primitivni, zato što NEĆE u tu propalu EU ? Imate i na to odgovor ? Mi Srbi kao nismo Norvežani i Švajcarci, ha, mi smo neki levaci ? To vam je sve što umete da kažete, hipnotisane "EU-patriote" ? Više volite fikciju od rođene zemlje ? Baš vas briga za Kosovo i Metohiju, baš vas briga za Ustav rođene zemlje ?

MatijaBG

28.02.2012. 14:09

@Nostradamus - Naravno da smo levaci i da se sa Norvezanima i Svajcarcima ne mozemo porediti,a upravos stranke rata za koje si ti su dovele do toga da se Srbija danas ne moze porediti ni sa Rumunijom i Bugarskom,sad smo jadniji i od njih!Pre nego smakljas lekove,procitaj kontraindikacije!

Mikica

28.02.2012. 14:55

@Nostradamus - Evo konačno si priznao da jesi levak, levat, da nemaš pojma. Idi u svoju lijepu HR i mani se nas.

MatijaBG

28.02.2012. 15:02

@Nostradamus - Mikice,jesi ti to nesto nervozan?Samo poalko,dani vase patnje i dani poraza nacional/gubitnika tek dolaze,danas je tek prvi:))

milos

28.02.2012. 17:50

@Nostradamus - Matija to su domaci izdajnici i strani placenici iz devedesetih...oprosti im, zaspali su u 1999. pa im se rat jos nije zavrsio, ne mogu da prihvate poraz politike koja nije imala sanse.... Oni su ti sad kao "U tudjem veku" sto kaze Dobrica Cosic. Pozdrav Matiji, pozdrav svim proevropskim snagama.

Idler

28.02.2012. 12:52

Vi očigledno još niste naučili...nije "ključ" u Berlinu nego u Londonu! Ako se oni ne slože onda obično Nizozemska, Danska il neka takva država izmisle razlog !!!

Drulke

28.02.2012. 13:48

@Idler - Kojem crnom Londonu, samo Pariz i Berlin se pitaju. Pa V.B. možda bude i izbačena iz EU, a ne da se ona za nešto pita.

вук

28.02.2012. 15:00

@Idler - ''idler''(!?):):):) Јел' се ти оно, пријател, беше, јављаш из новопечене чланице унијице, оне ex-YU републике, а сада ''државе'' благостања у којој млеко тече улицама?:):):)

nino

28.02.2012. 13:00

Tesko je kad u necemu zavisis od drugoga, ali ajde da sacekamo jos koje svetlo pa da konacno predjeno i tu ulicu koja se zove Evropa.

bane

28.02.2012. 13:01

E sad ce ulicom teci med i mleko,saznali smo da lezimo na zlatu da smo bogatiji od kuvajta....e moja srbijo pod sljivama....

Tarabić

28.02.2012. 13:18

Biće jedno DRVO ŠLJIVA u EU,zvaće se Srbija,ispod te šljive moći će da stane cela 3 čoveka.

Ambar

28.02.2012. 14:41

@Tarabić - a u tom slucaju ce svi ostali pod jedan maslacak i to bez da se guraju,,,,

Drulke

28.02.2012. 13:45

Buhahaha ... pa Rumuni su nam najveći prijatelji na Balkanu ... hahaha ... pa šta će nam neprijatelji kad imamo ovakve prijatelje.

mile

28.02.2012. 14:19

@Drulke - Prijateli?!Bili su nam prijatelji i kad nas je NATO bombardovao.Prijatelji hahaha!Nema tu ni "P"od prijatelja...HeHehe

doazbeg

28.02.2012. 13:58

E jadna li je ta Unija u kojoj Rumuni i Bugari odlucuju i uslove postavljaju..e ovo je stvarno dno dna

MatijaBG

28.02.2012. 14:07

Odlicna stvar je ovo uslovljavanje za kandiaturu....da nije toga,ne bismo znali koliko nam je ko prijatelj i sta misli.....evo Rumuni se pokazase ,da podsetim radikali,Kostunica i slicni godinama unazad tvrdili su da su nam to najprijateljskiji susedi....ali,ko pita Rumune za bilo sta.....kandidatura je neupitna i mislim da e iza zatvorenih vrata prica o necemu sasvim trecem!SRBIJA DANAS DOBIJA STATUS!

milos

28.02.2012. 17:45

@MatijaBG - Jos jedan dokaz da u spoljnoj politici nema prijatelja i da se ljubav ne mesa sa interesima.

Goran Petronijevic

28.02.2012. 14:15

EU da. Ali malo vise dostojanstva to ova vlada nemoze da obezbedi.Netreba se saginjati bas pred svakim.

DJUBRETARKA

28.02.2012. 14:21

Abu Dhabi vise ne moze da placa skupe ministre ostao im je saomo rumunski. Stim u vezi Erdogan neka se oprosti od obecanja koje mu je dato da ce biti jednim malim prstom na Balkanu. NIKAD!

вук

28.02.2012. 14:25

Водвиљско-лакрдијашка инсценација у ''престоници'' унијице поприма размере бурлеске par excellence. Чак су и традиционално добросуседски Румуни увидели прилику да нешто ућаре од безнадежно чемерног и испрепаданог марионетског режимчића у Београду.

durke2011

28.02.2012. 14:26

Nemačka "dala zeleno svetlo", a Rumuniji rekla "ne dajte". Lepo su nas opet nasamarili.

Milutin

28.02.2012. 14:29

Nemačka se kroz istoriju dokazala kao naš najveći prijatelj, pa tako i sad. Jedva čekam da vidim veselje i prigodne programe koji su pripremljeni povodom ovog događaja. Posebno me hrabri stanje u Rumuniji i Bugarskoj koje žive kao u raju od kada su u EU. A da , mi sad tek dobijamo status kandidata. Da se pod hitno nađe neki krivac za to da bi se rasterećeni veselili.

Savatije

28.02.2012. 14:38

Sad nas i Rumunija uslovaljava. Pa oni se svi stvarno sprdaju sa nama. U Briselu je Borko dao Kosovo, jel sad treba neki deo teritorije i Rumunima damo? Bitno da je nas predsednik proglasio pobedu...

Srbinovic

28.02.2012. 14:57

Videli Rumuni kako Srbija olako daje delove svoje teritorije pa resili ljudi i oni malo da pazare. Ionako ce uskoro na pazar doci Madjari i Bugari. Zasto da ne uzmu kada domacin velikodusno nudi?

ljubo_hr

28.02.2012. 14:58

Ma briga Vas za susjede i ostale sitne igrače ukoliko iza njih ne stoji netko veliki. Ja mislim da u ovom slučaju ne stoji. Ovo je prilika kad svatko za stolom može reći: "I ja sam tu."

MatijaBG

28.02.2012. 15:13

@ljubo_hr - Ljubo,citam tvoje komentare redovno,dosta si realan i naravno dokaz koliko pomirljivi i trezveni stavovi iz HR i SRB mogu barem nasu ruznu proslost ostaviti istoricarima i na neki nacin se okrenuti dobrim odnosima.Pozdrav!

kojo

28.02.2012. 15:38

@ljubo_hr - Matija, Matija... Ogromna stradanja srpskog življa na tlu Hrvatske ti bi tek tako lako ostavio istoričarima?! Pa svako treba da odgovara za zlodela, dok nema toga, nema pomirenja, moj Matija!

Mile

28.02.2012. 16:16

@ljubo_hr - Kojo,, zar nisi upoznat da su svi srpski generali i politicari 90-ih u Haagu??,,, ;-)) ,,,

ljubo_hr

28.02.2012. 16:16

@ljubo_hr - Hvala MatijaBG. Svojim komentarima zaista nikoga i nikada ne želim uvrijediti. Na svijet oko sebe želim gledati bez mržnje i želim da nam svima bude bolje. Vremeplov nemamo da bilo što možemo mijenjati, ali budućnost bi nam trebala biti sasvim solidna. Svaki narod osuđen je da živi sa tamom i mrljama iz svoje bliže ili dalje prošlosti i to nije lako. Vidjeli smo ne jednom da nema te isprike koja može izbrisati bol ili patnju. Veličina je u tome da se nikada ne ponovi. Dosta je bilo.

milos

28.02.2012. 17:52

@ljubo_hr - Ko je zarobljen mislima o proslosti nema buducnost. Pozdrav svim dobrim ljudima koji ne umeju da mrze!

Ex demokrata

28.02.2012. 15:02

" Ne gledaj u proslost sa ljutnjom,ni u buducnost sa strahom,nego naokolo sa oprezom."

Didi sa kesama

28.02.2012. 15:12

Srbija je na dobrom putu prema kolapsu.Zasto pred izbore pokusavaju da nam mazu oci sa EU ka kojoj putujemo stojeci,kada su nam na prvom mestu potrebne promene,koje bi doprinele smanjenje nezaposlenosti,rast ekonomije,pad korupcije itd.

kojo

28.02.2012. 15:35

Možda je EU pakao, ako što neki kažu, ali je sigurno još veću pakao biti van EU, ovako nam se zemlja mnogo brzo raspada, dok ulaskom u EU to će biti sporiji proces...

MatijaBG

28.02.2012. 15:39

@kojo - Ulaskom u EU nema promena granica,tako da recimo bosanksi Srbi imaju jos malo vremena da se oslobode svog kukavicluka ukoliko zele da se oslobode BIH...ulaskom u EU,zauvek ce ostati u BIH:)))

MatijaBG

28.02.2012. 16:36

@kojo - mile macence moje ,a ti se tako brines za mene,ne brini,meni je mojih hiljadu eura sasvim dovoljno mesecno,mada imajuci na umu moju galantnost,zna i da pored toga zafali:))Pusa brigice moja!Idem sad na trcanje,nadam se u medjuvremenu kandidaturi,bice mi zao ako ja ne posaljem prvi poruku cestitke gradjanima nase Srbije!

Mile

28.02.2012. 18:07

@kojo - Obecanje,, ludo radovanje,, Srbija nije dobila status,, ako si se vratio sa trcanja, ;-)) hihihihihihihih,, hehehehehe

LF

28.02.2012. 15:42

Ovim uslovljavanjima nema kraja! Šta li će nam sve tražiti za punopravno članstvo??? Sobzirom da ćemo biti poslednji za ulazak u EU... možemo samo da trljamo glavu!

filipovic miladin

28.02.2012. 15:52

Nama malima te EU je samo gubljenje svog suvereniteta. Mi nista tu necemo dobiti, bice mo samo sluge osnivaca i mocnika EU. Oni su tu tvorevinu osnovali radi sebe a euro radi lakse manipulacije.

MatijaBG

28.02.2012. 15:56

@filipovic miladin - Srbija sad ima jak suverenitet,samo tako.....hahahahhahaha....daj ne soli!!

MatijaBG

28.02.2012. 16:15

@Dimitrije - Ne treba da ti govor,ali najverovatniej znas ko se u Srbiji naziva Dimitrije:)))

Lala iz Banata

28.02.2012. 18:42

@Dimitrije - Ali zato ce nam Rumuni uzeti severoistocnu Srbiju , zato i hoce vlahe da proglase Rumunima protv njihove volje . Bas je njih briga gde ce ostatak Srbije u EU ili u pakao!!!!!

Sasa

28.02.2012. 16:02

Rumuni su jedini od nasih komsija koji su bili nasi istinski prijatelji....ako ne mislimo mi o sebi, onda bar neko misli o nama. Braco Rumuni, ne dajte nam u EU...

delije brcko

28.02.2012. 16:12

republika srpska ce biti samostalna i suverena drzava to zapamti matija i nece ulaziti u neku evropu ka sto ti zelis,tebi su i sad vrata sirom otvorena pa mozes lijepo i bez Srbije tamo. jedan veliki pozdrav za bracu u Crnoj Gori iz Brckog. Mi stvaramo novu Kraljevinu za koju godinu Srbija,R.Srpska i Crna Gora. a ti metejice mozes i sad bolan tamo niko tebi ne brani...

Delije Kolašin

28.02.2012. 19:45

@delije brcko - Srbija Srbima i ostalim narodima koji će biti lojalni građani :)

sreto

28.02.2012. 16:23

Rumuni se boje konkurencije. Zamislite kad MatijaBG i 2fast, kao gradjani EU dodju s harmonikom i violinom u Köln, Düsseldorf, Hamburg, München i zauzmu neki ugao u pjesackoj zoni.

MatijaBG

28.02.2012. 16:34

@sreto - Hahahahhahahahahah.........Sreto,vidis kako je lepo i korisno to sto si kao Gastarbeiter otisao da sadis ruze po parkovima nemackih gradova,sjajno si usavrsio nemacki alfabet.....inace,ja sam uvek isao u EU,ali ne da sadim ruze,vec da se skijam u Austriju i da obilazim evropske metropole,evo sedmog putujem opet,pa cete imati 4 dana odmora na stranicama novosti:)))Inace,ulicni sviraci,uvek su bili karakteristika evropskih metropola,pa evo i naseg Beograda,mada tebi pridoslom sa sela,malo cudno!

gerilac

28.02.2012. 17:13

@sreto - Ma nasao bi ti internet i u tim metropolama, nego ti ides negde gde nemas komunikaciju sa svetom, izdrzavanje kazne mozda...ili mozda ne znas da ovoj stranici moze da se pristupi i kad nisi u Srbiji, zato se zove "internet". Ima toga kod ovih sto nikad nisu putovali u inostranstvo...

Jan

28.02.2012. 17:24

@sreto - Eh Mateja, vidis, dok je neko tamo skijao, neko je radio, neko doktorirao i vratio se ovamo, a ovakve prozivke sa tvoje strane su totalno bezukusne, Evropi su potrebni radnici i posteni ljudi. Negde sam procitao da si pravnik,steta, cisto me zanima gde su tvoje moralne granice, da maltretiras narod tvojim nemoralnim zakljucima. p.s. Za EU jesam, ali ne pod ovim nametnutim uslovima.

zoks

28.02.2012. 18:44

@sreto - Kad se voda i ulje pomesaju bice i u MatijaZG morala! Sedi on na moralu i ni malo se ne crveni!

Mystik

28.02.2012. 18:54

@sreto - Sto uvek ides ka zapadu da bi otisao u Evropu,idi malo i na istok da vidis u kakvoj evropskoj regiji ce biti i Srbija,a tu ce da dodje jos Makedonija i Albanija.

Ratko,Banjaluka

28.02.2012. 22:27

@sreto - matija mani se tih lazi,u jednom komentaru si pisao kako nemas sta da jedes,a sad ides na skijanje u Austriju.A ako ides tamo onda ostani tamo.Austrijanci traze btakve da im sudje peres.

Idler

28.02.2012. 16:29

A lijepo sam vam dolje napisao - ne pita se Berlin, pita se London, a ako se oni ne slože nađu neku jako "bitnu" državu !!!

MatijaBG

28.02.2012. 16:40

@Idler - Iki,zanimljiv si macak,ali ja mislim da se pita washington,nikako london,ali kako god ,ko god da se pita,smirice Rumune,kao sto je smirio Slovence u vasem slucaju......poz

ivan

28.02.2012. 17:04

Znači definicija: Sjaši kurta da uzjaši murta... Hvala Rumunima! Ne popuštajte nipošto! Nećemo u EU!!!

vojvodjanka

28.02.2012. 17:07

MIslim da mi je dosta ove price o kandidaturi! Hoce li ikada ova vlast raditi i uraditi nesto pametno?? Dosta obecavanja!

Petar

28.02.2012. 17:15

Vlasi su bili u istoriji tema razprava o zakonodavstvu o Vlasima i u 15. veku je neki papa u Rimu preoboznao, da su Vlasi potomci starih Rimljana, i bio je donesen zakon o "društvu čovječanstva" i zbog glorifikacije starih Rimljana u Rimu i zbog Vlaha i zbog toga jer Rumunjska, Bugarska i Srbija se u ona vremena nisu zdogovorili s Vlasima o Vlasima.

Kosovar

28.02.2012. 17:22

ovaj Matija BG ce uci 35 godina posle Srbije u EU, stvarno Matija malkice si dosadan ,,!!!

Mikica

28.02.2012. 17:28

sad tek pocinje ucjenjivanje Srbije od strane EU, naravno na kraju ce biti ili priznavanje Republike Kosovo ili nema EU.

Teodor

28.02.2012. 17:50

Eh, status kandidata je kruna rada ove vlade. Što ste skromni, a rast duga od 2008 do danas sa 8,5 na 14.5 milijardi evra, pa rekordno niski kurs dinara, milion nerešenih sudskih predmeta, nikad veći broj nezaposlenih i nikad niža stopa proizvodnje, ovo-ono...imate se vi hvaliti raznoraznim uspesima.

milos

28.02.2012. 19:16

@Teodor - A kolika je to "stopa proizvodnje" danas? Objasni mi molim te. Kolika je bila 2000. proizvodnja jel znas mozda?

Teodor

28.02.2012. 19:39

@Teodor - Milose, nejasno je tvoje javljanje. Industrijska proizvodnja uporno beleži od 2000 god negativnu stopu rasta, kao i rast nezaposlenosti. Jel te baš interesuje "stopa proizvodnje" ili nemaš šta pametnije pitati.

milos

28.02.2012. 20:02

@Teodor - Ne, bas me interesuje kazi mi ako znas? Ne postoji glupo pitanje, a glupih odgovora je svugde. Da cujem?

milos

28.02.2012. 20:06

@Teodor - Vec si dokazao znanje tvrdeci da su stope rasta industrijske proizvodnje od 2000. uporno negativne. Pricas o necemu sto ne razumes. Uzaludno je sto sam ti trazio odgovor...

Aleksandar

28.02.2012. 18:00

Boze kako je lako sa nama manipulisati. EU nam nece nista pomoci, pogledajte samo rumuniju, oni nakon ulaska u EU nisu nista napredovali i dodatno im narod sluzi kao jeftina radna snaga po zapadnoj evropi. Posle ovoga ce zahtevati da se odreknemo Republike Srpske i da priznamo Kosovo. Svima nama bi bilo bolje da se vlada potrudi da ucini nesto za nas narod a ne samo da ispunjava zelje pohlepnim evropskim politicarima. Pre svega mislim na domacu proizvodnju, da pocne narod da se zaposljava.

MatijaBG

28.02.2012. 18:01

Cestitke demokratama,liberal/demokratama,naprednjacima,pristalicama SPO,SDPS,SPS,URS/a,LSV/a,kao i nasem velikom blagu nasima nacionalnim manjinama,CESTITKA SRBIJI na velikom istorisjkom trenitku!Sad svi da radimo,da ovaj trenutak ucinimo i korisnim za sve.Da aod Srbije napravimo gradajansko drustvo,da je ekonomski reformisemo i kao takvu uvedemo u EU.Pozdrav svima!

Mile

28.02.2012. 18:36

@MatijaBG - Ne razumes covece,, Srbija nije dobila status,, citaj malo i druge novine,,,,, ;-)) ,,,,,

zoks

28.02.2012. 18:41

@MatijaBG - Pravi ti od svoje kuce gradjansko drustvo,a Srbija je drzava Srba i ostalih naroda koji hoce da zive u njoj,a koji nece vize im ne trebaju!A ni tebi!

Zoran

28.02.2012. 18:01

Odnos pozitivnih i negativnih glasova samo pokazuje da u Srbiji manjina teroriše većinu već duže vreme...

milos

28.02.2012. 18:51

@Zoran - Imaces priliku za koji mesec da dokazujes gubitnicku politiku na izborima, otvorenim i demokratskim. Budi spreman za jos jedan poraz.

BlendeR

28.02.2012. 18:07

sta je to EU?Da li je to onaj savez koji mora na kasicicu da hrani zemlje clanice da se ne bi poubijale od bankrota medjusobno pa zovu kineze da im zajme pare posto oni nemaju?Jako smesno zvuci cela ta prica, kao neki opako dobar pozorisni komad.A koji cemo mi djavo u tom pozorisnom komadu? Ja iskreno ne zelim da se Srbiji neko smeje kao da je neka komedija...

anonimus

28.02.2012. 18:46

@Sitno bitno - pa nekada su oni radili za crvenu secas se a sada smo mi od njih dobili crveno,ali SVETLO.A nekada se slala humanitarna pomoc lekovi izdvajalo se od svih nas za njih,a oni tako vracaju.

milos

28.02.2012. 18:50

@Sitno bitno - Tako ce i Srbija biti bitna kad postane clan EU. Zato je to nas strateski interes.

Rafael

28.02.2012. 18:22

To i nije nikakvo iznenadjenje jer se to i ocekivalo, ono sto smo trebali da dobijemo u decembru samo su pomerili za termin malo blize izborima u cilju podrske aktuelnoj vlasti

Paul miklja

28.02.2012. 18:42

Cestitam Srbiji sada stesa djavolom potpisali ugovor Evropa za vasu Dusu jos za kratkog vremena cete videti sta sre uradili ali nazalost vec je Kasno

sale 1971

28.02.2012. 18:42

E, bas vam se zahvaljujem. Daj boze da samo ostane na toj kandidaturi. Daleko vam lepa kuca.

milos

28.02.2012. 18:43

Opa ameri najavili 4 mlrd dolara investicija u EPS, idemo ka zapadu! Nema nazad, samo napred!!

milos

28.02.2012. 19:14

@milos - Molim "Novosti" da objave ovu vest kao i da objave vest o protestima u Pristini zbog sporazuma sa Srbijom. Siguran sam da cete lako prikupiti materijal. Poz.

goran

28.02.2012. 19:46

@milos - Evo ja najavljujem 50 milijardi dolara investicije u srbiji!Radujte se ljudi.Koja je razlika izmedju Amera i moje lichne investicije?Samo u tome shto sam ja najavio i vishe.Znaci kandidatura znaci najava za ulazak u evropu. Investicije se najavljuju.Ja najavljujem. Za moju najavu ja hocu konkretno Vojvodinu jer najavljujem vishe naravno to hocu konkretno i odmah kao i ameri oni nek uzmu kosovo.Shargarepa od papira...zvana najava...nije cak ni prava. dobicete za 10 godina pravu a sad moje

milos

28.02.2012. 20:13

@milos - Takodje molim "Novosti" da objavi ciji krediti (od kojih drzava) su najskuplji. Od kojih drzava uzimamo najskuplje kredite. Hvala.

zoks

29.02.2012. 00:14

@milos - goran, cekaj sto se guras,treba bratija da prvo potrosi one silne milijarde milijardi sto stoje na granici dok se Milosevic ne skine s vlasti,i kad nagrnu u Srbiju......kuku-lele,necemo ni biti svesni "dobrote"zapadne! Glupog li naroda u Srbiji, Gospode Boze ucini barem nesto da ih dozoves u pamet!

Verica

28.02.2012. 18:53

Mi moramo podhitno da ojačamo svoju državu na prvom mestu ekonomski ili će samo da nastave da nas zavlače i da gledaju ko može šta od Srbije da otkine.

ZMAJ

28.02.2012. 18:54

Odakle li izmilese ovoliki mrzitelji Srbije? Gospodo, zao mi je ali Srbija ce u zakonodavnom i sudskom smislu, malo po malo, poceti da lici na svet. Zlo koje izvire iz vas mi je potpuno razumljivo. Skola vam je usadila komplekse nize vrednosti, a onda otkriste internet gde mozete da trabunjate, a da niko ne moze da vam se smeje u lice. Sta ce vama slobodno evropsko trziste ako tamo cistite ulice?

Srbin

28.02.2012. 21:16

@ZMAJ - A šta ti znači "slobodno" evropsko tržište kad nemaš ni privredu ni proizvodnju.

Slobodan

28.02.2012. 18:58

Braco i sestre !Ovog dana slavimo rasprodaju sprksog naroda i srpske pravoslavne crkve. Mi smo gotovi. Molim vas da se setite moje reci. Danas je bio zadnji dan sto smo proveli na slobodi. Sada smo taoci kapitala i tog drustva. Mi ce da radimo za jos male manje pare nego sada. Koj moze neka se spasi van srbije. Prodali smo kosovo i dopustili da u den haagu zatvore neki od najpametnij mozgova sveta. Tih mozgovi su znali sta ce nam buducnosti doneti i hteli da nas odbranu. bog cuva srbe !

milos

28.02.2012. 19:12

@Slobodan - Da, spasavajte se ljudi bezite u Kinu, Rusiju, Indiju, Pakistan, Siriju, trazite tamo slobodu i ogromne plate jer u Srbiji toga nema vise. :DDD

MatijaBG

28.02.2012. 20:23

@Slobodan - Gale,ako je on prespavao tih 15 godina,ti si definitivno prespavao danasnji dan.......prespavao si na tvoju srecu novi poraz vase koalicije "Srbija crna rupa Evrope"....Milos vam je dao najbolje moguce resenje,samo vam pomaze da odete tamo gde tvrdite da je vece blagostanje!

Slobodan

28.02.2012. 20:26

@Slobodan - Da budemo iskreni. Nisam video veceg majstora od Seselja ! Ja zivim vise od 24 godina van srbije i mogu reci....Oni na zapadu ne vole nas. Neznam nijednog nemaca koj nas voli. Oni nas vide kao prosjaka. Retko koga mozes da vidis nas voliti ili razumeti.Mi moramo da bude slozni a EU nece nam donesto ono sto Boris Tadic misli. On je njihov !

Sandra

28.02.2012. 21:16

@Slobodan - U Siriji je izgleda super! Prava buducnost za nekoga koje protiv EU. I u Rusiji se divno zivi, svi asi koji rade u Nemackoj, Francuskoj, Austriji, Svedskoj... Ce vrlo uskro podneti zahteve da im dozvole da se presele u Atrahan, Noorosijsk, Pskov... Prodace Audije, Mercedese, Pezoe, Renoe, Fiate... i hitno ce nabaviti Lade i raznorazne kineske marke koje je tesko i izgovoriti.

MatijaBG

28.02.2012. 21:32

@Slobodan - Hhahahaha.....bravao Sandra,sjajne komparacaije,odusevila si me...pozdrav!!:))

sipa6781

29.02.2012. 09:25

@Slobodan - Matija ti i ovi ostali sto se predstavljate kao navodni srbi imate mnogo negativnih glasova , neznam da li vam to prija??

sipa6781

29.02.2012. 09:27

@Slobodan - sandra eu propada, videcemo gde ce biti zemlje eu-a u nekoj skorijoj buducnosti!!!

Sandra

29.02.2012. 19:16

@Slobodan - EU propada. U Siriji je super! Nadam se da sam ti olaksala izbor gde treba ici.

Srboljub

28.02.2012. 19:03

A sta cemo mi u propaloj Evropskoj Uniji kad buducnost pripada Kini, Brazilu, Rusiji ( sa Putinom) i Indiji ?

Mile

28.02.2012. 19:10

@Srboljub - Imas pravo,, sta mi ovako napredni i jaki imamo da trazimo u EUnisu oni naseg ranga ,, ta nekakva propala unija,,, ;-))

BBB BAN

28.02.2012. 20:40

@Srboljub - Srboljube sine idi u Kinu sa svojim istomišljenicima na praksu gradnje zida. Pod hitno započmite gradnju oko otadžbine dok se nije još više smanjila.

toza

28.02.2012. 21:18

@Srboljub - ONI neka idu u propalu EU da ih vise ne gledamo, a MI da idemo tamo gde nas jos cene i postuju.

miki

28.02.2012. 19:09

27 zemalja,27 raznih interesa,27 novih ultimatima,a tu je i Kosovo u EU.pomogli smo im nema šta.Idite sa vlati više,pustite narod da odluči evropa ili ne.

i duvam i vucem

28.02.2012. 19:16

Ok, ovo jeste korak ka dnu, ali jos nije gotovo. To je samo kandidatura, to ne znaci da ce nas i primiti. Tako da glavu gore, jos nije sve izgubljeno.

sreto

28.02.2012. 19:28

Uskoro ce 71. godisnjica pristupanja Srbije (25.03.1941.) uniji. Rezultati su nam poznati.

