Vesti

1

Srbija dobija kandidaturu

Autor: AM

Izvor: agencije/Novi magazin

Srbija dobija kandidaturu

"Odavno smo ubeđeni da je trebalo napredovati i Srbiiji dodeliti status kandidata za članstvo. Danas konačno nije bilo prigovora i dogovor je postignut", rekao je Žipe novinarima u pauzi ministarskog sastanka u Briselu, prenela je AFP.

Savet EU će na sutrašnjem sastanku preporučiti da se Srbiji dodeli status kandidata, a konačnu odluku o tome će doneti Evropski savet koji će se sastati 1. i 2. marta.

"Uslovi su ispunjeni i to će biti ohrabrenje za Beograd da napreduje u procesu integracija u Evropsku uniju, kao i za Kosovo koje je takođe napravilo napredak... Treba biti strpljiv, kako kažu neke kolege, jer status kandidata nije članstvo u EU", zaključio je šef francuske diplomatije.

Druge diplomate tvrde, pak, da iako velika većina zemalja podržava kandidaturu Srbije još uvek postoje izvesne rezerve. Nemačka u načelu gleda pozitivno na kandidatski status Srbije, ali će se o tome nedvosmisleno oglasiti tek sutra, rekao je evropski diplomata koji je prisustvovao današnjoj razmeni mišljenja ministara spoljnih poslova zemalja članica EU u Briselu.

I drugi diplomatski izvori potvrdili su da među ministrima još nije postignuta potpuna saglasnost, jer neke zemlje, kao što je Holandija, čekaju da nemačka zauzme jasan stav, dok se Rumunija i Litvanija još uvek opiru kandidaturi Srbije, prva zbog navodne diskrimanacije prema vlaškoj manjini, a druga zbog toga što želi mesto predsedavajućeg Generalne skupštine UN za koje konkuriše i Srbija.

Na današnjoj sednici Saveta za inostrane poslove EU šefovi diplomatija zemalja članica Unije daju samo „političko mišljenje“ o kandidaturi Srbije.

Kako proširenje EU formalno ne spada u spoljne, već u opšte poslove, ministri spoljnih poslova će samo razmeniti mišljenja o Srbiji i Kosovu, nakon izveštaja potpredsednice EK Ketrin Ešton o radu misije Euleks i poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine.

Ešton je uoči današnjeg zasedanja ocenila da je dogovor Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova "veliki uspeh".

"Bila sam u stalnom ličnom kontaktu sa predsednikom Borisom Tadićem i premijerom Hašimom Tačijem, kako bi se uverila da će ono što je dogovoreno biti u potpunosti ispoštovano", rekla je Eštonova novinarima.

Ona je navela da će o Srbiji i Kosovu biti reči nakon što ministri razmene gledišta o najnovijoj situaciji o Siriji.

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt izjavio je jutros da smatra da je Srbija ispunila uslove za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali je dodao da će preporuka ministara o tome biti doneta sutra.

"Mislim da je Srbija ispunila uslove za status kandidata", rekao je Bilt danas novinarima u Briselu uoči početka dvodnevnog sastanka ministara za evropske poslove zemalja članica Evropske unije.

Šef švedske diplomatije je istakao da se nada da će sporazum Beograda i Prištine postignut prošle nedelje otvoriti put Kosovu za otpočinjanje "ugovornog odnosa" sa EU."To je od velike važnosti za Kosovo", rekao je on.

Potpredsednik belgijske vlade i minister inostranih pooslova Belgije Didije Rejnders je rekao da je “moguće da će Srbija danas ili sutra dobiti status kandidata” i pohvalio sporazum Beograda i Prištine koji je postignut prošlog petka.

Austrijski ministar spoljnih poslova Mihael Špindeleger naglašava da je sporazumom postignut veliki korak napred i rekao da Austrija podržava kandidaturu Srbije. "Zajedno sa ministrima spoljnih poslova Francuske i Italije to smo i naglasili u pismu koje je doprinelo da se probije led i da se krene napred", rekao je on i dodao da sada očekuje nove korake od evropskih ministara.

Ministar spoljnih poslova Luksembruga, Žan Aselborn je izjavio da je sa svojim kolegama tokom januara mnogo pričao o Srbiji. "Ako danas ne dođemo do zaključka mogli smo isto tako da ostanemo i kod kuća. Mislim da je stvar jasna i sve je na stolu. Srbija je uradila sve što smo od nje tražili, a sada imamo i Kosovo "u čamcu". Dakle, mora biti samo jedan odgovor i on mora biti jasan".

I česki ministar Karel Švarcenberg kaže da smatra da će odluka biti pozitivna.

Nemački ministar Gvido Vestervele nije došao na današnje zasedanje zbog drugih obaveza, ali se očekuje sutra.

Ministri će sutra u istom sastavu sastati kao Savet za opšte poslove i tada će formalno odlučivati o kandidaturi Srbije.

Njihova odluka biće zvanično saopštena na konferenciji za štampu na kraju dana, u utorak, ali neće stupiti na snagu pre nego što je potvrde šefovi država i vlada, koji će se u Briselu okupiti u četvrtak i petak, 1. i 2. marta.

Odluka će biti unesena u zaključke koji će biti objavljeni na kraju drugog dana zasedanja.

Predsednik Srbije Boris Tadić boraviće danas i sutra u Briselu a tokom boravka trebalo bi da se sastane s  visokom predstavnicom za spoljnu politiku Ketrin Ešton i predsednikom EU Hermanom van Rompejom.

Kacin: Neće biti uslova za datum pregovora

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da EP podržava dodeljivanje statusa kandidata Srbiji jer će to biti dobit za ceo region i naglasio da za dobijanje datuma početka pregovora o članstvu EU neće biti nikakvih uslova.

"Nikakvih uslova neće biti. Mislim da će EU sačekati rezultate izbora u Srbiji. Mi ne želimo da to bude predizborna trka ili predizborna tema", rekao je Kacin za radio Slobodna Evropa.

"Sve garniture koje bi eventualno morale da se formiraju moraće odgovoriti na kraju i na taj izazov - kada, kakvom dinamikom i kakvim kvalitetom hoće da idu dalje. Ali činjenica da će Crna Gora otvoriti poglavlje 23. i 24, kao prva poglavlja u pregovorima sa EU u sedmom mesecu ove godine, veliki je izazov i za Srbiju da odluči da li može ubrzati ili će stajati u mestu", dodao je Kacin.

Prema njegovim rečima, dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova bez prejudiciranja statusa i primena tog dogovora predstavljaju jedan od važnih uslova koji bi drastično popravio političku atmosferu u regionu i olakšao i proboje na svim drugim područjima.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Leonardo

To vec znaju i ptice na grani da cemo dobiti tu kandidaturu, koja ionako nista ne znaci bez dobijanja datuma pregovora, tako da smo ponovo na pocetku, a ovo ce dobro doci aktuelnoj vlasti za dobijanje jeftinih politickih poena