Subota, 04.02.2012.

15:36

Sirija: Nove žrtve, 12 ubijeno

Dvanaest civila je ubijeno, a 30 je ranjeno u Siriji, kada su snage bezbednosti počele da pucaju za vreme jedne sahrane u gradu Daraju, blizu Damaska.

Izvor: Beta

Default images

"Dvanaest civila je ubijeno, a 30 je ranjeno kada su u Daraju snage bezbednosti počele da pucaju na prisutne na sahrani ljudi koji su juče ubijeni u tom gradu", rekao je šef Opservatorije, Rami Abdel Rahman.

Opozicija u Siriji je saopštila da su sirijske snage bezbednosti noćas bombardovale grad Homs, uporište pobune protiv režima, i da je pogunulo više od 200 civila. Zvanični Damask je to demantovao i odgovornost za ubistva pripisao "naoružanim grupama".

Jutros je bilo veoma teško utvrditi tačnost informacija o broju poginulih, zbog blokade koja je nametnuta stranim izveštačima u Siriji. Ako se pokaže da je bilans Opservatorije o broju mrtvih tačan, biće to najveći broj žrtava u jednom danu od kako je prošlog marta počela pobuna protiv predsednika Sirije Bašara al-Asada.

Prema podacima UN, od početka protesta, u Siriji je poginulo više od 5.000 ljudi.

Hejg: Zgrožen sam nad nasiljem u Homsu

Šef britanske diplomatije Vilijem Hejg osudio je nasilje u sirijskom gradu Homsu, u kojem je, prema podacima opozicije, noćas ubijeno više od 200 civila.

"Užasnut sam informacijama o napadu na Homs, u kojem je tokom noći između petka i subote ubijeno 200 ljudi", navodi se u Hejgovom saopštenju. Hejg je naveo da "nedvosmisleno osuđuje" upotebu tenkova, minobacača i artiljerije u zonama u kojima žive civili.

"Akcije sirijskog režima svedoče o cinizmu bez milosti predsednika Asada u trenutku kada raste međunarodni pritisak na Savet bezbednosti
UN da učini sve kako bi se obustavilo krvoproliće u Siriji", rekao je Hejg.

Prema njegovim rečima, "krajnje je vreme" da međunarodna zajednica, posebno oni "koji su do sada štitili Asadov režim" pojačaju
pritisak, kako bi se okončalo nasilje koje u Siriji traje već deset meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

21 h

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Podeli: