Sudeći prema rezultatima istraživanja agencije Ipsos Strateški marketing rađenog početkom februara, dileme nema – četiri najjače političke opcije u Srbiji su Srpska napredna stranka, Demokratska stranka, Socijalistička partija Srbije i Liberalno-demokratska partija.

To je i trend poslednjih nekoliko meseci, koji pokazuje da su naprednjaci na „bezbednih“ sedam, osam odsto ispred demokrata, a da socijalisti i LDP vode tesnu borbu za prestižno treće mesto po snazi političkih opcija u Srbiji. Cenzus sigurno prelaze još samo Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije, dok su Ujedinjeni regioni Srbije već tradicionalno u zoni „neizvesnosti“.

Naš list je imao uvid u rezultate istraživanja koje je Ipsos Stateški marketing sproveo od 3. do 5. februara, telefonski anketirajući reprezentativni uzorak od 1.198 građana Srbije.

Sudeći po ovom izvoru, spekulacije o maloj izlaznosti na parlamentarnim izborima, koji će se održati na proleće, padaju u vodu. Naime, da će na izborima „sigurno“ glasati reklo je 59 odsto ispitanika, a „najverovatnije“ 18 odsto, tako da se s priličnom sigurnošću, čak i pre zvaničnog početka kampanje, može očekivati da će na izbore izaći više od 70 odsto birača. Da na glasačka mesta „sigurno“ neće izaći kazalo je svega 13 procenata ispitanika.

Po stranačkoj opredeljenosti, na najviše sigurnih birača može da računa LDP – 98 odsto onih koji podržavaju tu partiju planira da glasa. Slede SNS i SPS – po 92 odsto, DS sa 90, DSS – 84 i radikali – 83 odsto.

Pitanje iz istraživanja koje u javnosti privlači najveću pažnju svakako glasi „ako bi na listi bile sledeće stranke i koalicije, za koga biste glasali u tom slučaju?“.

Lista koja bi se zvala „Srpska napredna stranka – Nova Srbija – Pokret snaga Srbije – Pokret socijalista – Tomislav Nikolić“ u ovom trenutku može da računa na glas 32 odsto birača. Prema Ipsos Strateškom marketingu, za ovu koaliciju se u januaru izjašnjavalo 28 odsto ispitanika, a u decembru prošle godine 30 odsto.

Za listu „Demokratska stranka – Liga socijaldemokrata Vojvodine – Boris Tadić“ ovog februara opredelilo se 25 odsto birača. Tadićeva lista poslednjih meseci beleži rast – januar 23 odsto, a 22 u decembru.

Izgleda da pojačana retorika lidera SPS Ivice Dačića, često u zoni kontroverznog, ipak ne donosi nove glasove listi „Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija“. Čak, primećuje se blagi pad podrške. Za koaliciju SPS-JS sada bi glasalo devet odsto ispitanika, u januaru ih je bilo 11, a u decembru 12 procenata.

Kako je objašnjeno Danasu, PUPS u ovom istraživanju nije na listi sa SPS jer još nije odlučio s kim će na izbore, kao što i na primer Socijaldemokratska partija Rasima Ljajića nije stavljena na listu sa DS.

Što se tiče LDP, trend je nedvosmislen – partija čiji je lider Čedomir Jovanović već treći mesec zaredom može se, zajedno sa SPS, smatrati trećom po snazi političkom snagom u Srbiji. U decembru se za LDP izjasnilo devet odsto ispitanika, a u januaru i sad u februaru po deset procenata.

Biće zanimljivo videti kakvu će snagu pokazati pokret Preokret kada bude obuhvaćen Stratedžikovim istraživanjima, odnosno do kolike će sinergije doći kada se LDP-u pridodaju SPO, SDU i neke regionalne i manjinske stranke.

Primetan je i rast uverenja birača da bi „bilo dobro“ da LDP posle izbora uđe u novu vladu Srbije – u januaru je tako mislilo 20, a u februaru 22 odsto ispitanika, što znači da su za ulazak ove stranke u vlast i mnogi simpatizeri drugih političkih opcija.

Ovog februara preko cenzusa prelaze još DSS i SRS, sa po šest odsto podrške. Lista „DSS – Vojislav Koštunica“ toliko je imala i u januaru, a sedam u decembru, dok lista „SRS – Vojislav Šešelj“ ima blaga kolebanja – šest procenata podrške u decembru, a osam u januaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari