Dacia Lodgy stiže iz Maroka

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 

Francuska kompanija Renault, većinski vlasnik rumunske Dacia-e, otvorila je pogon ove fabrike u marokanskom gradu Tanger. U novoj fabrici proizvodiće se model Lodgy, Dacia-in minivan, kao i još jedan neimenovani model. Najveći deo proizvodnje završiće na tržištima evropskih zemalja, a kapacitet novog postrojenja je 400.000 jedinica na godišnjem nivou. Plan je da se do sredine sledeće godine čak 85% proizvedenih automobila izveze, prvenstveno u Evropu i na tržišta afričkih država.

Renault se na ovaj potez odlučio nakon što su pogoni u rumusnkom gradu Piteštiju dostigli svoj maksimalni kapacitet, a već je ranije najavljana proizvodnja novog komercijalnog vena u tom gradu, koji bi trebalo da stoji rame uz rame sa Lodgy-jem. Taj model će se nešto ranije pojaviti na tržištu, negde pred kraj ove godine.

Otvaranje nove Renault-ove fabrike propraćeno je burnim protestima kod kuće, gde su se francuski sindikati pobunili zbog premeštanja proizvodnje u druge zemlje. Dodatni motiv da se i francuski političari uključe u bacanje "drvlja i kamenja" na Renault je i udeo koji francuska država ima u Renault-u od 15%. Ali, čak ni oni nisu uspeli da osujete namere ovog giganta da se odluči za Maroko, a razlog je jednostavan - jeftinija radna snaga nego kod kuće.

Lodgy dolazi na krilima uspeha prethodnih Dacia modela, koji su neočekivano osvojili čitavu Evropu svojim solidnim kvlitetom i, više nego konkurentnom, cenom. Nakon Logan-a i Sandero-a, Lodgy bi mogao biti model koji će obooriti rekorde u prodaji. Da stvar po Dacia-u bude još bolja, prvi terenac ove kuće Duster, postao je pravi hit u Francuskoj.

I dok su modeli zapanoevropskih proizvođača zabeležili pad prodaje od 8,5% u 2001. godini, dotle Dacia je nastavila rast plasmana, što je u velikoj meri doprinelo boljem poslovanju čitave Renault grupe.