Zbog otapanja snega u dvadesetak beogradskih osnovnih i srednjih škola krov prokišnjava, a strahuje se od kontakta vode sa električnim instalacijama. Zato se još uvek ne zna da li će radna nedelja 20. februara početi za sve beogradske školarce. U Sekretarijatu za obrazovanje kažu da su u stalnom kontaktu sa direktorima škola i da su već preduzete mere da se sneg i led ukloni sa krovova i obezbedi bezbedan prostor za početak nastave.


– Nije u svim školama isti problem, negde prokišnjavaju hodnici, negde učionice, negde druge prostorije. Za sada se još uvek čiste krovovi od snega i oluci od ledenica, u čemu nam pomažu i vatrogasci. Nije problem skinuti sneg sa ravnih, već sa kosih krovova. Nadam se da će situacija u svim školama, koje su imale problema sa prokišnjavanjem biti rešena do nedelje, a tamo gde ne bude sređeno, naćiće se neko rešenje. Ni jednog momenta ne sme se dozvoliti da se deca puste u nebezbedne prostorije, rekla je za Danas zamenik gradskog sekretara za obrazovanje Dragica Moro.

Ona je navela da su osnovne škole „Drinka Pavlović“, „Stari grad“ i „Mihajlo Petrović Alas“ već osposobljene za nastavu, s tim što će možda u „Drinki“ dve problematične učionice biti zaključane, a đaci raspoređeni u svečanu salu.

Sa istim problemom suaočavaju se i pojedine škole u Srbiji. Iz Republičke prosvetne inspekcije poručuju da bi danas već moglo da se zna koje škole neće u ponedeljak 20.februara početi sa nastavom. Takođe, apeluju da nestručne ekipe ne vrše popravke električnih instalacija.

– Preko školskih uprava prikupljamo sve podatke za sve škole u Srbiji i tek ćemo u petak imati podatak koje sve škole neće početi sa radom od ponedeljka, jer nas očekuje novi talas snega. Ono što nam je najvažnije je bezbednost i zdravlje dece, izjavio je načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

Sami čistili sneg i led

Posledice snega i leda ugrožavaju na hiljade stanova u Beogradu u kojima danima prokišnjavaju plafoni i zidovi. Nemoćni da zaustave prokišnjavanje, pojedini građani sami su čistili led i sneg sa svojih krovova. Najviše problema imaju stanari zgrada sa ravnim krovom.

U gradskom stambenom kažu da je za čišćenje krovova nadležna isključivo vatrogasna brigada, pri štabu za vanredne situacije, a da gradsko stambeno jedino sanira krovove, ukoliko ih sneg i led oštete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari