Mas: Nadam se nemačkom "da" Srbiji

Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas izjavio je da Srbija treba da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji bez odlaganja.

Izvor: B92

Petak, 24.02.2012.

19:02

Default images

On je rekao da misli da će njegova zemlja reći "da" kandidaturi Srbije.

"U Evrpskoj uniji uvek ima različitih stavova i tako je bilo i pre odluke u decembru, a ona se donosi konsenzusom i on mora da se uspostavi. Sad kada su, po mom mišljenju, očekivanja ispunjena, vi treba da dobijete taj status bez odlaganja", rekao je Mas gostujući na Radio-televiziji Vojvodine.

On je dodao da ne vidi nijedan razlog zašto ne bi bilo moguće da Srbija dobije status kandidata i ocenio da je, iako je dogovor postignut kasno, bolje i tako nego nikad.

Mas je napomenuo da je do donošenja "ispravne odluke" o kandidaturi Srbije ostalo još četiri dana.

Na pitanje zašto je nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele juče iznenada došao u Beograd, Mas je rekao da ne zna sve detalje razgovora sa srpskim zvaničnima, ali i da Nemačka ima interes u tome da Srbija napreduje ka EU.

"Taj put (Srbije ka EU) je stigao do tačke kada nije bilo jasno da li će se nastaviti ili će doći do njegovog zaustavljanja", rekao je Mas i dodao da je poseta Vestervelea pripremljena u vrlo kratkom roku.

Vestervele je, prema Masovim rečima, jasno rekao da je došao u Beograd da izrazi priznanje za postignuto u dijalogu Beograda i Prištine prethodnih dana i sedmica i "pruži ohrabrenje da se poslednju metri ka kandidaturi prevale".

Mas je naglasio da Nemačka nikada nije sumnjala da Srbija ide u pravcu Evrope, ali da to mora da bude propraćeno u svim aspektima.

"Imamo određena načelna očekivanja koja se odnose na lokalne izbore i paralelne strukture, koje je kancelarka (Angela Merkel) formulisala i to se nije promenilo", podvukao je Mas.

On je naglasio da raspisivanje lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, prema njegovim saznanjima, nisu bili tema ni u jednim razgovorima.

Odgovarajući na pitanje da li će Nemačka reći "ne" kandidaturi Srbije ukoliko raspiše izbore i na Kosovu i Metohiji, Mas je rekao da toj temi "treba pristupiti konstruktivno" i uzeti u obzir različite aspekte.

Mas je istovremeno ocenio da je situacija u kojoj su bili Albanaci na Kosovu devedesetih godina bila drugačija od one u kojoj su Srbi na severu pokrajine danas i dodao da će morati da se pronađu načini se sa Srbima na Kosovu vode razgovori, uz učešće i Beograda i Prištine, a po potrebi i međunarodnih struktura.

Nemački ambasador je odnose dve zemlje ocenio kao "ekstremne bliske" i dodao da ipak uvek ima prostora da se nešto poboljša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: