• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deficit probijen, MMF čeka novu vladu

Aranžman nije prošao reviziju zbog probijenog obima deficita a sa novom vladom MMF će ozbiljno razgovarati oko ozbiljno usporenog rasta i nezaposlenosti. Premijer Mirko Cvetković izjavio je da Vlada Srbije nema nikakvih sporova sa Međunarodnim monetarnim fondom.

U uslovima usporavanja ekonomske aktivnosti u evrozoni, očekuje se da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije iznositi 0,5 odsto ove godine, a jedan od glavnih razloga za zabrinutost biće visoka i rastuća nezaposlenost, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond, u zaključnom izveštaju posle posete tima MMF-a našoj zemlji.

Misija MMF-a, predvođena Zuzanom Murgasovom, bila je u poseti Srbiji od 2. do 9. februara radi razgovora o statusu stend-baj aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom.

Ni ova poseta iz Vašingtona neće sa sobom za posledicu imati zeleno svetlo Borda MMF za reviziju aranžmana jer dogovor srpska vlada nije u potpunosti ispoštovala, iako na njenu adresu ima i pohvala u vezi reagovanja na svetsku ekonomsku krizu..

Dogovoreni deficit državnog budžeta je probijen "za malu sumu", kako je to definisao tim Murgasove, a ima ozbiljnih problema sa preteranim garancijama za javna preduzeća i državne kompanije za koje, ispostavilo se, ni Vlada tačno ne zna kada će se i šta ostvariti.

"Završetak prve revizije aranžmana odložen je pošto je bužet za 2012. godinu odstupio od dogovorenog fiskalnog programa, posebno kada se radi o višem planiranom emitovanju javnog duga (uključujući državne garancije) i projektima finansiranim iz domaćih izvora", podsetila je Murgasova.

Ona je istakla da je reakcija ekonomske politike na usporavanje rasta i pad inflacije u 2011. godini generalno bila primerena.

"Izvršenje u odnosu na ciljeve za kraj 2011. godine generalno je bilo u skladu sa aranžmanom, iako je cilj u pogledu deficita opšteg sektora države premašen za manji iznos, pošto dodatna ograničenja potrošnje nisu u potpunosti nadoknadila manjak prihoda".

Misija MMF-a se ovoga puta uglavnom fokusirala na fiskalnu politiku za 2012. Delom zbog nižeg rasta BDP-a, fiskalni deficit će u ovoj godini biti znatno viši nego što je predviđeno budžetom, ukoliko se ne preduzmu dodatne mere. Misija je pozdravila spremnost vlasti da ispune kvartalne ciljeve programa u pogledu deficita, pored ostalog putem ograničenja potrošnje".

"S obzirom na to da se očekuje da će udeo javnog duga u BDP-u premašiti zakonom propisanu granicu od 45 procenata BDP-a na kraju 2012. godine, misija je istakla da očuvanje održivosti duga zahteva delotvornu i kredibilnu srednjoročnu fiskalnu stabilizaciju".

"Projekcija BDP-a se poklapa sa prognozom Narodne banke Srbije. Sa pozitivne strane, inflacija usporava i očekuje se da će se vratiti u granice dozvoljenog odstupanja od cilja NBS početkom 2012. godine", navela je Murgasova u izjavi.

Preliminarno je dogovoreno da će se misija MMF-a vratiti u Beograd sredinom 2012. da bi razgovarala sa novom vladom o koracima potrebnim da bi se nastavile revizije programa.

U vezi završetka posete MMV-a Beogradu, predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Vlada Srbije prihvata zahtev MMF-a za smanjenjem garancija države na određene projekte, ali je ukazao da je potrebno vreme da se naprave procene i utvrde prioriteti.

"Problem je u tome što MMF traži da Srbija smanji garancije kao država na određene projekte, a mi ovog trenutka ne znamo tačno koji će projekti biti izvedeni“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, potrebno je vreme da se utvrde prioriteti:

"Živimo u potpuno vanrednim okolnostima. Niko ne može da predvidi šta će ovog trenutka biti potrebno posebno finansirati", ukazao je Tadić.

On je podsetio da, na primer, nije bilo moguće predvideti vremenske nepogode, i da danas niko ne može da predvidi šta će biti sa evrom sutra, jer o tome ne odlučuje Srbija, već vlade EU, a one same se dogovaraju već osam meseci.

"Kada bi se mi dogovarali osam meseci o nečemu takvom, verovatno bismo doživeli strahovito veliku kritiku u našoj domaćoj javnosti. Moramo da sačekamo da evropski državnici odluče šta će biti sa evrom, jer je to trzište na koje idu naši proizvodi, od kojih zavise naša radna mesta", podvukao je on.

Tadić je kazao da čuje od građana da je potrebno otvarati nove proizvodnje, i da vlada razume tu muku, ali je problem što je potrebno imati tržišta za plasman proizvoda.

"Da biste ulagali, morate da plasirate proizvode, a mi zavisimo od velikih tržišta. Razbijena je bivša Jugoslavija. Tržište od 20 miliona je razbijeno na mala tržišta. Da bi firme radile moramo da imamo sigurna druga tržišta. Danas nije sigurno ni jedno svetsko tržište", zaključio je predsednik Srbije.

Da vlada Srbije nema nikakav spor sa MMF tvrdi i premijer Mirko Cvetković.

Cvetković je kazao da MMF ne traži da sada izbrišemo neke projekte u budžetu nego kad se formira nova vla
da.

"Do tada, mi faktički nećemo trošiti novac na te projekte, ali oni moraju formalno da postoje", dodao je on.

Premijer je ukazao da je "u javnosti pogrešno prikazano" da je smisao poslednjeg susreta sa predstavnicima MMF-a "da se promeni budžet i da se uskladimo sa ciframa MMF-a".

"To nije bilo ni planirano. Ovo je bila tehnička misija koja je pohvalila finansijsku situaciju u 2011. godini i analizu kretanja tokom ove godine. Sredinom godine će misija doći ponovo", rekao je Cvetković.

On je potvrdio da je projekcija privrednog rasta spuštena na 0,5 odsto, ali da to neće imati efekta na sam budžet.

"U januaru je deficit bio na nivou planiranog, u aprilu ćemo imati novo merenje. Važno je da, uprkos tome što će prihodi biti niži, nećemo povećavati budžetski deficit", rekao je Cvetković.

Premijer je kazao da je njegova procena da će sadašnja vladajuća koalicija uspeti da formira i novu vladu i da bi "to bio kontinuitet ozbiljne državne politike".

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image