Igre bez granica

28.02.2012. 19:33

Rumunija je dobila naredjenje sto treba da radi,nije to od njih vec iz drugog kotla.Sa Rumunima nikad nismo imali problema.To se samo daje do znaanja Srbiji,da zapad ima jos aduta pa kad potreba za Kosovo oni ce ga izvuci.

Sumadinac

28.02.2012. 19:38

Dobar gazda ne moli komsiju za ortakluk. Sto Norveska nije u EU... Srbija ima mnogo prirodnog bogatstva, Srbija je imala i mnogo umnog bogatstava. Polako ostacemo bez svega....

Deprimiran

28.02.2012. 19:40

Deprimirajuce je da ima toliko negativaca u Srbiji i sire, ne ubrajam ove poturice i albance koji vole da komentarisu i omalovazavaju sve sto je dobro za Srbiju. Interesuje me sta vi onda zelite i cemu se nadate ako ovo nevalja, realno sta mozete vise da dobijete?Licno smatram da je ovo mnogo veci korak nego sto mnogi shvataju i ovih 20 godina je nazalost ostavilo traga na pojedincima kojima sve smeta i sve je negativno, mislite na vasu decu ako nista drugo.

Goran

28.02.2012. 20:32

@Deprimiran - Izvini. što treba da budem srećan samo mi objasni? Iz aviona se vidi da će EU da propadne samo ako se digne nemcima.

shtreberka

28.02.2012. 19:46

Ljudi u Vladi koji zasedaju i prisustvuju sastancima su neodgovorni jer gradjanima u Srbiji ne pruzaju uverenje da zvanicni Beograd radi u interesima Srbije...!

goran

28.02.2012. 20:00

To je kao da si ulozio pare da obrnesh u Dafinu ili Jezdu pred pucanjem i njihovu propast. Ono zadovoljan si ubacio si pare u Dafinu... mnogi su zaradili pa se na samom kraju i ti prikljuchish. Problem je ono na samom kraju.E jesmo osudjeni da uvek izaberemo stranu.Kad je zapad i kapitalizam napredovao bili smo u socijalizmu i komunizmu sa Rusima. Kad je zapad u propadanju a Kina i Rusija u Usponu mi menjamo stranu i opet sa gubitnicima. Zapadu vrtoglavo staje ekonomija i rast. Kini i R. ne!

natanane

28.02.2012. 20:16

Sutra na ulicama Srbije plakati sa koruptnim politicarima koristice za izbornu kampanju!

MatijaBG

28.02.2012. 20:19

Ne postoje veci gubitnici na svetu nego pristalice gubitnickih pokreta u Srbiji koji su protiv ulaska Srbije u EU...Tek sad im treba objaviti rat i jos jace,jos zesce zastupati ideju ulaska Srbije u NATO i EU,a toliko su se trudili da sprece kandidaturu,najpre sprecavanje gay Pride/a,pa barikade,pa gluparija od referenduma.....samo su sebi pogorsali stvar....zamislite se i posebni tih glupih koraka....sad recimo Muslimani na Sandzaku mogu jednog dana sami da organizuju referendum...sramote nase!

gerilac

28.02.2012. 21:07

@MatijaBG - a rezultat tog referenduma imace isti znacaj kao i rezultat referenduma Srba sa Kosova...jel tako, ako vec povlacis paralele i glumis pravnika...?

MatijaBG

28.02.2012. 21:30

@MatijaBG - Gerilac,ako Srbija ne bude u EU,njihov referendum ce za razliku od referenduma kosovskih Srba biti podrzan iz celog sve,plasim se,a i oni ce biti pametniji pa se konsultovati sa jacim silama:))To ej onako iskreno pravnicki

hoho

28.02.2012. 21:49

@MatijaBG - Objavis rat?U ratu padaju glave,Matija,zasto mislis da si nedodirljiv ako se krijes iza tastature?

MatijaBG

28.02.2012. 21:59

@MatijaBG - Hoho,ko se vas jos boji..........budi uveren jedan na jedan,jos sam opasniji nego za tastaturom!

gerilac

28.02.2012. 22:17

@MatijaBG - A ti si "opasan" za tastaturom??!! Pa tako kaži, ja mislio da si smešan ;)))

zoks

29.02.2012. 00:08

@MatijaBG - Makedonac,i ludi imaju "lucida intervale"kojih MatijaZG nema ni kada je najpribraniji,u stvari i kad misli da je pribran!A tek sto je hrabar!Uuuuu jeeeee....!!!

Sindjelich 2

28.02.2012. 20:20

...puka predizborna kampanja, ey gangsteri zanju sta radae, ko god vreme dodje za izbore u srbiju, ko je za nji on ce biti srpski harac pa maka srbija i nestala.

Pop

28.02.2012. 20:30

U četvrtak je potvrda da će Srbija biti kandidat u petak, u subotu i nedelju se ne radi, a u ponedeljek je praznik mrmota koji je zavio čokoladu u foliju....a bogami u Srbiji takođe postoji još stotinak naroda, nisu tu samo vlasi.

gerilac

28.02.2012. 20:35

Mislim da ima puno simbolike u nacinu gradnje ovih crnih, staklenih zgrada, u kojima se resava o sudbini Srbije, Libije, Irana, BiH...Na snimku vidite samo sjaj i glamur. Medjutim, kad je izgradnja u toku, prva asocijacija su vam lego kocke ili potemkinova sela...Neke od njih, cak nisu nove u osnovi. Bukvalno od rusevine iskoriste spoljne zidove, spolja lepe ovo staklo iznutra montazne pregrade. Inace, u tom delu Brisela, necete videti crnca ili Arapina, pored sve price o ljudskim pravima...

Kadija

28.02.2012. 20:41

Od toliko negativnih komentara, ili je moj naj-negativniji ili sam udario u centar pa je kosiran? U cemu je problem ako se navede samo deo istine o radu voljenog precednika? Pa secamo se kako je Josip kao mali kuvao braci i sestrama svinjsku glavu? Sta ce tek Srbima skuvati?

Goran

28.02.2012. 20:50

Karlu Biltu treba podići spomenik. Prvi je objavio na twiteru, a na svom sajtu piše istinu o Srbiji. Jedini je koji nas već 20 godina podržava, a ne voli albance i hrvate (to je već njegova stvar) :-)

obecanje ili ludom radovanje

28.02.2012. 20:52

Izgleda da se evropski politicari naucili od ovdasnjih, ali sa tom razlikom Evropski ce da ispostuju svoju odluku ali prvo ovdasnji mora da ispune svoje obecanje, da ce se povuci sa vlasti taj dan kad Srbija dobije status kandidata?!

Amerikanac

28.02.2012. 20:58

A sta ce Srbija postici sa EU ako dobije clanstvo? Ne tako nesto puno.A sta bi Srbija postigla kada bi isla sa Kinom i Indijom? Bas puno, Kina je spas Srbije isto tako i sa Indijom. To je moje misljenje a vase izvolite ...komentarati

бојан82

28.02.2012. 20:59

Зрели смо ми за дилкарницу ако било шта прихватимо од ове пропале творевине.

slaven,italy

29.02.2012. 01:57

@бојан82 - za matijubg : znas li kad ces u evropu?Pa evo da ti prenesem direktno iz brisela, kad na vrbi rodi sargarepa

Vojislav

28.02.2012. 21:11

Konacno! Ali na zalost Mi jos imamo mnogo toga da uradimo, ne zbog EU nego zbog nas samih. Kada sam danas procitao izjavu Tome Nikolica da je EU nas primarni cilj, pocinjem da verujem da bez obzira da li ce na vlasti biti DS ili SNS, realno evropska buducnost nase Srbije ce se desiti, jer su svi drugi na nasoj politickoj sceni mnogo mali da o necemu odlucuju.

milos

28.02.2012. 23:30

@Vojislav - Nikolic je svoju stranku i osnovao zbog evropskih stavova, tako da se ja uopste ne brinem. Doprinos SNS je ogroman i od osnivanja SNS politicka podrska evropskim integracijama je veca od 2/3...Hvala im na tome iako nisam bas za njih.

Stefan Valjevo

28.02.2012. 21:26

Ko kaže da su nam Rumuni, Poljaci i Litvanci neprijatelji? Ova vlast bi' nas sve proglasila Rumunima, Poljacima i Litvancima da bi' ostali na vlasti. Braćo Rumuni, Poljaci i Litvanci, pokažite nam da ste nam pravi prijatelji i uložite veto i tako nas spasite vaše crne sudbine.

D

28.02.2012. 21:51

@Stefan Valjevo - Nisu oni nama problem, problem smo mi sami sebi, i oni koji su se do juce izjasnjavali kao srbi, a sad su vlasi a takvih u mom kraju ima dosta!

Mile

29.02.2012. 07:12

@Drive - Poljubices vrata trule Evrope na Bajakovu,, i vratis se jednostavno u zrelu Srbiju,, ;-))

kondor

28.02.2012. 21:52

Ja pisem samo ono sto sam procitao u VN. kod ocenjivanja citalaca dopada mi se ili ne dopada mi se 85. dopada mi se , ne dopada mi se 216. pa vi evrofanatici dobro o tome razmislite . Ovdje se ne moze vise puta glasati samo jednom , vidite tako ce te vi evrofanatici proci kada dodje do Referenduma . Nece narodi Srbije da idu kod onih koji su unistili Srbiju , ubijali razarali i zatrovali Srbiju i to sve na lazima i obmanama , nemackog ministra . idu izbori , gube ih oni EU i nato nemaju alter.

milos

28.02.2012. 23:28

@kondor - Ali ako si ikada ucio statistiku ili uopste isao u srednju skolu znao bi da glasanje na dobrovoljnoj bazi nije reprezentativno, a uzorak je tricavih 300 ljudi koji su dobrovoljno hteli da daju glas.

Realista

29.02.2012. 01:50

@kondor - "...glasanje na dobrovoljnoj bazi nije reprezentativno..."Pretpostavljam da je "prisilno glasanje" veoma reprezentativno i da bas izrazava stav glasaca?!Iako je verovatno da odnos od 3 prema 1 nije realan ovde se radi o citaocima vrlo popularnog lista u Srbiji , pa se moze uzeti kao prilicno jasan stav velikog dela naroda.

Vladimir

29.02.2012. 02:37

@kondor - Meni se cini da si ti ovde neobrazovan, a pritom i nekulturan.

sipa6781

28.02.2012. 22:22

sve to .. samo jos da otudjimo vojvodinu, rasku oblast i mozda.. neznam ..Vlasi da dobiju svoj delic ..eto Ne u EU

srecko

28.02.2012. 22:25

Jasno je da smo ispunili i poslednji uslov Evrope.Dobićemo status kandidata EU a Evropa nam je još vrlo daleko,a izgubili smo nešto što je naše decenijama.Zar se tako poklanja teritorija i narod!

milenkovicmari@gmail.com

28.02.2012. 22:41

Raduje me to što će nova prosrpska vlast, koja će doći uskoro, zamrznuti pregovore sa EU. Tako da, živela oslobođena Srbija!!!

mikula

28.02.2012. 22:58

jednu stvar zaboravljate a to je da će vam i hrvatska morati dati zeleno svijetlo za članstvo u uniji,

zoks

28.02.2012. 23:57

@mikula - Za R`vate ne brinem,dace oni zeleno svetlo jer mnogo mrze Srbe,i sto samo oni da nadrljaju!?

Nord

29.02.2012. 00:24

Бугарска би требало да блокира Србију, због бугарске мањине у западним деловима

Dejo

29.02.2012. 00:26

Raduje me da sve vise ljudi u Srbiji uvidja sta je u stvari EU. Fasisticko-totalitaristicka organizacija iliti IV Reich. Pukla su i prethodna 3, pa ce i ovaj. Zivela slobodna Srbija!!!

kondor

29.02.2012. 00:46

Svi vi komentatori sto podrzavate EU i nato nemaju alternativu , nemoj rano da se veselite . Svi koji podrzavate Srbija nema alternativu , nemoj da previse tugujete . Narodi Srbije na kraju ce reci svoje na Referendumu , narod se pita i uvek ce se narod pitati . Narod ce reci jedno veliko NE EU i nato nemaju alternativu , jedino sa NE moze se spasiti drzava Srbija i svi njeni vitalni interesi . Zbogom EU i nato nemaju alternativu , zbogom koalicijo ZES-u!

bata Boža

29.02.2012. 01:05

HA ha celo popodne čekam da nam jave ,spremio sam pragiju da isprašim komšiji preko ograde .Šta Litvanci mi stem nemamo ništa .

dzoniba

29.02.2012. 01:12

Nije jos sve gotovo....ima nade da ne udjemo u Evropsku uniju...glavu gore...iskreno se nadam ce razum prevladati...

dj

29.02.2012. 07:04

Hvala bogu.Sada to možemo da namažemo na hleb. Samo neznam gde da nadjem hleb.

Spasoje

29.02.2012. 08:06

Sobzirom na njihivu lijenost bojimo se da će Srbija još jedanput da prije sazri. Rečeno je Srbija postaće civilizirana država od onih koji mogu da je civilizuju a ne ko je uporan.

ljubo_hr

29.02.2012. 08:23

Bravo. Mislio sam da će biti tako.Što je dopušteno caru, nije dopušteno volu. I to je jedno od pravila EU koje nije zapisanu u Lisabonskom ugovoru.

Lala iz Banata

29.02.2012. 08:36

Mi smo vema zahvalni da Evropski politicari koriste svoje slobodno vreme za solidarnost sa ljudima u krizi.

pripravnik

29.02.2012. 09:28

doputujem u BEOGRAD krenem na zeleni venac, pa na pijacu senjak i na kraju posetim i kalenic. nudim status za krompir , salatu i pasulj, piletinu i svinjetinu i svi me cudno gledaju i lepo mi kazu matori daj dinare status zadrzi i tako ja praznih dzepova ostadoi bez rucka i krenu pravo na narodni kazan u kuhinji.

MatijaBG

29.02.2012. 10:23

@pripravnik - Mislim da je ipak trebalo na Zelenjaku da uhvatis 23 ili 16 i direktno do palmoticeve,samo se malo iz Despota Stefana,nekih 20 metara popnes uz brdo:))

pripravnik

29.02.2012. 11:41

@pripravnik - Vidis MATIJA bg jel ti to ime ili registracija. bio sam i tamo gde ti preporucujes i ustanovili da za genijalne ljude drzava nema instituciju. proglasili se nenadleznima- ja i dalje idem peske po beogradu-

MatijaBG

29.02.2012. 12:05

@pripravnik - Ime naravno,a BG mi je registracija........setaj,setaj,to je jako zdravo.Veruj mi....bitno je da si ti bio u toj ustanovi,kako sam kazes,a tamo su svi sebi genijalci,valjda zato i zavrse tamo!!:))

pripravnik

29.02.2012. 16:15

@pripravnik - Ja sam tamo bio danas slavim 20 godina od penzionisanja zato sto oni tamo nisu nadlezni za genije, bez namwre da te uvredim ja sam napisao dokumentaciju kako se bazdarii ekg i eeg i nisi ti taj koji moze garantovati da je dijadnoza dobra a dr. pripravnik moze ako nesto neznas nauci. pozdrac.

MatijaBG

29.02.2012. 17:10

@pripravnik - Nina,veli pozdrav ,od srca:)))Ja uzivam u ulozi turistickog vodica u nasoj metropoli,mastao sam da radaim u TOB/a,ali.......:))

Branko

29.02.2012. 11:49

Kada smo izpunili najvažniji zadatak onda nema više nikakvih prepreka za dobijane statusa kandidata. Kada se bude razgovaralo o datumu pregovora , onda ćemo videti koji su nam novi uslovi.

Goran bg

29.02.2012. 12:19

Kako mi je muka vise od silnih statusa kandidata,molbi da nas prime,odbijanja...Kako su mi samo odvratni svi ti funkcioneri Evropske Unije iz Brisela...Ako hocete pomozite ako necete......

bager

29.02.2012. 19:50

Sad smo srecni ,mozemo na miru da cekamo sledece 15 godine za pocetak prijema u neku EU,,,,,,a onda sve ispocetka,,ali neki su eto sretni sto su dobili kartu za cekanje jedino na karti ne pise koliko dugo ce cekati

Indijanac iz Paracina

29.02.2012. 20:43

EU: Srbija zrela za status kandidata, da li i ovo pise u fus noti ???

pegaz

01.03.2012. 00:23

Meni ovo sve miriše na još jedan taktički potez Tadića i ino-sila koje upravljaju našim životima, a sve u cilju da zamažu oči narodu