Svet

0

Sporazum AKTA pred evropskim sudom

Autor: AS

Izvor: Beta/Novi magazin

Sporazum AKTA pred evropskim sudom

Evropski komesar za trgovinu Karel De Guht rekao je da će Evropski sud pravde razjasniti informacije vezane za ovaj sporazum kao i da njegovo sprovođenje mora da bude u potpunosti saglasno sa slobodom izražavanja i slobodom interneta.

"Ova debata mora da bude zasnovana na činjenicima, a ne na dezinformacijama i glasinama koje su dominirale na društvenim mrežama i blogovima", rekao je De Guht.

Ključne zemlje Zapada, uključujući 22 zemlje iz Evropske unije su krajem januara potpisale Aktu čiji je cilj, kako se tvrdi, da s uskladi međunarodne standarde u zaštiti autorskih prava i intelektualne svojine, kako bi se suzbilo falsifikovanje i piraterija.

Međutim, EU se od tada suočila sa nekoliko stotina protestnih skupova, peticijom koju je potpisalo oko dva miliona ljudi i javnom osudom stavljanja potpisa na Actu, čiji kritičari smatraju da pod plaštom borbe protiv piraterije uvodi cenzuru Interneta i ugrožava pravo na privatnost njegovih korisnika.

Nekoliko ključnih zemalja, uključujući Nemačku i Dansku, odustalo je od ratifikacije sporazuma posle velikih protesta širom Evrope.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR