Ponedeljak, 06.02.2012.

11:56

Sneg i led okovali Evropu

Hiljade Evropljana i dalje su zarobljeni i pokušavaju da prokrče puteve od obilnog snega koji je pao tokom ledenog talasa i u kojem su umrle stotine ljudi.

Izvor: Beta

Default images

Temperatura je pala na minus 36 stepeni Celzijusa u Ukrajini, u kojoj je od zime stradao najveći broj ljudi.

U Nemačkoj je dosad zbog oštre zime umrlo osam osoba. Na jugu te zemlje je izmereno minus 37. Slično i u Poljskoj, gde je u poslednja 24 sata umrlo 9 osoba. Prošle i pretprošle noći širom Nemačke zabeležene rekordno niske temperature, kakve se ne pamte od 1986.

U Berlinu se prošle noći, na temperaturi od minus 23 stepena, jedan beskućnik ugušio kada je u napuštenoj baraci pokušavao da upali vatru. U neposrednoj blizini glavnog grada utopio se 65-godišnji pecaroš koji je biciklom došao do sredine zaleđenog jezera, ali je led kasnije počeo da puca. Među umrlima proteklih dana je još nekoliko ljudi koji su se klizali na zaleđenim jezerima uprkos upozorenjima nadležnih vlasti da to ne
čine, iako su temperature izuzetno niske i većina stajaćih voda već duže od nedelju dana zamrznuta.

Na jugu Nemačke, u Bavarskoj, meteorolozi su zabeležili temperature ispod minus 37 stepeni, u poznatom skijalištu Oberstdorf bilo je minus 27 sepeni. Na istoku Nemačke, u Meklenburgu-Zapadnoj Pomeraniji, severno od Berlina, zahladilo je na minus 29 stepeni, na obali Baltičkog mora bilo je minus 25 stepeni.

Mraz je na više mesta u zemlji zaustavio rečni saobraćaj, koji je u Nemačkoj, čije su reke i kanali plovni u dužini od preko 7.300 kilometara, izuzetno značajan.

Vlasti su saopštile da je na Elbi već toliko leda da ona nije plovna od Magdeburga do Hamburga, a ledom okovani šleperi čekaju na dolazak
ledolomaca. Delom su neprohodni zbog leda i kanali Majna-Dunav i Elba-Hafel.

Meteorolozi najavljuju da će od srede temperature donekle porasti, ali da će širom zemlje onda biti i više snega nego sada. U hladnom talasu u Italiji stradalo je 16 ljudi.

U Poljskoj od zime dosad umrle 62 osobe

(Beta)
Od početka oštrih mrazeva koji su poslednjih dana januara zahvatili celu srednju Evropu, u Poljskoj su od smrzavanja umrla već 62 čoveka, saopštila je danas policija.

Samo u poslednja 24 časa temperature koje se noću spuštaju do 30 stepeni ispod nule, hladnoću nije preživelo devetoro Poljaka.

Od početka februara umrla su 42 čoveka, a mahom su to bili beskućnici, često pod uticajem alkohola.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ponovo je danas apelovalo na Poljake da obrate pojačanu pažnju na starije, rođake i susede, pre svega
one koji žive sami.

"Obavestimo nadležne službe o ljudima koji su ugroženi. Jedan poziv na naše telefone može nekom da spasi život", apelovala je policija
ponovo na Poljake da prijave ako vide beskućnike u napuštenim, negrejanim prostorima ili nekoga ko je zanemoćao na ulici i kada je u
pitanju pijani čovek.

Poljska policija od početka novembra pojačala je patrole i obilazi beskućnike apelujući na njih da odu da se ogreju u azile za ljude
bez doma, gde će dobiti i topli obrok.

Slično i u Austriji, Švajcarskoj, Češkoj

Sibirske temperature i dalje otežavaju život u Austriji, gde je tokom noći čak u 67 mesta izmerena temperatura ispod minus 20. Najhladnije mesto u Austriji bio je Tanhajm u pokrajini Tirol, gde je izmereno skoro minus 29 stepeni.

I tokom dana temperature širom zemlje su izuzetno niske, tako da je jutros "najtoplije" mesto bilo Fronlajten u pokrajini Štajerskoj sa minus devet stepeni.

Prema najavama meteorologa, u Austriji će i narednih dana biti hladno, a očekuje se i dalji pad temperature. Niske temperature okovale su i druge delove centralne Evrope.

U Švajcarskoj vlada sibirska hladnoća sa temperaturama i ispod minus 30 stepeni. U jednom mestu u Alpima izmereno je čak minus 45 stepeni.

Slično je i u Češkoj, gde je opština Kvilda, koja se graniči sa Nemačkom, najhladnija sa izmerenih minus 39,4 stepena. U Pragu temperatura je tokom noći pala na minus 19,2 stepena.

Ekstremno niske temperature u ovoj zemlji odnele su proteklog vikenda tri života i izazvale probleme u železničkom saobraćaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: