• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić: Verovatno dobijamo kandidaturu za EU

Velika verovatnoća je da će u utorak u Briselu biti doneta odluka da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU, kaže ministar Vuk Jeremić iako ne menjamo politiku "i Kosovo i EU".

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da, bez obzira na pritiske, Srbija neće menjati politiku "i Kosovo i EU".

"Dok god je ova vlada, ni za jotu neće biti promene spoljne politike", kazao je Jeremić u "Utisku nedelje" na TV B92 i dodao da bi odustajanje od politike koja u središte stavlja očuvanje teritorijalne celovitosti i evropski proces dovelo bi Srbiju u nesagledive opasnosti.

"Nastavak ovakve politike, a ne kraj, jedini je put kojim možemo da nastavimo da idemo. To je moje lično uverenje. Videćemo da li će građani dati podršku za takvu politiku na izborima", naveo je Jeremić.

On je odbacio navode da je sporazumom o regionalnom predstavljanju Kosova Srbija priznala Kosovo i kazao da je Srbija pokazala da, šta god bila cena, nije spremna da odustane od kosovske politike.

Jeremić je rekao da se može očekivati da će Nemačka, koja je u decembru blokirala odluku, u utorak u Briselu jasno i nedvosmisleno dati podršku da Srbija dobije status kandidata, a da očekuje da će biti otklonjeni nesporazumi sa Rumunijom povodom rezerve koju je Bukurešt u poslednjem trenutku stavio zbog situacije sa vlaškom manjinom u Srbiji.

On je kazao da je Srbija u decembru bila suočena sa ultimatumom koji nije htela da prihvati.

"Pritisci su bili da odustanemo od kosovske politike i nečega na šta nas obavezuje Ustav. U decembru su ti zahtevi vrlo jasno bili predstavljeni. Mi smo jasno na te zahteve negativno odgovorili", kazao je Jeremić.

Na pitanje šta je promenjeno danas u odnosu na decembar, Jeremić je kazao da je glavna promena to što je postignut dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova.

"Glavna promena je to što smo pristali da se u okviru regionalnih skupova bilo kakva tabla (za Kosovo) pojavljuje, što do sada nije bio slučaj", kazao je Jeremić.

Na pitanje da li u Ministarstvu spoljnih poslova postoje struje -proruska i proevropska, Jeremić je rekao da, ukoliko bi to i bilo tačno, javno ne bi bio spreman da kaže kao normalan čovek i ministar koji svoju funkciju obavlja na odgovoran način.

Za razliku od Jeremića, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko je u istoj emisiji B92 kazala da politika "i Kosovo i EU" nije donela rezultat i da je sporazum koji su Beograd i Priština u Briselu postigli o regionalnom predstavljanju Kosova otvorio vrata za odustajanje od takve politike.

"Odustajanje od te politike ići će fazno. Srbija još nije priznala Kosovo ali je to pitanje koje će se postavljati u budućim odnosima sa EU", kazala je Sonja Biserko i dodala da je sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova "uvod u dalje priznanje Kosova i uvod u evropske integracije Srbije".

Biserko je navela da je izvesno da će Srbiji biti dodeljen status kandidata za članstvo u EU.

Na pitanje da li su tačni navodi da ministar policije Ivica Dačić vodi trubače u Brisel i da će se praviti žur, ministar Vuk Jeremić je kazao da nema tu informaciju.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image