NYSE želi još dve berze u Evropi

Transatlantska berza akcija NYSE-Euronekst zainteresovana je za nove kupovine da bi se proširila u istočnoj i južnoj Evropi.

Svet

Izvor: B92

Subota, 26.01.2008.

15:19

Default images

Zamenik izvršnog direktora te berze Žan-Fransoa Teodor kaže da kompanija „razmatra načine proširenja izvan postojećeg poslovanja sa berzama akcija u istočnoj Evropi".

Teodor je dodao da su berze u Atini i Varšavi moguće "mete za preuzimanje", ali da "u ovom trenutku još nema čvrste odluke“. Berza NYSE Euronekst razmatra mogućnosti povezivanja i razvoja poslovanja, pri čemu bi spona u severoistočnoj Evropi bila Varšavska, a u jugoistočnoj Evropi - Atinska berza.

Atinska berza je, na ovu vest, zabeležila u petak najveći dnevni rast svojih akcija otkako je njima počelo da se trguje u avgustu 2000. godine. Akcije grčke berze su skočile 18 odsto na 22,8 evra.

Grčka berza, koja upravlja i berzom finansijskih derivata u Atini, ima tržišnu vrednost od 1,6 milijardi evra. Njene akcije su u 2007. porasle za 77 odsto zahvaljujući produženju radnog vremena, većem obimu prodaja i uvodjenju novih proizvoda.

NYSE Euronekst ima sedam berzi akcija u Evropi i SAD, a formirana je u aprilu prošle godine, kada je grupa NYSE kupila panevropsku berzu Euronekst NV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: