Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je da Iran „preteruje“ kada ističe svoje „uspehe“ u nuklearnom programu, dan pošto je Teheran objavio nova napredovanja na tom polju. Iranske vlasti su u sredu saopštile da su učinile novi prodor u razvoju svog nuklearnog programa sa izradom centrifuga (uređaja za obogaćivanje nuklearnog goriva) i proizvodnjom uranijuma obogaćenog za 20 posto.


– Iranci nastavljaju da napreduju, ali ono što je juče predstavljeno više liči na spektakl. Dosta toga je preterivanje, između ostalog i zato da bi se zavarao svet koji je protiv njih. Iranci se hvale uspesima kojih nema, oni imaju još puno toga da urade da bi dostigli drugu i treću generaciju centrifuga. Iranci žele da ostave utisak da su napredovali više nego što zaista jesu kako bi izgledalo da su prešli krajnju granicu, ali to nije istina – rekao je Barak izraelskom radiju. Obogaćivanje uranijuma je srž sukoba između Irana i međunarodne zajednice. Zapad na čelu sa SAD optužuje Iran da razvija nuklearni program s ciljem da napravi atomsko oružje, dok Teheran to negira navodeći da taj program ima mirnodopske svrhe.

Sa druge strane, američki ministar odbrane Leon Paneta izjavio je juče da obaveštajni podaci pokazuju da Iran nastavlja obogaćivanje uranijuma, ali da Teheran još nije odlučio da nastavi razvijanje nuklearnog oružja. On je na panelu Predstavničkog doma američkog Kongresa rekao da SAD neće dozvoliti Iranu da razvija nuklearno oružje ili da blokira Ormuski prolaz.

Izrael je juče zatražio i od Saveta bezbednosti i generalnog sekretara UN da osude bombaške napade na izraelske diplomate za šta optužuje Iran. Ambasador Izraela u UN Ron Prosor navodi da bi Savet bezbednosti UN „hitno“ trebalo da osudi napade koji su izvedeni ili planirani u toku prošle nedelje u Indiji, Gruziji i Tajlandu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari