Stefanović: Sačuvani interesi Srbije

Ljiljana BEGENIŠIĆ

25. 02. 2012. u 11:20

Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović, predstavio novinarima dogovor Beograda i Prištine u Briselu: Ovim sporazumom nismo i nikad nećemo priznati nezavisnost Kosova

SPORAZUMOM koji smo postigli u Briselu Kosovo će biti predstavljeno asimetrično, dakle nejednako u odnosu na druge nezavisne države. Takođe, Rezolucija 1244 ponovo je vraćena u centar pažnje. Srbija ovim sporazumom nije priznala nezavisnost Kosova, i nikada neće.

Ovo je u subotu na konferenciji za štampu u Vladi Srbije rekao Borislav Stefanović, šef pregovaračkog tima Srbije, predstavljajući dogovor koji su Beograd i Priština postigli u Briselu.

- Pregovori su bili dugi i teški. Stanje je bilo naelektrisano, jer su zahtevi Prištine odbijeni. Dogovor nije bilo jednostavno postići, ali uspeli smo da očuvamo Ustav Srbije i interese naše zemlje - rekao je Stefanović.

On je pojasnio da će Kosovo na regionalnim skupovima biti predstavljeno tako što će uz reč Kosovo biti stavljena fusnota u kojoj piše: "Ova oznaka je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda Pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova".

BEZ ROKOVA NA molbu da objasni poslednju tačku dokumenta u kojoj piše da je sporazum privremenog karaktera, Stefanović je rekao da to ne znači da smo mi prihvatili neki rok, već da se dokument može menjati ukoliko se o tome dogovore dve strane. On je dodao da ova odredba postoji i na svim drugim do sada postignutim sporazumima.

- Ovo znači da nije ispunjen zahtev Prištine da Deklaracija o nezavisnosti bude posebna stavka. Taj uslov Prištine bio je nešto oko čega smo se najviše sporili. Ali, ispunjeni su naši zahtevi, očuvan je Ustav, a Rezolucija 1244 dobila još jednom međunarodnu potvrdu - rekao je Stefanović.

On je odbacio mogućnost da će ovaj sporazum podstaći nova priznavanja Kosova, kako se to govori u Prištini i Vašingtonu. Stefanović je pojasnio da će ova formula biti primenjivana za predstavljanje budućih regionalnih sporazuma, da Kosovo nigde neće moći da kaže da je nezavisna država, niti da istakne simbole nezavisnosti.

- Albanci su želeli da na tabli piše Republika Kosovo sa zvezdicom, i u tome nisu uspeli. Zatim su tražili da se navede Deklaracija o nezavisnosti, kao posebna stavka, pa ni u tome nisu uspeli. Bilo je i drugih inicijativa koje su bile ne samo neprihvatljive, nego i uvredljive - pojasnio je Stefanović.

Stefanović je dodao da su ovim sporazumom očuvana i sva prava Unmika i da će Unmik biti prisutan u svim organizacijama. Pojašnjavajući u kojim organizacijama će Kosovo biti predstavljeno ovim sporazumom, Stefanović je rekao da se to tiče isključivo regionalnih organizacija koje funkcionišu na Balkanu. Da je takvih organizacija tridesetak i da je Kosovo član 95 odsto njih.

VLADI NA USVAJANJE STEFANOVIĆ je naveo da će sporazum koji je postignut biti prosleđen Vladi na usvajanje, a zatim Skupštini Srbije. Sporazum će, dodao je on, početi da se primenjuje čim ga Vlada usvoji, tako što će biti doneti podzakonski akti. Stefanović je dodao da nijedan od postignutih sporazuma nije potpisan niti ratifikovan u Skupštini zato što se sporazumi mogu ratifikovati samo sa nezavisnim državama, a Kosovo to nije.

- Ovim sporazumom Kosovo neće biti predstavljeno ni u jednoj međunarodnoj organizaciji kao što su OEBS, Savet Evrope, Ujedinjene nacije...

Na molbu da prokomentariše izjavu Edite Tahiri da će se zvezdica na sporazumu istopiti kao pahuljica, Stefanović je rekao da se vara svako ko tako misli.

- Zima njihovog nezadovoljstva neće proći. Ako je zvezdica toliko nebitna, zašto smo se tri-četiri dana raspravljali oko nje - zapitao se Stefanović.

Na pitanje kada bi mogla da se održi sledeća runda pregovora, on je rekao da je Srbija spremna za nastavak dijaloga, ali da najpre treba razgovarati o povratku raseljenih, imovini, nestalim licima. On je dodao da dijalog mora da se vodi i o električnoj energiji i "Telekomu", ali da o tome dve strane imaju potpuno udaljene pozicije.

Stefanović je objasnio da je u Briselu postignut i tehnički protokol o integrisanom upravljanju prelazima.

- Njime su definisana tehnička pitanja. To je jedan suvoparan tekst kojim se određuje ko šta radi. Ni ovim tehničkim protokolom ni na koji način nije priznata granica Kosova sa Srbijom. Njime je jasno stavljeno do znanja da se prelazi na severu Kosova definišu na specifičan način.


TEKST SPORAZUMA IZ BRISELA

Timovi Beograda i Prištine u Briselu u petak su postigli sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova. Objavljujemo neslužbeni prevod tog dokumenta:

1. Obe strane potvrđuju privrženost efikasnoj, inkluzivnoj i reprezentativnoj regionalnoj saradnji.

2. U tom smislu "Kosovo*" je jedini naziv koji će se koristiti u okviru regionalne saradnje.

3. Fusnota koja će se primenjivati uz zvezdicu uz naziv iz člana 2. glasiće: "Ovaj naziv ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti".

4. "Kosovo*" učestvuje samostalno i govori u svoje ime na svim regionalnim skupovima.

5. Kada se budu sklapali i/ili potpisivali novi ugovori, predstavnik "Kosova*" će se potpisati ispod naziva navedenog u članovima 2. i 3.

6. Što se tiče izmena postojećih sporazuma potpisanih od strane Unmika, ništa od ovih zaključaka neće biti tumačeno na štetu zakonskih prava Unmika. Predstavnik Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (Unmik) biće pozivan na sastanke koji se organizuju u okviru dogovora čiji je Unmik potpisnik. Na Unmiku je da odluči da li će da prisustvuje bilo kom sastanku.

7. Domaćini sastanaka biće podsticani da izbegavaju isticanje nacionalnih simbola osim njihovih sopstvenih i simbola EU, uzimajući u obzir statute relevantnih organizacija.

8. EU kao posrednik informisaće relevantne regionalne organizacije i tela o ovim sporazumima o nazivu, predstavljanju i potpisu. Oni treba da se primene u praksi organizovanja regionalnih skupova. EU će nadgledati primenu ovih rešenja.

9. Obe strane i EU će tražiti od partnera da podrže ove dogovore i da pomognu u njihovoj primeni.

10. Regionalne organizacije na koje se odnose ovi zaključci su postojeće i buduće međuvladine organizacije ili sporazumi čiji je cilj da promovišu saradnju ili integraciju u regionu Balkana. "Regionalni sastanci" uključuju sastanke ovih organizacija, kao i ad hok ili neformalne sastanke sa sličnim ciljevima. To takođe uključuje sastanke sa institucijama Evropske unije u kontekstu evropske agende.

11. Ova rešenja su usvojena na privremenoj bazi.

.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (121)

Apis

25.02.2012. 11:30

Kad tad ce i pred tvojim pragom mecka zaigrati ,a ja cu sa uzivanjem to gledati ,ali ne kao ono kada ste SAMI srusili bliznakinje vec pravu posast koju cete izazvati pre ili kasnije ,jer ste vi kao i svabe genetski zlocinci i bagra najgore vrste koja kad tad mora da bude postavljena na svopje mesto ,a to je djubriste sveta !Mozda ja to i ne docekam za svoga veka ali se nadam da ce moji potomci to videti i umesto mene uzivati u tom prizoru !

Boban21

25.02.2012. 11:34

Kako ova žena liči ma Medlin, ista frizura i retorika,trebalo bi da se Velja Ilić opet žrtvuje,... 

Miki

25.02.2012. 11:50

Nadam se da vam je posle ove izjave Hilari Klinton jasno da je rezim Borisa Tadica najgrublje moguce prekrsio ustav nase Srbije i priznao nezavisnost Kosova i pocinio krivicno delo veleizdaje.

Milos

25.02.2012. 12:09

@Miki - Mozda i to ali mi je jos jasnije da navodna opozicija ne bira sredstva da se uvali u upravne odbore, ministarstva, drzavne firme, opstine..drugim recima VLAST. Zuti nisu dobri ali osim sto ih kritikujete i trazite vlast, nigde ne videh koji je vas plan? I baba sa tezge zna da pljuje ali ne zna sta da radi. Ne znate ni vi, zato ste mi jednako odbojni. Precrtacu listic

zoks

25.02.2012. 14:24

@Miki - Ako si ponekada pratio sednice Skupstine,mogao si primetiti da kad god je neko iz opozicije bilo DSS ili SRS hteo nesto da kaze u vezi Kosova i Metohije bio mu je na najgrublji nacin iskljucivan mikrofon sa opravdanjem da to nije "tema"sednice!Raspada im se drzava a Comicka i ostali tronipol kazu nije "tema" sednice!Opozicija nije da donosi planove,jedino na izborima naravno,ona je da kritikuje vlast!

ВЋ

25.02.2012. 12:00

Па ста хоћете, жена је у праву, кад Србија признаје Космет, што неће и друге земље... Која издаја од ДС-СПС!!

gavrilo od principa

25.02.2012. 12:18

@ВЋ - majstore,za tu izdaju ih je svesno ovlastio,svako onaj ko ih je zaokružio na prošlim izborima,ja ne!žalosno je to da se za tu prodaju kosova sa zvezdicom, ti isti dobiti samo nejasnu bajku zvanu status najverovatnije večnog kandidata za evRopsku uniju,i ako se desi da ikad tamo i uđemo kao ostaci ostataka srbije (od koje će do tad ostati samo sveti i neotuđiv krug tramvaja 2ke),realno ćemo uživati impozantan ekonomski standard rumunije i bugarske!i to je jedina realna istina...

novica52

25.02.2012. 13:32

@ВЋ - Potpuno si u pravu VĆ, sama Srbija ovim činom pravi put za nova priznanja republike kosovo. i ne samo to za koji mesec nema fusnote, nema izbora na kosovu a eto jedinica rosu na prelazima. Pa posle da vidimo tu našu pobedu Stefanoviću.9

ZARE

25.02.2012. 12:12

Upoznaju se Klinton i Monika,kaze Klinton: Bili...a ona ce njemu : Bih,sto ne bi...

nebitno

25.02.2012. 12:20

klintonovoj parira kosovski rezim.Zato ih ovako i zastupa.No Srbija ima svoje ciljeve,,

Miroslav77

25.02.2012. 12:46

Ako srpska delegacija uradi nešto i klintonova bude zadovoljna sa tim , to ne može nikako da bude povoljno po Srbiju .

marko

25.02.2012. 13:16

@Miroslav77 - Ovo je veliki uspeh za Srbiju.Zadrzali smo Rezoluciju 1244,sacuvali smo teritorijalni integritet,a Kosovo ce biti kao Juzni Tirol.Bdimo realni ,vise od ovoga se nije moglo

Sokrat

25.02.2012. 13:02

Prodali drzavu za vrapca na grani i nadu da ga mogu uhvatiti mozda za kojih desetak godina ... A onda, nakon desetak godina, nigde ni grane ni vrapca, dok su delovi drzave otisli u nepovrat ...Pozdrav

Colle

25.02.2012. 13:04

Moje skromno misljenje,kad je Klintonova zadovoljna, kad je Tadic zadovoljan, ovaj dogovor ne moze nikako biti dobar za Srbiju.

miki90

25.02.2012. 13:16

ae ljudi tisina....covek zna sta radi a taj vas pesimizam ostavite po strani.......kakva veleizdaja kakvi bakraci....

Sokrat

25.02.2012. 13:20

Vec sama izjava Klintonove "da ce sporazum dovesti do novih priznavanja Kosova" pokazuje sta je bila sustina ovih pregovora. To verovatno samo budalama nije jasno...

novica52

25.02.2012. 13:27

Stefanović priča jednu priču za našu javnost a stvarna istina je negde drugde. Ima malo istine u priči Klintonove, sigurno će ovo regionalno prestavljanje povući novi niz priznanja kosova i o tome su trebali da misle naši pregovarači. I ne samo o tome o mnogim stvarima koje će se pojaviti ovakvom odlukom. Ali zaslepljeni evrointegracijama i statusom Tadić i Stefanović nisu viodeli dalje od jednog dana.

Demokata za Demokratiju USA

25.02.2012. 13:35

Ne moze da se vidi nista osim da krajnje je vreme da pratimo korak sa vremenom i ubrza se sa vladavinom prava.

SRBIN CG

25.02.2012. 13:36

Ljudi ne volim Tadica i ne vjerujem mu nista,ali mi se juce ratni zlocinac taci ni jednom nije nasmjesio na konferenciji za stampu,a navodno smo priznali laznu drzavu!? Vraticemo sto je nase,milom ili silom makar cekali i 1000 godina!!

PETAR

25.02.2012. 13:45

Koja je ta jadnica Clintonova, morala da proguta to sto je progutala Monika Levinski nesto od njenog muza,,,,,,sada se svima sveti kao nesrecna zena....frustracija nego sta...

natanane

25.02.2012. 13:46

Slobodno moze da se kaze da je lenjost razlog neuspeha Srpske politike, ali ne samo u Srbiji vec i u bivsim jugoslovenskim republikama.

PIXELL

25.02.2012. 13:46

Pa kad vide da je Srbija fakticki priznala Kosovo,zasto to nebi uradile i ostale drzave.

lolzinjo

25.02.2012. 13:52

Ceo zivot samo slusamo bajke i basne ... divna ti ova bajkovita basna Stefanovicu , ocekujem da ces uskoro napisati i knjigu ,a mi ce mo se i dalje zakopcavati pozadi !!!

<*)))>{

25.02.2012. 14:04

O Kosovu i Metohiji (legalnom delu Srbije) se ne razgovara sa Albancima, jer su oni samo peta kolona i poslusnici pravog okupatora SAD i Nemacke, kojima treba rudnik Trepca, polozaj na Balkanu za vojnu bazu... Moze li Kosovo da donese bilo kakvu odluku koja ne odgovara pomenutim zemljama? NE. Prema tome Kosovo nije nezavisno, jer mu tu nezavisnost nikada nece priznati SAD i Nemacka! Kad Srbija bude odbila ove dve zemlje od sebe, Kosovo ce se vratiti pod upravu Srbije.

Zar to mora drugi da nam kazu?

25.02.2012. 14:04

To stvara turbulenciju u politickom redovima, nije ni cudo, Srbija nije pravno sposobna da stvori mir i stabilnost na Balkanu.

Kosovar

25.02.2012. 14:10

znamo da niste direktno,,,jedva cekam da bude neki regionalni skup ,da docekamo delegaciju beograda,ili obratno da nas komsije srbijanci docekaju !!!

MatijaBG

25.02.2012. 15:11

@Kosovar - Albancek,da li i ti ides na najavljen protest albanskog pokreta samoopredeljenje zbog srpskog priznavanja Kosova?:)))

Strucnjak

25.02.2012. 14:19

Da bi imali poverenje u rezultat pregovora, mora se znati, postoji li kvalifikovani pojedinci koji stoje u pozadini.

Spanulis

25.02.2012. 14:30

Napravili ste takvu diplomatsku ,,pobedu" da su svi srpski ,,prijatelji" poput Hilari Klinton,Gvida Vestervelea,Hasima Tacija-zmije odusevljeni...ocekujemo svaki trenutak da se obrate Villijam Voker i Vesli Klark i da vrisnu : ,,Bombardovanje nije bilo uzaludno,Srbija je na kolenima"!

Milos Nedic-Beograd

25.02.2012. 14:34

Svi su sada krivi, zavere i urote, Amerika nas ne voli a Rusija nece, nije li malo(puno) do nas samih.Kosovo Republjik -realnost.Dobro jutro komsija.

Inspektor Kluzo

25.02.2012. 14:45

Bravo Stefanovicu,ubedio si nas!!! Jos da ubedis i sebe u to i zavrsio si veliki posao...Istorijski posao,ali za siptare naravno!!! Odskrinuo si ima vrata,a ostalo ce sami uz pomoc zvezdica!!! TUGA

deda Milutin

25.02.2012. 14:48

Pravi naziv je Kosovo i Metohija sine Borko!!!lepo,lepo sto ih niste prizanali a sada pravo na Kosmet da se pohvalite rezultatima i pojasnite pobedu...Srbi vas zeljno iscekuju!!!

Milena

25.02.2012. 14:52

A vracanje na stanje ,na administrativnim prelazima pre akcije terorista iz ROSU si batalio i zaboravio???Pa,kako te nije sramota i da li smes da pogledas u oci svojim roditeljima,deci,komsijama????

Mika

25.02.2012. 14:55

Sa svima onima koji u svojim komentarima u "Jutarnje listu" kažu - da smo mi Srbi najgluplji narod na Balkanu. Što smo tražili od zapada, i dobili smo. Malu Srbiju, a birali smo sami svoju vlast, i ako ne po našem, već po izboru zapada. Svako kukanje za ovo loše stanje, bio bi naš brezoblazuk, osuđivati nekog drugog. Što smo tražili i dobili smo. To je zasluga većine građana Srbije. Neka nam je srećna nesreća!

Car Dusan

25.02.2012. 15:06

Gospodine Stefanovicu, gadi mi se kad vas vidim kako lazete svoj narod! Svi vi koji ste prodali veru za nevjeru trebalo bi da odgovarate zbog krsenja ustava Srbije, u kome je Kosovo sastavni deo Srbije.Siguran sam da vi necete pobediti na izborima iako i tu lazete narod svaki dan.Kad bude dosla nova vlada onda sve vas na sud, zbog zla koje ste naneli svojoj drzavi.

titov pionir

25.02.2012. 15:10

Ta izjava je samo za unutrasnju upotrebu. Srbija je samo prva zrtva propalogevropskog koncepta drustva nazovi racionalizma a u stvari sebicnosti i gramzivosti naspram (primitivnog) celovitog i balansiranog - koji ukljucuje. i stanovnistvo. Koliko je godina Kostunica proveo ziveci na Kosmetu, Tadic je iz BiH dosao u Bgd. nije otisao na Kosmet da zivi, neke njegove fotografuhe sa fiksiranim pogledom su zabrinjavajuce, plus izjave bez ikakve realnosti. Ko bih danas otisao da zivi na Kosmet ?

MatijaBG

25.02.2012. 15:10

pa naravno da nije priznao Kosovo.Ne postoji neformalno,formalno,cudno,istkano i kakvo sve priznanje.....POSTOJI SAMO ZVANICNO PRIZNANJE!Logicno da nije priznato,da je velika pobeda izvojevana i da je Srbija prvi put igrala sjajno,a to pokazuju i najavljeni protesti Albanaca na Kosovu,njihovog pokreta samoopredeljenje!Velika pobeda i veliki korak za buducnost nase prelepe Srbije.Stefanovic zasluzuje i bolje mesto u okvirima dem.stranke!

Sindjelich 2

25.02.2012. 17:41

@MatijaBG - nekada su nas puskom terali da idemo u ey, a sad bre(pored KiM) potrosismo gomilu para samo da nas puste da udjemo u gasne komore.

Nicifor

25.02.2012. 15:12

"Kosovo* učestvuje samostalno i govori u svoje ime na svim regionalnim skupovima"Lazovi, prevarili ste nas, prekrsili ste Ustav i izdali Srbiju i Kosovo!

revolt12

25.02.2012. 15:13

zar jos uvek misle da im ovaj nesretni narod veruje "na rec"?? price o KIM, koje nam vi svakodnevno servirate, vise ne prolaze ni kod male dece. sve cete vi dati, pa i kosovo, ako je to cena za EU! kako li smo samo svi tako naivni?!

Greni Smit

25.02.2012. 15:18

Pošto je naša vlast nemoćna da se odupre pritiscima, ovakvih zvezdica biće još više, pa ako ikada uđemo u EU, ući ćemo kao Beogradski pašaluk.

Zvezdica

25.02.2012. 15:40

Kako je počelo, ući ćemo u EU samo sa Beogradom i okolinom ( doduše, ko zna kad), jer će svako kome se prohte tražiti i dobiti svoju zvezdicu.

Dorcolac

25.02.2012. 16:07

Srbija je priznala Kosovo kao republiku i to stoji u zakonu o PDV, gde je naglaseno da se PDV vraca kupcima sa mestom prebivalista na KiM ... Prema tome, vi (demokratska vlast od 2000-2012) ste samo potvrdili u Briselu ono sto ste odavno uradili !!!!!

Dragan, SAD

25.02.2012. 16:52

Ma sta kazete! Da li to znaci da se Srpska vojska vraca na Kosovo? To isto kaze ta Rezolucija 1244, (ne)secate se. Da li ste raspravljali i o tome mozda? Niste, e tu malera..Ako zabu stavite u kljucalu vodu, iskocice iz nje ali ako je stavite u ladnu i polako zagrevate do kljucanja zaba ce ostati u njoj i crknutii. Zvuci poznato?,

Vojislav

25.02.2012. 19:55

@Dragan, SAD - Srpska vojska ne moze da se vrati na Kosovo, kao ni nasa Policija, jer je to dogovoreno Kumanovskim sporazumom iz 1999. koji je potpisao Slobodan Milosevic. Rezolucija 1244 to takodje ne predvidja jer je usaglasena sa Kumanovskim sporazumom. Da li se nama to dopada ili ne, sada vise nije vazno niti promenljivo jer je Srbija 1999. godine to potpisala i ma sta bilo ko od nas rekao da li mu se svidja ili nesbidja, to je istorijska cinjenica koju mi vise ne mozemo promenito ko god bio na vlasti.

milos

25.02.2012. 22:15

@Dragan, SAD - Teoretski moze da se vrati 1000 policajaca ali samo ako NATO (KFOR) to dozvoli...Sto naravno nikad nece! Ustvari, mozda, za jedno desetak godina ako postanemo NATO clanica...daj boze ali ovaj narod nikad da se opameti.

gorski

25.02.2012. 17:14

Eeee, ovo je velika stvar, prvi korak na putu ka kandidaturi EU. Sa ovim će da postanemo STELT kandidati? Najsavremeniji od svih koji su ikada išli tim putem posutim zvezdicama.

Kadija

25.02.2012. 17:14

"Zasto se sve politicke podvale i prevare zavrsavaju u petak uvece" ?! Najbolji odgovori bit ce nagradeni putovanjem na Kosta Konkordia kruzeru

Priznavanje

25.02.2012. 18:51

Nebitno je hoće li Srbija priznati ili nepriznati Kosovo.Točke dogovora sve govore.

Saša

25.02.2012. 18:55

Ne, Srbija nije priznala Kosovo, već Kosovo sa fusnotom. Da li ovaj misli da smo svi blesavi?

Snegolina

25.02.2012. 19:11

Rezolucija UN 1244 pominje se da ukaže na prisustvo međunarodnih snaga, a pominjanje mišljenja Međunarodnog suda pravde u fusnoti pored naziva Kosovo, izgleda kao da fusnota služi da ukaže na momenat sticanja nezavisnosti. A to mišljenje , koje je autogol za Srbiju, nastalo je na zahtev naše diplomatije. Srbije tu nema nigde, tako da je ovo definitivno diplomatski poraz tj.kapitulacija!

Amon Ra

25.02.2012. 19:17

nazalost moram da priznam da je Klintonova u pravu - Dogovor ce omoguciti nova priznanja. Svaka cast srpskim vlastima-mnogo ste "intelegentni"

bosko

25.02.2012. 19:47

lazete nas gospodo veoma dugo.A udzbenici stampani sa kartom bez Kosova ( greska , kazete, a ja kazem, da nije greska, nego nas vi lazete _)NISTA nama ne znaci kandidatura. nama znaci da TREBA DA ZIVIMO BOLJE. Doveli ste nas do dna, sve ste rasturili, i MORATE da odete !

kosmajac

25.02.2012. 22:23

@bosko - realan sporazum,trenutno jedino moguc. manje zle volje i bice svima mnogo bolje

ZORO

25.02.2012. 20:14

"Stefanović: Srbija nije priznala Kosovo"Pa nismo mi ovce gospodine Stefanoviću!!!

LILIEN

25.02.2012. 20:19

"KLINTON: DOGOVOR ĆE DONETI NOVA PRIZNANJA KOSOVU"I šta sad kažeš Stefanoviću? Jel ćeš i dalje da tvrdiš da Kosovo nije priznato?!Kad Klintonka kaže onda je to Amin!!!

milos

25.02.2012. 21:43

- Zima njihovog nezadovoljstva neće proći. Ako je zvezdica toliko nebitna, zašto smo se tri-četiri dana raspravljali oko nje - zapitao se Stefanović....Bravo Stefanovicu, konacno sticem utisak da pravi ljudi dolaze na pozicije. Vi ste olicenje nove, moderne i uspesne Srbije koja se u svetu postuje. Vi ste Jovan Ristic 21. veka. Puna podrska.

Politika

25.02.2012. 23:29

Ovo je najbolje sto se moglo dobiti odnosno vise od toga. Vreme ce pokazati ko je u pravu. Vi sto tupite o prodaji neznam sta bi ste to vi uradili? Nikakav dogovor je manje dobar od svakog dogovora a pogotovo od ovog. Mislim da smo uspeli da dobijemo vazne poene za bolji zivot u Srbiji, ako neko misli da je mogao bolje slobodno nek napise kako to je moglo biti bolje...Cestitke vladi Srbije

Nenad Cuprija

25.02.2012. 23:32

Stefanovicu, ti si ih tri dana molio da posle dogovora glume kako su nezadovoljni i kako nije to sto su oni hteli. To da naziv ne prejudicira status bukvalno nista ne znaci. Kako to da su svi koji su podrzavali nezavisnost Kosova i priznali kosovo i lobirali da ono postane nezavisno posle ovog dogovora vidno zadovoljni. Mene vredja to sto pricas. Vredja me to sto me, kao i ostale gradjane Srbije, smatras dovoljno glupim da ti poverujem.

marina

26.02.2012. 00:00

Sve je to sto pricas Stefanovicu veoma sumnjivo! Cudi me da su Albanci pristali na takav sporazum, ako njima ne ide u prilog. Celokupna situacija sto se tice Kosova je pod velom tajne, a vlast nam govori sve u nekoj zavijenoj formi isticuci samo svoj uspeh, kako bi dobili simpatije gradjana pred prestojece izbore! Valjda cemo osetiti na svojoj kozi te vase uspesne dogovore!

Marina

26.02.2012. 09:08

@marina - Naravno da je Srbija završnim udarcem Brisela izgubila rat i to tamo gdje ga je i započela-na Kosovu. Kosovo sa ili bez fusnote je država ma što vi mislili o tome. Novi korak naprijed Srbiju očekuje prihvaćanjem još većih sadržaja koji potvrđuju nezavisnost Kosova,i na to ćemo pričekati sve dok datum pregovora ne dođe u centar pozornosti.

Milan

26.02.2012. 00:11

Ne mogu da verujem. Toliko komentara,a niko nije procitao 11-tu stavku sporazuma. Sporazum nije potpisala nijedna strana,pa cak ni Kuper iz EU. Sta to znaci? To znaci da gospoda iz EU zavrcu usi i Srbima i Albancima. Malo stap,malo sargarepa. Bace sargarepu vezanu kanapom pa je malo olizu ovi iz Pristine,pa je onda gurnu nama onako balavu,pa je mi lizemo (ne sme da se grize,clan 12/44 Lisabonskog sporazuma)..i tako sve u krug. Rok upotrebe sporazuma zna i odredjuje Brisel. DEMAGOGIJA LJUDI!!!

zoranSan

26.02.2012. 00:15

Tako je sačuvan je interes DS a ako je nekima to i interes Srbije to je druga stvar.

Zoran

26.02.2012. 00:48

Gospodin Stefanovic baca prasinu u oci celom narodu. Besramno kaze da je oziveo rezoluciju 1244. Nemozete vi gospodine oziveti nesto sto ste davno sahranili. Jos vam je samo ostalo da sahranite narod. Vi ne stitite ustav kako biste zelite da se predstavite nego naprotiv trazite svake moguce pukotine da ga napravite nevazecim. Budite sigurni da vam je historija vec napisala presudu.

Mex

26.02.2012. 02:44

Nebih komentarisao sve ove tacke . Zato bih podsetio na komentar svabskogministra koji kaze " DVE DRZAVE " i to u oci predsedniku Srbije u sred Beograda .

srbin od pamtiveka

26.02.2012. 03:02

sa krizom hrane u svetu koja ce doci ubrzo priprem&#39;te se za vojvodinu

Mia

26.02.2012. 07:21

Ako je interes Srbije bio da se reši balasta zvani Kosovo , onda je taj interes postignut. Ako je interes bio da se Kosovo zadrži kao deo Srbije onda taj interes nije sačuvan.

2fast

26.02.2012. 07:37

Napokon malo razuma u balkanskoj krcmi. Ovaj sporazum uliva nadu da ce biti saradnje i buducih dogovora. Sve to u cilju sprecavanja nesporazuma i buducih sukoba. Cestitke Tadicu i DOS-u. Ko misli drugacije, trebao je ratovati 1999. a ne bezati i skrivati se od mobilizacije.

Činić Čedomir

26.02.2012. 08:43

Malo je nejasno sta je za Stefanovica interes Srbije, zadovoljena narodna, politicka volja ili tvoje licno i slicnih tebi i tumacenje interesa.

bsbt

26.02.2012. 09:01

Biju ti Srbe na Kosovu Stefanovicu ili oni nisu interes Srbije,oni su samo ljudi,interes su izgleda samo izbori.Pozovite sada Vestervelea pa ga pitajte jeli tom demonkratskom drustvu na Kosovu hoce da daju drzavu,jos malo ce i ovde da nas biju.

MatijaBG

26.02.2012. 11:34

@bsbt - Srbi sa Kosova se referndumom pokazali da ih ne zanima sta kaze Beograd,pa samim tim ne vidim potrebu da oni zanimaju vise nas u Beogradu!

Rajko

27.02.2012. 02:48

@bsbt - Takvi navodni BG poput tebe nas uopšte ne zanimaju, a još manje vaša mišljenja.

Gundjoslav

26.02.2012. 09:51

Sacuvani interesi Srbije... Super!!! Kada nam se vraca vojska i policija na Kosovo, gospodine Stefanovicu? To nam je prvi interes ako zelimo da pokazemo kako drzava Srbija funkcionise u Pristini. Ostavite filozofiju, odgovorite mi jasno i precizno na pitanje.

cis

26.02.2012. 17:45

@Gundjoslav - on je mislio na ulaz u EU, nao na vracanje vojske i policije na KiM.

&quot;raznosač pizza&quot;

26.02.2012. 10:03

Da mi, ipak, sačekamo i vidimo da li je dobijena ta famozna kandidatura. Ako jeste e, onda ćemo tek saznati na šta su sve srpski pregovarači pristali. Od EU ništa na lepe oči nećemo dobiti nego samo "tante za kukuriku" - ne primaju oni nas zato što smi dobri, lepi, pametni... Nego, daj da vidimo šta je sve ovde pokradeno za ovih par dana koliko se nagvažda o Kosovu.

Viganj

26.02.2012. 18:01

@"raznosač pizza" - kandidatura sama po sebi ne znači ništa.... kada je prijem?... Evo, kupiš srećku, daš poslednju paru, i čekaš da dobiješ nagradu... dakle, ti si kandidat.... ali nemaš pojma kada je izvlačenje.. i kada saznaš kada je izvlačenje, možda dobiješ, možda ne... a možda i propadne lutrija u međuvremenu......

MatijaBG

26.02.2012. 11:37

@vlad - Ti kao poznajes sta je 1244 .....o tim stvarima je trebalo razisljati pre nego se 1999/te objavio rat celom svetu!Milosevic i Seselj su izgubili rat,a ovoj vlasti svaka cast,pokusava bar nesto spasiti.Secas se onih hladnjaca kojima su u okolinu Beograda kod Batajnice dovlaceni ubijeni Albanci?

вук

26.02.2012. 12:31

@vlad - Осим отрцаног мантрања о &#39;&#39;рату против целог света&#39;&#39;, умеш ли нам објаснити којим је том документом &#39;&#39;објављен рат целом свету&#39;&#39;? За хладњаче знамо, као што знамо и за Потемкинова села и &#39;&#39;чињеницу&#39;&#39; да су Рајхстаг запалили &#39;&#39;комунисти и Јевреји&#39;&#39;.

MatijaBG

26.02.2012. 18:43

@vlad - Vuce,da,sve sto navodim mogu i da pojasnim......objava rata NATO paktu dosla je odbijanjem DOKUMENTA u Rambujeu,jedan sjajan dokument koji je garantovao ostanak policije i vojske na Kosovu....sta bi dali da ga sad imamo,jel...?Najtragicnije je setiti se ipak Tatjane Lenart koja je u vestima Milosevicevog RTS/a,pozvala NATO da bombarduje RTS,rekavsi,cekamo vas ,nasa adresa je Takovska 10...NATO je cekao samo 5 minuta...tako je Slobika,rekao ,cekamo vas,pobedicemo NATO..danas vidimo gde je Kosovo!

Rajko

27.02.2012. 02:45

@vlad - "...DOKUMENTA u Rambujeu,jedan sjajan dokument " Ahahaha sjajan dokument. Tim dokumentom bi se dozvolilo da Nato može da vršlja na celoj teritoriji Srbije.

вук

27.02.2012. 16:30

@vlad - Из твог &#39;&#39;појашњења&#39;&#39;, &#39;&#39;matijabg&#39;&#39;, јасно је једино да си се запетљао к&#39;о пиле у кучине. Само за особу пилећег мозга и зечијег срца, терористичка организација звана НАТО може бити синоним за цео свет, а непристајање на комадање земље - објава рата целом свету.

lukandro

26.02.2012. 12:09

kakav to interes ima država koja gubi svoj deo teritorije. kolike su greške i pogrešne procene ove diplomatije srbije pokazaće vreme. jer, ako koza laže, rog ne laže!

milkamila

26.02.2012. 12:27

nijedna ozbiljna vlast neće reći da su sačuvani interesi njene zemlje ako je očigledno da trajno gubi deo svoje teritorije, a samo zarad interesa održanja na vlasti. nije li preskupa cena ovako lošeg dogovora za nesigurno obećanje ulaska u predvorje evropske unije. srpski narod vam to ne može oprostiti. novi izbori će to potvrditi.

IV 80

26.02.2012. 13:08

Jos koliko dugo moramo da se da se"saginjemo"?Jos koliko parada ponosa i drugih bolesnih uslova treba da ispunimo?

dragan

26.02.2012. 13:22

Treba posteno reci da tamo Srbija ne postoji jos od onog trenutka kada je izasla ,vojska,policija,pravosudni organi i druge strukture vlasti dok je Kosovo bilo pokrajina u sastavu Srbije.To znamo kada se desilo i kada je potpisano da tako bude.To sto se sada pokusava nesto dobiti,ostaje na pokusajima,reklo bi se ispravnim potezima.Zivot mora da ide dalje i da ne budemo vise taoci za sve.

vojvodjanka

26.02.2012. 13:58

Ma sta ti znas o priznavanju Kosova? Napisali ti sta treba da kazes, nabiflao si to onako dobro i eto te na tv! Sta vi nama radite...

Stevan

26.02.2012. 16:05

@vojvodjanka - Vojvodjanka??? Hahahaha... to ste VI koji nikada necete imati SVOJU NEZAVISNOST pa se stalno morate mesati u stvari drzave SRBIJE?! hahaha!

LedenA

27.02.2012. 09:48

@vojvodjanka - Vojvodina je sada u pravom smislu mnogo nezavisnija i od Srbije i od sveta, tako da ti taj komentar ne stoji...

sale 1971

26.02.2012. 17:48

Jedino sto ste vi tamo pokusavali da sacuvate su vase fotelje i nista drugo. Rodjenu majku bi prodali za vlast.

cis

26.02.2012. 17:49

Poklonio Kosovo Siptarima i kaze sacuvani interesi Srbije? Samo zato sto nije napisao svojom rukom "poklanjamo vam Kosovo"?

Objektivno

27.02.2012. 00:14

E moja braćo Srbijanci... Izdali ste Krajinu, mislili ste pustiće vas na miru, prihvatiće vas kao ravnopravne... Izdali ste nas, Republiku Srpsku, kad nam je bilo najteže uvodili ste nam sankcije i zatvarali granice,mislili ste pustiće vas na miru... Izdali ste Kosovo i Metohiju, HALO!!! , mislili ste... Dokle ćete ići, ljudi, koliko nisko se vi uopšte možete sageti, u šta ste se to pretvorili? Ne, ne mogu više uopšte da razmišljam o tim stvarima.