U Srbiji ledeni dan, škole ne rade do petka

Novosti online/ Agencije

06. 02. 2012. u 10:28

U Srbiji zabeležene izuzetno niske temperature. Ministar prosvete doneo odluku da se prekine nastava do petka. Prva žrtva hladnoće u RS, mraz odneo život i u Rumi

19:55 U RUMI NAĐENA MRTVA STARICA

RUMA - U selu Voganj kod Rume meštani su u ponedeljak ujutro u porodičnoj kući, u kojoj je ona živela sama, pronašli beživotno telo Jelene B. (82). Pretpostavlja se da je starica umrla od hladnoće. Međutim, pravi razlog smrti će se znati posle obdukcije koju će obaviti Institut za sudsku medicinu iz Novog Sada.


19:07 PRODUŽENI BORAVAK JOS SUTRA, DEŽURSTVA SE UKIDAJU OD SREDE

Produženi boravak u osnovnim školama biće organizovan i sutra, a zbog malog odziva dežurstva se ukidaju od srede, 8. februara, odlučeno je na večerašnjoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Beograda.

Prema ranijoj odluci, dežurstva su bila planirana do petka, 10. februara, ali je nakon analize današnje situacije utvrđeno da potreba za organizovanjem produženog boravka postoji samo u 64 škole od 165 osnovnih škola, odnosno najčešće za jednog do dva učenika po školi.

Vremensku prognozu za 7. i 8. februar možete pogledati OVDE

18:31 ZBOG NISKIH TEMPERATURA ZALEĐENE I POJEDINE REKE

Zbog izuzetno niskih temperatura na pojednim rekama u Srbiji zadrzaće se postojeći led i formirati novi, upozorio je večeras Republički hidrometeoroloski zavod (RHZO).

"Narednih dana na Dunavu formiraće se delimični ledostaj, a na banatskim vodotocima zadržaće se postojeći ledostaj sa povećanjem debljine leda", navodi RHZO.

Na Velikoj Moravi sa pritokama očekuje se formiranje ledostaja, na Tisi zadržaće se ledostaj sa povećanjem debljine leda, "a na Savi očekuje se povećanje gustine leda sa pojavom delimičnog ledostaja".

Na Velikoj Moravi od Varvarina do Ljubičevskog Mosta usled ledenih pojava poremećen je prirodni režim tečenja vode u rečnom koritu, objavljeno je na interne stranici tog zavoda.

17:52 CRNA GORA: SNEŽNA MEĆAVA PONOVO BLOKIRA SAOBRAĆAJ

Snežna mećava koja je tokom popodneva zahvatila Crnu Goru uzrokovala je nove probleme u saobraćaju i snabdevanju električnom energijom.

Zbog pogoršane meteorolške situacije ponovo je zatvoren putni pravac Nikšić-Šavnik-Žabljak za sve kategorije vozila, dok je na putu Podgorica-Cetinje-Budva zabranjen saobraćaj za teretna vozila i autobuse.

17:45 VOJSKA ŠIROM SRBIJE POMAŽE GRAĐANIMA U ČIŠĆENJU SNEGA

U toku dana 760 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane sa 27 mašina širom Srbije pomagalo je građanima u čišćenju snega. Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, u toku prethodna četiri dana ukupno je angažovano oko 1.200 pripadnika Vojske sa više od 60 mašina.

O stanju na putevima detaljno se informišite OVDE

Oni su bili angažovani na čišćenju snega u Beogradu, Zaječaru, Somboru, Požarevcu, Valjevu, Kruševcu, Kraljevu, Raškoj, Vranju, Malom Zvorniku, Jakovu, Batajnici, Novom Sadu, Šapcu, Nišu, Prokuplju, Kuršumliji, Blacu, Babušnici, Crnoj Travi. Pripadnici VS sneg su čistili i u Novoj Varoši, Prijepolju, Sjenici, Ivanjici, Novom Pazaru, Svrljigu, Bosilegradu, Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, Novoj Pazovi, Zemunu, Lađevcima, Gornjem Milanovcu i Pančevu.

Ministarstvo odbrane je od ponedeljka stavilo na raspolaganje Štabu za krizne situacije 14.000 svojih pripadnika i 50 građevinskih mašina koje mogu da rade na raščišćavanju snega, kako bi pomogli u normalizovanju stanja u Srbiji.

17:29 KURŠUMLIJA: SPASILAČKE EKIPE U EVAKUACIJI POVREĐENE ŽENE

Spasilačka ekipa vatrogasaca sa meštanima pokušava da se probije do Ivan Kule u kuršumlijskoj opštini kako bi pomogla starijoj ženi koja je povredila kičmu, rekao je Tanjugu načelnik štaba za vanredne situacije Topličkog okruga Srđan Mitrović.

Spasioci pokušavaju da se probiju do Stojanke Tijanić (66), a sa njima je i medicinska ekipa Doma zdravlja iz Kuršumlije, kazao je Mitrović.

"Ekipe se nalaze na oko dva kilometara do kuće i u na tom pravcu smo poslali bager kako bi bio probijen smet", naveo je on.

16:53 DAČIĆ: U SJENICU SUTRA STIŽU MAŠINE

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je da će opštini Sjenica sutra na ime vladine pomoći stići mašine za raščisćavanje puteva od snežnih smetova.

Tokom obilska radnika angažovanih na uklanjanju snega na putu Sjenica - Ivanjica, u selu Kladnica, Dačić je novinarima rekao i da će se konketna pomoć vlade ogledati i u obezbeđivanju svega drugog potrebnog za te namene.

16:41 ZATVOREN PUT NIKŠIĆ - ŠAVNIK - ŽABLJAK

Saobraćaj na magistralnom putu Nikšić - Šavnik - Žabljak zatvoren je od 15 sati i 30 minuta sve kategorije vozila.

Iz Uprave policije je saopšteno da je za motorna vozila, zbog snijega, zatvoren i saobraćaj na putu Podgorica - Cetinje - Budva.

16:38 OTKAZANI KONCERTI U SAVA CENTRU

Sava Centar je danas obavestio da koncerti najavljeni za ovu nedelju neće biti održani u predviđenim terminima usled vanredne situacije nastale zbog ekstremnih snežnih padavina (Više o tome pročitajte OVDE)

16:31 PREKID NASTAVE U DELOVIMA HRVATSKE ZBOG SNEGA I HLADNOĆE

U četiri priobalne županije u Hrvatskoj kao i u Vukovarsko-sremskoj županiji nastava u školama obustavljena je zbog velikih količina snega i hladnoće, u kojima je u toj zemlji do danas preminulo šest osoba.

U Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji nastava se obustavlja do srede, a u školama u vukovarsko sremskoj županiji biće obustavljena od 7. do 10. februara.

16:21 KRUŠEVAC: ORTOPEDIJA PUNA ZBOG POVREDA NA LEDU I SNEGU

Načelnik odeljenja ortopedije Zdravstvenog centra u Kruševcu dr Radmilo Pešić rekao je danas Tanjugu da su svi bolnički kapaciteti na ovom odeljenju popunjeni zbog povreda na snegu i ledu.

U odnosu na prošlu godinu, broj pacijenata za ovo doba godine veći je za 10 odsto, kazao je Pešić i dodao da je od ukupno 36 ležajeva, ostalo još samo jedno mesto za hospitalizaciju pacijenata.

15.56 MARIĆ APELUJE DA SE ŠTO PRE UVEDE JEDINSTVENI BROJ 112

Iako je uvođenje jedinstvenog broja 112, za pozivanje policije, vatrogasaca i hitne pomoći, predviđeno Zakonom o vanrednim situacijama, ta telefonska linija još nije uvedena, a načelnik sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić apelovao je danas da se obezbede sredstva za uvođenje tog broja.

Pošto je uvedena vanredna situacija, građani se, dodao je Marić, za pomoć prvenstveno obraćaju pozivom na broj 93, a u nekim mestima i dalje funkcioniše broj 985, koji je, iako "star" i dalje u funkciji.

15.50 SVI ĐACI NA RASPUSTU DO PETKA

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović doneo je Odluku da se prekine nastava u svim školama u Srbiji do petka, 10. februara, pa tako i u opštinama i gradovima u kojima nadležni organ lokalne samouprave do sada nije doneo takvu odluku.

U odluci, koja je objavljena na sajtu Ministarstva prosvete, navodi se da je ministar doneo odluku o prekidu nastave budući da su i dalje nastavljene snežne padavine i niske temperature, čime je ugrožena bezbednost učenika u opštinama i gradovima gde nisu donete odluke o prekidu nastave.

Odluka je, kako je navedeno, donesena u skladu sa Ustavom Srbije i Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, gde stoji da se obrazovno-vaspitni rad može prekinuti u slučajevima u kojima su ugrožena bezbednost i zdravlje dece, ucenika i zaposlenih.

Zakonom je propisano da odluku o prekidu nastave donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave, a ukoliko on to ne učini odluku odmah donosi ministar.

15.31 REDOVNA ODBRANA OD POPLAVA U VOJVODINI ZBOG LEDA

Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine" proglasilo je redovnu odbranu od poplava na 622 kilometra vodotokova u Vojvodini usled opasnosti od zagušenja ledom.

Redovna odbrana od poplava na reci Dunav proglašena je u dužini od 218 kilometara, od granice sa Mađarskom do Slankamena.

Na reci Tisi redovna odbrana je proglašena na celom toku na teritoriji Srbije, odnosno od ušća u Dunav do državne granice, u ukupnoj dužini od 164 kilometra.

Na reci Savi proglašena je redovna odbrana od zagušenja ledom od granice sa Republikom Hrvatskom do Beograda, u dužini od 94,7 kilometara, odnosno celom dužinom toka za koji je nadležno JVP "Vode Vojvodine".


14.20 MRKONJIĆ: POZIV PUTARIMA DA BUDU NA USLUZI GRAĐANIMA

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić danas je izjavio da očekuje od putara i ostalih građevinara da iskustvom, znanjem i mehanizacijom budu na usluzi građanima, "nesebični i solidarni kao što su uvek bili i da se što skorije opet nađemo na velikim infrastrukturnim poslovima koji su u toku".

14.12 PRVA ŽRTVA ZIME U RS

Jedna starica iz sela Baraći prva je žrtva ledenog talasa u Republici Srpskoj.

Joku Gajić (87) iz zaseoka Dakići, u selu Baraći, udaljenog na oko 30 kilometara od sedišta opštine, pronašle su komšije ispred porodične kuće.


14.10
PLJEVLJA: BEBA HELIKOPTEROM TRANSPORTOVANA U KC PODGORICA

Helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore trasportovao je jednu tek rođenu bebu iz zavejanih Pljevalja u Klinički centar Podgorica, zbog zdravstvenih komplikacija.

Branislav Peruničić otac dečaka, rođenog 1. februara, kazao je da je beba morala, zbog zdravstvenih komplikacija, hitno da bude prebačena u Klinični centar u Podgorici, a helikopter MUP-a je bio najsigurnije rešenje, s obzirom na česte blokade drumskog saobraćaja zbog snega. (Više o tome pročitajte OVDE)

14.07 PROBLEMI MOGU NASTATI AKO SE SNEG BUDE NAGLO TOPIO

Direktor Srbijavoda Nikola Marjanović ocenio je da se mogu očekivati ozbiljni problemi ukoliko se sneg bude naglo topio i ako to bude praćeno kišom.

Imamo nekoliko lokacija gde je došlo do potpunog zaleđenja reka, kao što je Ibar kod Kraljeva ili Morava kod Ljubičevskog mosta, koja nije u potpunosti zaleđena, dodao je Marjanović.

Prema njegovim rečima, ledeni pokrivač je iznosi oko pola metra, a ako bude veći stručne službe moraće da ga razbijaju dinamitom.

13.04 HLADNOĆA SMANJILA PROIZVODNJU UGLJA

Rudari rudnika Javnog preduzeća podezemne eksploatacije uglja (JP PEU) Resavica, zbog snega i niskih temperature, proizvode dnevno 25 odsto uglja manje, ali transport prema Termoelektrani "Morava" i toplanama ide svakodnevno, izjavio je generalni direktor JP PEU Goran Bojić.

"Održavamo proizvodnju, manja je od plana, nemamo većih problema ni sa dolaskom i odlaskom rudara na posao, ali nam niske temperature zadaju velke probleme na separaciji i kamionskim vagama", rekao je Bojić. Uspevamo da ih osposobimo da funkcionišu pomoću sredstava za odmrzavanje leda, dodao je on.

12.52 RAD NAPOLJU NA NISKIM TEMPERATURAMA SAMO AKO JE BEZBEDNO

Uprava za bezbednost i zdravlje na radu pri Ministarstvu rada i socijalne politike saopštila je da su poslodavci, zbog niskih temperatura i snežnih padavina, u obavezi da organizaciju rada sprovedu tako da se izbegne obavljanje poslova na otvorenom koji bi mogli da izazovu oštećenje zdravlja zaposlenih.

Kako je navedeno, pozitivnim propisima Srbija nema definisanu minimalnu spoljnu temperaturu, kao i zemlje EU, pri kojoj bi se morao obustaviti rad zaposlenih koji su izloženi štetnom uticaju te temperature.

Rad pri niskim temperaturama podrazumeva prilagođavanje režima rada i organizaciju rada, u toku radnog vremena, preraspodelu radnog vremena, pauze za odmor, obezbeđivanje prostorija za zagrevanje, zaklona, kao i dovoljne količine toplih napitaka.

"Povodom nastale vanredne situacije, kada postoji potreba za primenu posebnih preventivnih mera pri radu na otvorenom prostoru, a radi bezbednosti i zaštite zdravlja zaposlenih, poslodavci su u obavezi da sprovedu organizaciju rada na takav način da se izbegne obavljanje poslova na otvorenom koji bi mogli da izazovu oštećenje zdravlja zaposlenih", navedeno je u saopštenju.

U skladu sa propisima o bezbednosti i zdravlju na radu, poslodavci su dužni da preduzmu sve preventivne mere, a naročito organizacione i tehničke, sa posebnom obavezom da zaposlenima daju odgovarajuća sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu.

Zaposleni u skladu sa navedenim propisima mogu i da odbiju da rade ako im zbog neobezbeđenih i neodgovarajućih sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu, preti neposredna opasnost po zdravlje.


12.54 PETROVIĆ: SNABDEVANJE NAMIRNICAMA POD KONTROLOM

Situacija u pogledu snabdevanja tržišta Srbije osnovnim životnim namirnicama je pod kontrolom, a Vlada Srbije i sve nadležne institucije čine sve da bi se ljudima omogućio normalan život u teškim uslovima izazvanim snežnim nevremenom, izjavio je ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović.


12.19 STUDENTI U KOSOVSKOJ MITROVICI BEZ GREJANJA

Gradska toplana u Kosovskoj Mitrovici ostala je bez mazuta zbog čega su od petka bez grjanja studentski domovi, jedan deo stambenih zgrada, fakulteti i skolske ustanove.

U najtežoj situaciji zbog nestanka mazuta je nekoliko stotina studenata Pristinškog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici koji nisu uspeli da pre snega odu svojim kućama.

Direktor Studentskog centra "Priština" u Kosovskoj Mitrovici Jovo Popović izjavio je Tanjugu da je od petka oko 600 studenata u domovima bez grejanja.

Zbog lošeg vremena prevoznici su redukovali broj polazaka iz Kosovske Mitrovice prema centralnoj Srbiji i obrnuto tako da prema Beogradu saobraća samo jedan autobus "Kosmetprevoza".

Na severu Kosova svi magistralni putevi su prohodni ali se saobradvija usporeno zbog snega i leda kojeg ima na kolovozima.

10.27 MINUS OKOVAO SRBIJU

U celoj Srbiji jutros su zabeležene izuzetno niske temperature, a najhladnije je bilo na Zlatiboru, gde je u šest sati izmereno minus 16 stepeni.

Kako je objavljeno na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Sjenici je izmereno minus 15, a na Crnom vrhu minus 13. Na Paliću, u Somboru, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Banatskom Karlovcu i u Kragujevcu je bilo minus 12. U Loznici, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Beogradu, Smederevskoj Palanci, Velikom Gradištu, Požegi, Kraljevu, Kruševcu, Ćupriji, Nišu, Dimitrovgradu i u Vranju je bilo minus 11. U Leskovcu je bilo minus 10, u Negotinu minus sedam, a na Kopaoniku minus šest stepeni.

U Srbiji će i danas biti veoma hladno, povremeno sa snegom, a više padavina očekuje se uveče i noću, uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača za 15 do 25 centimetara.

Najniža temperatura biće od minus 14 do minus devet, najviša od minus 11 do minus pet stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Vetar će biti slab i umeren, na planinama ponegde i jak, severni.

10.20 AERODROM U PODGORICI OTVOREN ZA SAOBRAĆAJ

Podgorički aerodrom, ponovo je nešto posle 10 sati otvoren za saobraćaj, rečeno je Tanjugu u Službi za informisanje te vazdušne luke.

Aerodrom Golubovci bio je jutros zatvoren za saobraćaj zbog snežne mećave u glavnom gradu Crne Gore.

Iz Službe za informisanje podgoričkog aerodroma naveli su da će ta vazdušna luka biti otvorena za saobraćaj do daljnjeg, odnosno zavisno od vremenskih prilika biće procenjeno da li će i kada eventualno ponovo biti obustavljen vazdušni saobraćaj.

Iz Meteorološkog zavoda su naveli da Crnu Goru od danas do četvrtka očekuje novi ledeni talas, odnosno period ponovnih intenzivnih snežnih padavina, ekstremno niskih temperatura i jakog vetra.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

nele

06.02.2012. 18:03

ova nasa drzava je cudo,-10 je izuzetno niska temperatura,pa sta rade ljudi u sibiru i sjenici gde je -30 normalna,ko bre neka su deca uveli vanredno stanje kao da sneg prvi put pada,ili je predizborna fora ili lov u mutnom................

sta je sa tobom ?

06.02.2012. 20:24

@nele - Sam kazes ,,u Sibiru gde je normalna " !!! Covece ovde to nije normalno i tako su i postupili.Zamisli u Atini -10,pa pogledaj Rim je paralisan na -2 zbog snega!!! Vrlo bitno : nisu uveli vanredno stanje nego vanredne mere.Razlika je u tome sto u van.stanju nije pozeljno da se izlazi dok je u ovom slucaju pozeljno da uzmes lopatu i na ciscenje !

toma

07.02.2012. 01:19

@nele - u Slobino vreme su nas plasili pomracenjem sunca koje je celi svet izlazio da gleda kao retki prirodni fenomen, a nama su preporucivali da e izlazimo i zatvaramo prozore, spustamo roletne...a ovi sad nas plase snega,,,nek svaka sluzba radi svoj posao ..a to sto su ukinuli vojsku i sad iamo nezaposlenu omladinu, to skupo kosta drzavu...nasu omladinu su odavno zatrpali belim, al ne snegom...a mi sad treba da se latimo lopate- moze, al po njihovim ledjima i da ih oteramo

rb

06.02.2012. 19:23

da nije pao sneg u BG celih 20 cm nebi ni bilo vanredne situacije,a narod na jugu Srbije se vec mesec dana bori nenormalno visokim snegom i niskom temperaturom.sramota za drzavu i ove vlastodrsce.

savremeni janjicar

07.02.2012. 08:07

...samo bre kukate jedna zima i au katastrofa ...ja godinama u zimsko vece "krankam"auto na -26C i neznam da li je bolje da pretrgne ili da me ostavi da prespavam na poslu sa trecom smenom jer ko zna kako je ocisceno zadnjih 10 incha novog snega pa ne kukam a kod vas jedna nedelja -15C i kuknjava pa dokle bre braco Srbi?

caki69

07.02.2012. 09:18

ova vlast nece da prizna da nema energenata za jedno normalno grejanje pa nam servira svakakve pomalo dramaticne price.ovo jedna od obicnih zima i nista posebno