Utorak, 10.02.2009.

13:20

O Lisabonskom ugovoru pred sudom

Nemački ustavni sud razmatra tužbu poslanika i političara o tome da bi Nemačka prihvatanjem Lisabonskog ugovora EU prekršila najviši zakon zemlje.

Izvor: Beta

Default images

Zajednički cilj tužbe koju je podnelo više od 50 poslanika je da spreče dalje povećanje moći i ovlašćenja EU koje je, kako oni smatraju, predviđeno Lisabonskim ugovorom. Prema njihovom mišljenju, ako ovaj dokument stupi na snagu, parlament u Berlinu će biti razvlašćen i time će Nemačka prestati da bude suverena država.

Kada su prvi nezadovoljnici prošle godine najavili tužbu ustavnom sudu, savezna vlada u Berlinu reagovala je blago na tu vest.

U međuvremenu, prema pisanju medija, pojavila su se i strahovanja da bi Savezni ustavni sud mogao da donese i odluku koja bi zahtevala da se zatraži dorada Lisabonskog ugovora.

Nemačka je jedna od četiri članice EU u kojima još nije okončana procedura prihvatanja Lisabonskog sporazuma kao novog najvišeg dokumenta Unije.

Irci su sporazum odbacili na referendumu prošle godine, a ponovljeno glasanje očekuje se do kraja ove godine. U Češkoj gornji dom parlameta još uvek odugovlači sa konačnim odobrenjem, dok je to u Poljskoj predsednik države.

U Nemačkoj su Lisabonski ugovor odobrila oba doma saveznog parlamenta, Bundestag i Bundesrat, a u oktobru 2008. ga je potpisao i predsednik države Horst Keler.

Međutim, povelja o ratifikaciji nije mogla da bude poslata u Brisel zbog tužbi koje su predate Saveznom ustavnom sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: