• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sporazum Srbije i Hrvatske na Jahorini

Srbija želi da svi počinioci ratnih zločina budu procesuirani i podržava inicijativu predsednika Hrvatske Ive Josipovića da se o tome postigne bilateralni sporazum, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić

Tadić je na Jahorini ocenio da se posle prve trilaterale na Brionima dogodilo nešto veoma važno, a to je hapšenje dvojice preostalih haških begunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Tadić se založio za rešavanje otvorenih problema i ukazao da pravosudna tela Srbije vrlo dobro rade na rešavanju tih pitanja i najavio da će se istražiti zločini u logorima u Srbiji posle pada Vukovara, prenosi Hina.

Prema njegovim rečima, ne sme se zaboraviti i na regionalnu saradnju po pitanju ekonomije.

"Potrebno je u vremenu pred nama pronaći skrivene resurse za unutrašnji ekonomski razvoj", rekao je Tadić.

Josipović je rekao da je potrebno pojačati zajedničku borbu protiv organizovanog kriminala i potvrdio da se radi na tome da Hrvatska i Srbija sklope bilateralni sporazum o procesuiranju ratnih zločina.

"Niko ko je počinio ratni zločin ne sme ostati nekažnjen", rekao je Josipović i naglasio da se mora izbeći politizacija ovog pitanja.

Prema rečima Josipovića, on i Tadić saglasni su oko sporazuma kojim bi se osiguralo procesuiranje počinioca ratnih zlčcina prema mestu njihovog prebivališta.

Josipović je rekao da je Hrvatska spremna podržati svoje susede na putu ka EU.

Član Predsedništva BIH Željko Komšić rekao je da su sagovornici pozdravili uspostavljanje vlasti u BiH, ali i referendum u Hrvatskoj kojim je podržano pridruženje Evropskoj uniji.

Komšić je rekao da BiH ima zadršku u odnosu na mogući trilateralni sporazum o procesuiranju ratnih zločina, jer unutar te zemlje nema saglasnosti oko tog pitanja.

On je rekao da ne namerava da podrži kandidaturu ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića za predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija jer se ne slaže sa njegovim stavovima.

Tadić je reagovao rečima da u diplomatiji postoji neformalna beležnica i da ne bi bilo dobro da neko nekad meri ko je koga kada podržao.

Zvaničnici su, pre konferencije za novinare obišli Jahorinu.

Deo ekipe se do Rajske doline provezao ratracima Olimpijskog centra Jahorina, a drugi automobilima.

Kako Beta saznaje, predsednik Srbije Boris Tadić će večeras napustiti Jahorinu, a hrvatski predsednik Ivo Josipović će otputovati sutra.

Sastanak je izazvao veliku pažnju medija iz BiH i zemalja regiona, a akreditovano je više od 100 medijskih kuća, od kojih je najviše novinara iz BiH, Srbije, Hrvatske i Turske.

Zbog izuzetno niskih temperature na Jahorini gde je danas izmereno minus 17 stepeni Celzijusa, sa snežnim pokrivačem visine 115 centimetara, mnoge novinarske ekipe imale su problema sa dolaskom na planinu, a neki su morali i da odustanu, jer put Jahorina - Pale nije potpuno očišćen od snega koji je padao celu noć, a nastavio je da pada i danas.

Sastanak na najvišem nivou protiče uz izuzetne mere bezbednosti i angažman velikog broja policajaca, a novinare su pregledali policajci sa psima tragačima.

Susret lidera Srbije, Hrvatske i BiH nezvanično je počeo sinoć svečanom večerom koju su u čast hrvatskog i srpskog predsednika Ive Josipovića i Borisa Tadića organizovali članovi Predsedništva BiH ZZeljko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović.

Načelnik uprave kriminalističke policije MUP-a Republikje Srpske Zoran Mandić ocenio je da se politički skup na Jahorini odvija "bez ijednog bezbednosnog problema, i pored izuzetno niskih temperatura, na kojima rade pripadnici obezbeđenja i policije".

"Ostvarili smo saradnju sa policijskim agencijama u BiH, a pošto je i turistička sezona u toku na Jahorini, ostvarena je intenzivna međunarodna saradnja regionalnih policijskih agencija preko Interpola", rekao je Mandić.

Predsednici tri zemlje razgovaraju o koordinaciji aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala, zajedničkom apliciranju za fondove EU, međusobnom zastupanju u konzularnim stvarima u trećim državama, pripremama za promenu graničnog režima posle ulaska Hrvatske u EU i zajedničkim kandidaturama za sportska takmičenja.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image