Izgoreo restoran Mitrovićev dom na Avali

J. D. LJUTIĆ

16. 02. 2012. u 07:55

Vatra do temelja progutala poznati restoran u neposrednoj blizini Avalskog tornja. U sredu oko 23 časa čula se jaka eksplozija a potom je buknuo požar

POSLE višesatne borbe sa vatrenom stihijom, Vatrogasno spasilačke ekipe uspele su u četvrtak da ugase požar, u kojem je potpuno izgoreo restoran "Mitrovićev dom" na Avali. Povređenih u požaru nije bilo, ali je materijalna šteta ogromna. Uzrok izbijanje vatre utvrdiće istraga i nadležni istražni organi.

Prema prvim informacijama, dojavu da gori ugostiteljski objekat "Mitrovićev dom" u Ulici Avalska bb, vatrogascima je uputilo obezbeđenje Avalskog tornja, oko 22,48. Navodno, petnaestak minuta kasnije, na lice mesta su stigli policija i tri vatrogasne ekipe sa 12 vatrogasaca.

- Kada su vatrogasne ekipe stigle na lice mesta ceo objekat, koji se sastoji od tri etaže, površine oko 700 kvadratnih metara, bio je plamenu - kaže Sanja Buksanović Žugić, načelnica gradske Uprave za vanredne situacije. - Prizemlje restorana je od kamena, ali sprat i potkrovlje, koji su od drveta, potpuno su izgoreli, kao i ceo inventar. Vatra je pretila da se proširi i na ostale objekte, pa su se prvobitnoj vatrogasnoj ekipi, pridružile i ostale kolege u gašenju požara.

Tako je, prema rečima naše sagovornice, u gašenju požara učestvovalo ukupno osam vatrogasnih ekipa i 21 vatrogasac.

- Požar je ugašen, a istraga će utvrditi zašto je došlo do izbijanja vatre - kaže Sanja Vuksanović Žugić, ne želeći da, pre nego što beogradska policija završi sa uviđajem i istragom negira, odnosno potvrdi priče o mogućim razlozima požara koji je izbio na Avali, a o kojima se u javnosti u četvrtak naveliko govorilo.

Prema jednoj verziji priče, restoran "Mitrovićev dom" "planuo" je zbog neispravnih instalacija. Po drugoj pak, požar je podmetnut. Navodno, da je nešto "puklo", pre nego što je buknuo plamen u restoranu, čulo je i obezbeđenje Avalskog tornja.

O tome šta je istina utvrdiće istraga.

ISTORIJAT

"MITROVIĆEV dom" je prvi planinarski dom na Avali, ali i u Srbiji. Do četvrtka, to je bio restoran, ali i dalje omiljeno sastajalište planinara. Izgrađen je početkom 20. veka za potrebe čuvara šuma, a 1902. je dodeljen Srpskom planinarskom društvu. U narednim decenijama više puta je menjao izgled, a 1933. dobija današnji oblik zaslugom beogradskih planinara. Izgrađen je u vidu osmougaone jednospratne vile od drveta sa naglašenim kubetom. Ime je dobio u znak pažnje prema dr Dušanu Mitroviću, zaslužnom beogradskom planinaru. Od 1981. godine "Mitrovićev dom" zaštićen je kao spomenik kulture.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

sofronije

16.02.2012. 09:56

Jedan od retkih restorana na Avali koji je sacuvao dobru kuhinju i imao korektne cene,ali ocigledno nekome to nije odgovaralo.

Pera Sydney

18.02.2012. 12:18

@sofronije - Nije odgovaro takvima kao sto je taj Vas Kolja,kome smetaju tornjevi ,mostovi ,tvrdjave ,istoriski spomenici,kao i zgrade zbog skupog odrzavanja a sve je to simbol Beograda , a meni je zao jer sam tu nekada provodio svoje mladalacke dane a sad sam vec 35.godina u Australiji,jadna nasa Srbijo sta si dozivela da se tvoji gradjani slazu sa tvojim rusenjem.

Krugi

07.03.2012. 12:14

@sofronije - Pa to i jeste najgore,gore i od rusenja.Pojedini gradjani tobože ne razumeju svrhu vidikovaca,spomenika,simbola grada .Takvi isti zastupaju stav da na Kosovu nema ničeg vrednog osim nekog rudnika.To se zove medijski rat koji počinje preko LDP-ovaca iznutra.Izraz "torpedovati" bode oči.Šmekerskije mu zvuči od bombardovanja,razaranja...

Kolja

16.02.2012. 13:46

Umesto da smo bili srecni sto je NATO tu nesrecu torpedirao, neki nebulozni podigose to cudoviste iznova po principu "Blizanaca" u New Yorku. Na kraju ce taj bezvezni spomenik Nicemu da bude vredan kao da je od zlata napravljen. Nema veze, bogati smo i moze nam se.

Mikan

16.02.2012. 20:46

@Kolja - Kolja znas li ti uopste cemu je taj spomenik podignut? I bas bih voleo da nas sve prosvetlis i objasnis zasto bismo bili srecni sto ga je NATO "torpedirao" (pretpostavljam da si hteo da kazes bombardovao, gadjao raketama... posto toranj nije pod vodom....)?!?!?!

Kolja

17.02.2012. 10:17

@Kolja - Mikane duso, ono sto je gadjano raketama je torpedirano i nije bombardovano ali svodi se na isto. Toranj poredis sa "spomenikom" sto je pogresno jer to toranj nije ma kako ti i ostalih 47 protivnika moga misljenja bili. Postoje nove tehnologije prenosa tona i slike (sateliti i kabel), pa su tornjevi postali nepotrebni i zbog komplikovanog odrzavanja skupi, a rusenje im bas zbog toga u buducnosti definitivno pretstoji. Cenu za to ces platiti ti i tvoji jednomisljenici. Ali moze vam se, bogati ste

DJUBRETARKA

16.02.2012. 19:32

Niste morali da ga zapalite i unistite autenticnost ugostiteljskog objekta u kom su gostoprimstvo imali srpski kraljevi. Grad Beograd o nasem treosku mora izgraditi velelepne objekte u kojima ce se primati gosti beogradjani sa pedigreom i bez pedigrea i ostali gosti Privatnik nece priviriti sa svojim prljavim novcem na ovu lokaciju!!

Pipilentije

16.02.2012. 22:23

Вероватно да многи нису свесни губитка. Митровићев дом је био један од симбола Београда, украс Авале.Нажалост све што представља нормално, лепо и корисно у Србији нестаје. Случајно? Не верујем... Ова паљевина је злочин!