Svet

0

Gadafijev sin preti pobunom, Tripoli traži njegovo izručenje

Autor: ZM

Izvor: agencije/Novi magazin

Gadafijev sin preti pobunom, Tripoli traži njegovo izručenje

U izjavi za Al Arabiju iz Nigera, gde je prebegao u avgustu, Sadi Gadafi navodi da je u stalnom kontaktu sa ljudima u Libiji koji nisu zadovoljni novim vlastima i da on želi da se vrati u zemlju.

"To neće biti pobuna ograničena samo na neka područja, već će pokrivati sve regione Džamahirije. Pobuna postoji i biće sve veća svakim danom", rekao je Sadi Gadafi.

On je dodao da je u kontaktu sa pripadnicima vojske, milicije i drugim članovima porodice Gadafi. 

Na čelu Libije trenutno se nalazi prelazna vlada imenovana u novembru koja vodi zemlju do izbora u junu, ali koja se trenutno bori da uvede red nad mnogobrojnim oružanim grupama. Te grupe su se borile protiv Gadafijevog režima ali još uvek odbijaju da predaju oružje, podseća Rojters.

Libija traži izručenje

Libija je danas zatražila da Niger izruči Sadija Gadafija, upozorivši da njegov poziv Libijcima da se pripreme za "predstojeću pobunu", ugrožava odnose dve zemlje. 

Libijski ministar spoljnih poslova Ašur bin Hajal preneo je svom nigerskom kolegi Bazumu  Mohamedu oštro nezadovoljstvo zbog Sadijevih "agresivnih izjava".  

Bin Hajal je preneo da te izjave prete da ugroze bilateralne odnose dve zemlje i da vlada u Nigeru treba da preduzme oštre mere protiv Sadija, uključujući izručenje Libiji, kako bi mu se sudilo za zločine protiv libijskog naroda, javila je libijska agencija LANA a prenosi Rojters. "Nigerski ministar spoljih poslova je izrazio žaljenje i izvinio se libijskoj vladi i narodu zbog onoga što se dogodilo, obaćavši da će kontaktirati predsednika Nigera koji je na putu, u Francuskoj", javila je LANA. 

Niger je ranije saopštio da će Sadi ostati u toj zemlji dok mu UN ne ukinu zabranu putovanja. 

Interpol je prošle godine izdao crvenu poternicu za Sadijem tražeći od država članca Interpola da ga uhapse ukoliko ga pronađu na svojoj teritoriji. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR