Uništio banku, sad više nije vitez

Nekadašnjem šefu propale britanske banke Fredu Gudvinu oduzeta titula viteza koja mu je dodeljena 2004. za zasluge u bankarskom poslovanju

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 02.02.2012.

00:14

Default images

Šefujući bankom koja je od propasti spasena milijardama uzetim iz džepa britanskih poreskih obveznika, Fred Gudvin je postao jako bogat čovek.

Ni novac, ni kolekciju oldtajmera kojom se ponosi, ni ragbi, ni golf turnire niko mu ne može oduzeti. Ali nema više para kojima bi mogao da povrati titulu viteza.

Četiri godine pošto je ulazeći u riskantne i neisplative poslove doveo "Rojal benk of Skotland" (RBS) na rub propasti, i tako doprineo krizi u britanskom finansijskom sektoru, Fredu Gudvinu oduzeto je viteško odličje. Od sada niko više neće moći da ga oslovljava sa "ser”.

Ruku na srce, gomila otpuštenih službenika RBS-a, sindikati i nezadovoljni "okupatori” londonskih trgova nikad nisu ni smatrali da zaslužuje viteško odličje kojim je okićen još 2004. za posebne zasluge u razvoju bankarskog sektora. Ali niko tada nije pitao obične smrtnike šta misle o viteškom ponašanju.

Gudvin je prvi bankar kome je oduzeto kraljevsko odličje. Pre njega su raščinjeni rumunski komunistički lider Nikolaje Čaušesku, predsednik Zimbabvea Robert Mugabe i još nekoliko ličnosti koje su bez ikakvog viteštva žarile i palile međunarodnom i unutrašnjom scenom.

Vest da Gudvin nije više ser sa oprezom je pozdravljena u britanskoj javnosti. Ona je stigla samo dva dana pošto je njegov naslednik na mestu šefa RBS-a morao pod pritiskom javnog mnjenja da se odrekne dodeljenog bonusa od milion funti. On bi mu došao kao nagrada zato što je RBS u 2011. poslovala bez gubitaka, iako je njegova redovna godišnja plata već bila teška nekoliko miliona funti.

Kriza, međutim, drma britansko ostrvo, hiljade radnika RBS-a je prošle godine otpušteno iako su savesno obavljali svoj deo posla. Bankari su bar, ako se pita 99 odsto ljudi na planeti (što je slogan „okupatora Volstrita”), okrivljeni da su izazvali najgoru krizu još od vremena depresije tridesetih godina prošlog veka.

Gudvinu je titulu viteza oduzela britanska kraljica, savetujući se sa nekim od najviših britanskih političara. Znači, dojučerašnjeg sera nije raščinila nezadovoljna masa, već neko ko pripada vrhu elite od jedan odsto. To znači da su čuli i shvatili poruku sa uličnih zborova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

23 h

Podeli: