Vojvodina: Diskriminisani profesori

Vojvođanski ombudsman upozorava na diskriminaciju pri zapošljavanju profesora srpskog jezika koji imaju kvalifikaciju za rad na jezicima nacionalnih manjina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

13:23

Default images

Ombudsman je u saopštenju za javnost naveo da se u praksi često dešava da se tim profesorima odbijaju prijave na konkurs za radna mesta profesora srpskog u odeljenjima u kojima se nastava održava na srpskom, jer se pogrešno tumači da oni mogu da predaju samo u odeljenjima s manjinskim nastavnim jezikom.

S druge strane, često se dešava da u odeljenjima u kojma se nastava odvija na manjinskom jeziku predaju osobe koje ne govore jezik te
nacionalne manjine, odnosno nemaju odgovarajuće profesorsko zvanje, navodi se u saopštenju.

Pokrajinski ombudsman je naveo da se obratio i nadležnom ministarstvu i nadležnom pokrajinskom sekretarijatu, ali da od njih nije dobio odgovarajuća obrazloženja.

Ombudsman je postupak pokrenuo jer se toj instituciji u oktobru 2011. godine obratila građanka predstavkom u kojoj je ukazala na to da smatra da je diskriminisana na konkursu za prijem u radni odnos na radno mesto profesora u jednoj vojvođanskoj srednjoj školi.

Ona nije primljena na radno mesto profesora u odeljenjima na kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku, a ima zvanje profesora srpskog jezika u odeljenjima za nacionalne manjine, koje podrazumeva i kvalifikaciju za rad u odeljenjima u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku.

Ona je ombudsmanu uz predstavku dostavila i pismenu potvrdu matičnog fakulteta u Novom Sadu o tome da su osobe koje imaju zvanje poput njenog uz kvalifikaciju za rad u manjinskim odeljenjima, pre svega kvalifikovane da predaju i u odeljenjima u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: