Nedelja, 05.02.2012.

13:08

Sneg blokirao saobraćaj u Evropi

Velike hladnoće i snežne padavine koje su zahvatile Evropu odnele su skoro 300 života i ugrozile vazdušni, železnički i drumski saobraćaj širom kontinenta.

Izvor: Beta

Default images

Desetine letova otkazano je na evropskim saobraćajnim tranzitnim tačkama - aerodromima u Amsterdamu i Londonu.

Ledenim vremenom su naročito pogođene centralna i istočna Evropa, u kojima su niske temperature dostigle višedecenijski rekord - do čak minus 38 stepeni, koliko je izmereno u Ukrajini.

U Ukrajini se tokom prošle nedelje smrzla najmanje 131 osoba, većinom beskućnici. Širom te zemlje otvoreno je stotine prihvatnih centara, u kojima ljudi mogu da se zgreju, popiju i pojedu nešto toplo i prespavaju.

U Poljskoj su temperature dostigle minus 27 stepeni, što je izazvalo smrzavanje 53 osobe. U Rumuniji je broj onih koji su život izgubili zbog izuzetno niskih temperatura dostigao 34.

U Srbiji su vanredne situacije proglašene u 32 opštine, a zbog zime je umrlo devet osoba, dok se jedno lice vodi kao nestalo.

Hladnoća je odnela danak i u BiH, Letoniji, Litvaniji, Estoniji, Bugarskoj, Češkoj, Italiji, Slovačkoj, Francuskoj, Austriji i Grčkoj, prema izveštajima agencije Frans pres.

Sneg koji neprekidno pada od četvrtka uveče odsekao je brojne gradove u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Zvaničnici BiH proglasili su vanredno stanje u prestonici Sarajevu, gde je sneg paralisao grad. Zabeležene su i tuče među stanovnicima koji pokušavaju da se domognu hrane, čije zalihe polako ponestaju.

Italijanska prestonica Rim suočava se sa najvišim snežnim pokrivačem u više od 25 godina, što je izazvalo saobraćajni haos u gradu. U Veneciji su se čak zaledili neki od kanala.

Gradonačelniku italijanske prestonice upućene su kritike zbog nedovljene mehanizacije za uklanjanje snega i posipanje soli, ali gradske vlasti ne misle da treba potrošiti milione evra na opremu koja možda decenijama neće biti ponovo upotrebljena.

U hladnom talasu u Italiji koji i dalje traje stradalo je 16 ljudi, a haos koji je sneg stvorio u Rimu izazvao je brojne kritike na račun gradonačelnika italijanske prestonice.

Sneg je pao i na španskim Balearskim ostrvima u Sredozemnom moru.
(Foto: Tanjug)
Kako se talas ledenog vazduha pomera ka zapadu, tako je u noći između petka i subote i Velika Britanija zahvaćena snegom i hladnim vremenom.

U nekim delovima te zemlje palo je 16 centimetara snega, što je izazvalo saobraćajni haos na putevima, železničkim prugama i aerodromima.

U Holandiji su izmerene temperature od minus 22 stepena, što je rekord u poslednjih 27 godina u toj zemlji.

Automoto savezi evropskih zemalja prijavili su kilometrima duge saobraćajne kolone širom Belgije i Holandije, pošto je u tim zemljama u petak pao prvi sneg ove zime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: